Η Τσέλσι Μάνινγκ είναι μέρος της «αγίας τριάδας» του whistleblowing, μαζί με τον Τζούλιαν Ασάνζ (ιδρυτή του Wikileaks) και τον Έντουαρντ Σνόουντεν (εργαζόταν για τη CIA και την NSA και το 2013 διοχέτευσε στον Τύπο απόρρητες πληροφορίες σχετικά με τα πρoγράμματα μαζικής παρακολούθησης που εφαρμόζουν οι Αμερικανικές κυβερνήσεις με τη συνεργασία εταιριών τηλεπικοινωνίας). Οι τρεις τους, εξαιτίας της δράσης τους, τα τελευταία χρόνια ζουν σε συνθήκες απομόνωσης, μακριά από τις οικογένειες τους, πληρώνοντας υψηλό τίμημα προασπιζόμενοι την ελευθερία της έκφρασης, του Τύπου και της αλήθειας.

Ποια είναι η Τσέλσι Μάνινγκ;

Η Τσέλσι Μάνινγκ είναι πρώην αναλύτρια πληροφοριών του αμερικανικού στρατού και η πληροφοριοδότης που διέρρευσε 700.000 απόρρητα στρατιωτικά έγγραφα μέσω των WikiLeaks. Κατά τη διάρκεια των διαρροών ήταν εξίσου γνωστή ως Μπράντλει Μάνινγκ, καθώς είναι τρανς που πλέον αυτοπροσδιορίζεται ως γυναίκα.

 
Στις 21 Αυγούστου του 2013, η Μάνινγκ καταδικάστηκε σε 35 χρόνια φυλάκισης, από τότε εκτίει την ποινή της σε φυλακές του Κάνσας. Μία μέρα μετά από την απόφαση που την καταδίκαζε με 20 διαφορετικές κατηγορίες, μεταξύ των οποίων έξι στο πλαίσιο του νόμου για την κατασκοπεία, η Μάνινγκ είπε μέσω του δικηγόρου της στο NBC Today Show ότι, «είμαι η Τσέλσι Μάνινγκ. Είμαι μια γυναίκα».
 
Η Τσέλσι Μάνινγκ σήμερα είναι 29 ετών και η καταγωγή της είναι από την Οκλαχόμα. Εντάχθηκε στον Αμερικάνικο στρατό τον Οκτώβρη του 2007 και στάλθηκε στο Ιράκ δύο χρόνια αργότερα.
 
Τι έκανε;
 
Η Μάνινγκ έκανε αποκαλύψεις σχετικά με εγκλήματα πολέμου του αμερικάνικου στρατού μέσω των WikiLeaks (διεθνής μη κερδοσκοπικός οργανισμός ΜΜΕ που δημοσιεύει έγγραφα από ανώνυμες πηγές και διαρροές). Μια από τις πρώτες διαρροές που είχε γίνει γνωστή ήταν ένα βίντεο με την ονομασία «Παράπλευρη Δολοφονία», στο οποίο καταγράφεται η σφαγή δώδεκα άοπλων πολιτών και δύο φωτορεπόρτερ του Reuters. Το βίντεο είχε ληφθεί από το πιλοτήριο ενός αμερικάνικου στρατιωτικού ελικόπτερου.


 
Τα μέλη της υπηρεσίας ακούγονται να λένε: «Ας πυροβολήσουμε.. Να τους ‘ανάψουμε’ όλους.. Ελάτε, πυρ!» Και πολλά άλλα.
 
Το επόμενο «χτύπημά» της, ήταν τα στρατιωτικά ημερολόγια του πολέμου στο Αφγανιστάν, που αποτελούνταν από περισσότερες από 75.000 στρατιωτικές εκθέσεις από το 2004 έως το 2010.
 
Σύμφωνα με την Guardian, η οποία ήταν ένα από τα πρώτα μέσα που αναφέρθηκε στις δημοσιεύσεις, «ένα τεράστιο αρχείο του αμερικάνικου στρατού σήμερα παρέχει ένα καταστροφικό πορτρέτο του αποτυχημένου πολέμου στο Αφγανιστάν, αποκαλύπτοντας πώς οι συμμαχικές δυνάμεις έχουν σκοτώσει εκατοντάδες άμαχους σε περιστατικά που δεν αναφέρθηκαν ποτέ. Οι επιθέσεις των Ταλιμπάν έχουν κορυφωθεί και η διοίκηση του ΝΑΤΟ φοβάται ότι αυτό μπορεί να πυροδοτήσει μια ενδεχόμενη εξέγερση του Πακιστάν και του Ιράν.»
 
Τρεις μήνες αργότερα, το Wikileaks και πολλά άλλα μέσα έφεραν στην δημοσιότητα τα έγγραφα για τον πόλεμο του Ιράκ, και αυτή ήταν η μεγαλύτερη διαρροή απόρρητων στρατιωτικών εγγράφων στην ιστορία. Τα έγγραφα αποκάλυψαν φυλακίσεις και θανάτους χιλιάδων πολιτών. Η διαρροή περιελάμβανε περίπου 400.000 αναφορές του στρατού.
 
Τον Νοέμβριο του 2010, το WikiLeaks δημοσίευσε διπλωματικά τηλεγραφήματα της Αμερικής. Τον Απρίλιο του 2011, το WikiLeaks δημοσίευσε το «GITMO Files» στο οποίο καταγράφονταν εκατοντάδες περιπτώσεις κρατούμενων του Γκουαντάναμο.
 
Πώς συνελήφθη η Μάνινγκ;

Η Μάνινγκ συνελήφθη τον Μάιο του 2010 ενώ επίσημες κατηγορίες αποδόθηκαν ένα μήνα αργότερα. Οι ερευνητές ήταν σε θέση να την εντοπίσουν μετά από μία συνομιλία της με το FBI. Ο πληροφοριοδότης που επικοινωνούσε η Μάνινγκ ήταν πρώην χάκερ. Μέσα από τη συνομιλία τους αποδείχθηκε πως ήταν η Μάνινγκ υπεύθυνη της «διαρροής».
 
Τι έγινε μετά;

Πριν το δικαστήριο, η Μάνινγκ μεταφέρθηκε στην Βιρτζίνια όπου κρατήθηκε στην απομόνωση για σχεδόν ένα χρόνο. Η μεταχείριση που είχε προκάλεσε αντιδράσεις ακόμα και από έναν εισηγητή των Ηνωμένων Εθνών που έκανε λόγο για βασανιστήρια. Τον Μάρτιο του 2011, οι κατηγορίες που της είχαν απαγγελθεί αναβαθμίστηκαν στην πιο σοβαρή κατηγορία, αυτήν της «βοήθειας στον εχθρό».

Ήταν η ίδια μέρα που ο εκπρόσωπος του State Department, P.J. Crowley επέκρινε την αντιμετώπιση στην Μάνιγνκ, χαρακτηρίζοντας την ως «γελοία». Λίγο αργότερα ακολούθησε η παραίτηση του.

 
Πότε έγινε η δίκη της;
 
Η δίκη για την περίπτωση της Μάνινγκ ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2013. Η ακροαματική διαδικασία κράτησε περίπου δύο μήνες και κορυφώθηκε με την καταδίκη της σε 20 κατηγορίες. Η Μάνινγκ, ωστόσο, αθωώθηκε για τη σοβαρότερη κατηγορία από αυτές που τις είχαν απαγγελθεί, αυτήν της βοήθειας του εχθρού.

Δύο μήνες αργότερα, καταδικάστηκε σε 35 χρόνια στην φυλακή. Μία μέρα μετά την καταδίκη της αποκάλυψε στο Today Show σε μία δήλωση που έκανε μέσω του δικηγόρου της ότι αλλάζει το όνομα της σε Chelsea και προσδιορίζεται ως γυναίκα.

 
Τι συνέβη αφού καταδικάστηκε;
 
Η Μάνινγκ από τότε έχει φυλακιστεί στις φυλακές του Leavenworth. Εκείνη και οι δικηγόροι της έχουν ασκήσει κριτική στο κράτος για την αντιμετώπιση που είχε ως προς την θεραπεία στην κατεύθυνση αλλαγής φύλλου. Ο αμερικάνικος στρατός, νωρίτερα αυτόν τον χρόνο, δέχτηκε να αφήσει την Μάνινγκ να κάνει την θεραπεία που επιθυμούσε. Η απόφαση αυτή προηγήθηκε από μία απεργία πείνας της Τσέλσι, η οποία έχει κάνει δύο φορές απόπειρα αυτοκτονίας στη φυλακή και τοποθετήθηκε στην απομόνωση.

Τι είπε η Μάνινγκ για τις διαρροές;

Μετά την καταδίκη της, η Μάνινγκ πήρε θέση για τον λόγο που προχώρησε σε αυτή την πράξη: Η απόφαση που πήρα το 2010 οφειλόταν στο ότι ενδιαφερόμουν για την πατρίδα, αλλά και για τον κόσμο στον οποίο ζούμε. Από τα τραγικά γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου (σ.σ επίθεση στους Δίδυμους Πύργους) και μετά, η χώρα μας βρισκόταν σε πόλεμο. Αναμετρηθήκαμε με έναν εχθρό που επέλεξε να μην μας αντιμετωπίσει σε “παραδοσιακούς” τρόπους μάχης και λόγω αυτού έπρεπε να διαφοροποιήσουμε τον τρόπο που τους αντιμετωπίζαμε. Οι μέθοδοι αυτοί ενέχουν κίνδυνο για εμάς και τον τρόπο ζωής μας»

 
Ποιες είναι οι τελευταίες εξελίξεις;
 
Η Μάνινγκ έκανε έφεση στην καταδίκη της, χαρακτηρίζοντας την ποινή της «άνευ προηγουμένου».

Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, ανακοίνωσε την Τρίτη πως θα μειώσει την ποινή της Τσέλσι Μάνινγκ, που εκτίει ποινή έως το 2045. Αναμένεται να αποφυλακιστεί τον προσεχή Μάιο.
 
Χρονολόγιο γεγονότων: 
 
Οκτώβριος 2007- Η Τσέλσι συμμετέχει στον στρατό
Οκτώβριος 2007- Στέλνεται στο Ιράκ
5 Απριλίου 2010- Κυκλοφορεί το βίντεο «Παράπλευρη Δολοφονία»
27 Μαΐου 2010- Στέλνεται σε στρατόπεδο στο Κουβέιτ
29 Μαΐου 2010- Συνελήφθη 
5 Ιουνίου 2010- Αποδίδονται οι πρώτες κατηγορίες
25 Ιουλίου 2010- Δημοσιεύονται τα έγγραφα από τον πόλεμο του Αφγανιστάν
29 Ιουλίου 2010- Μεταφέρεται στη Βιρτζίνια- όπου παρέμεινε στην απομόνωση
22 Οκτώβρη 2010- Δημοσιεύονται τα έγγραφα για τον πόλεμο του Ιράκ
28 Νοεμβρίου 2010- Δημοσιεύονται τα διπλωματικά έγγραφα των ΗΠΑ
11 Μαρτίου 2011- Αναβαθμίζονται οι κατηγορίες της
20 Απριλίου 2011- Μεταφέρεται στις φυλακές Leavenworth
25 Απριλίου 2011- Δημοσιεύονται τα έγγραφα για το Γκουαντάναμο 
28 Φεβρουαρίου 2013- Η Τσέλσι αποδέχεται την κατηγορία της κατάχρησης πληροφοριών
3 Ιουνίου 2013- Ξεκινάει το στρατοδικείο
30 Ιουλίου 2013- Της αποδίδονται 20 κατηγορίες
21 Αυγούστου 2013- Καταδικάζεται σε 35 χρόνια φυλάκισης 
22 Αυγούστου 2013- Αλλάζει το όνομα της σε Chelsea και αυτοπροσδιορίζεται ως γυναίκα

Με πληροφορίες από το Long Island Press.

Επιμέλεια: Νάντια Ρούμπου