Την «σιωπή» του Σωτήρη Τσιόδρα ερμηνεύει δημοσίευμα του ieidiseis.gr, μεταφέροντας την άποψη του επικεφαλής της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων για τα μέτρα που ανακοίνωσαν την Τετάρτη ο υπουργός Υγείας και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας και Νίκος Χαρδαλιάς.

Οι διαρροές Τσιόδρα αποτελούν κόλαφο για την κυβέρνηση, καθώς αποκαλύπτεται πως τα όσα αποφάσισε η κυβέρνηση δεν έχουν σχέση με τις εισηγήσεις. Συγκεκριμένα, στο δημοσίευμα αναφέρεται πως οι εισηγήσεις ζητούσαν από την κυβέρνηση την επιβολή σκληρού lockdown σε παραγωγικές δραστηριότητες όπου απασχολούνται πολλοί εργαζόμενοι, και όχι στα περιοριστικά μέτρα στις μετακινήσεις πολιτών που έχουν έτσι κι αλλιώς αμφίβολο αποτέλεσμα επιδημιολογικά.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, και με άλλες που μεταφέρει η Αυγή, «ο φόβος του Σωτήρη Τσιόδρα και των άλλων επιστημόνων που ήταν υπέρ της “σκληρής γραμμής” είναι πως η πίεση που δέχεται το ΕΣΥ πρωτίστως στην Αττική αλλά και σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας είναι πρωτοφανής και υπάρχει κίνδυνος η κατάσταση να ξεφύγει και να μην είναι ούτε υποτυπωδώς διαχειρήσιμη».

Όπως αναφέρουν οι σχετικές διαρροές, η κυβέρνηση έδωσε μεγαλύτερο βάρος στον οικονομικό αντίκτυπο που θα είχε ένα οριζόντιο lockdown για την αγορά, και για αυτόν τον λόγο επέλεξε τα χθεσινά ημίμετρα. Επιβεβαίωση για το γεγονός πως η κυβέρνηση κινήθηκε κυρίως με βάση την Οικονομία αποτελεί και το δημοσίευμα της Καθημερινής, το οποίο αναλαμβάνει να μεταφέρει την πλευρά της κυβέρνησης για το γεγονός πως αγνόησε Τσιόδρα και επιστήμονες.

Η εφημερίδα αναφέρεται σε τρεις αιτίες για τις οποίες η κυβέρνηση δεν ενέκρινε τις εισηγήσεις για σκληρό lockdown στις οικονομικές δραστηριότητες, υποστηρίζοντας αρχικά και ψευδεπίγραφα πως φοβήθηκε την κόπωση του κόσμου, επικαλούμενος και τη ρήση του Γ. Γεραπετρίτη πως «ο καθένας έχει βρει τρόπους για να ξεγελάει το σύστημα και να κάνει τον όποιο συγχρωτισμό κρίνει», και πως «το σημαντικό είναι να κλείσουμε τα όποια “παράθυρα” υπάρχουν».

Ούτε λίγο ούτε πολύ, το δημοσίευμα υποστηρίζει πως ο κόσμος δεν τηρεί τα μέτρα και πως σε περίπτωση αυστηροποίησής τους με επέκταση στις παραγωγικές δραστηριότητες, ο κόσμος θα συνέχιζε την ίδια στάση. Αποκαλυπτικός είναι ο δεύτερος λόγος που επικαλούνται οι ίδιες πληροφορίες, καθώς σημειώνεται πως στην κυβέρνηση έχουν θέσει ήδη ως στόχο το άνοιγμα της οικονομίας, και μία αυστηροποίηση των μέτρων που θα άγγιζε τις παραγωγικές δραστηριότητες θα ήταν πισωγύρισμα στα σχέδιά της. Ο δε τρίτος λόγος κρίνεται εξίσου ψευδεπίγραφος, καθώς ανώνυμη κυβερνητική πηγή περιγράφει πως τα σημερινά μέτρα είναι σε μεγάλο βαθμό «σαν του περσινού Μαρτίου», δικαιολογώντας την μη λήψη πιο ουσιαστικών μέτρων.

Μάλιστα, αποκαλύπτοντας σε τι βαθμό κυβέρνηση και μέσα ενημέρωσης δεν έχουν αίσθηση της κατάστασης στην κοινωνία, αναφέρεται ως χαρακτηριστικό της δυσκολίας την μη αυστηροποίηση του κωδικού 4 στα sms, σημειώνοντας πως στην κυβέρνηση «προβληματίστηκαν» για το πως θα μπορούσε να εφαρμοστεί «καθώς κανένας ελεγκτικός μηχανισμός δεν θα μπορούσε να ελέγξει τον λόγο για τον οποίο κάποιος μεταβαίνει, για παράδειγμα, στο σπίτι των γονέων του ή ηλικιωμένων συγγενών του».

Το ίδιο δημοσίευμα καταλήγει στα επαναλαμβανόμενα κυβερνητικά ευχολόγια για τον καιρό που στο προσεχές διάστημα ανοίγει, καθώς και στην πρόοδο του εμβολιαστικού προγράμματος.