Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει, αλλά δεν μπορεί να σηκώσει όλο αυτό το βάρος μόνη της, τόνισε ο Α. Τσίπρας, ζητώντας δίκαιη κατανομή βαρών και ευθυνών στην ΕΕ.

Να γίνει σεβαστή από όλους η Ευρωπαϊκή Συνθήκη και να υπάρξουν κυρώσεις σε βάρος όσων δεν τη σέβονται, τόνισε, καλώντας σε επιτάχυνση της διαδικασίας μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα και την Τουρκία.

Είναι απαραίτητη η εφαρμογή συγκροτημένης πολιτικής για επιστροφή παράτυπων μεταναστών στις χώρες προέλευσης, επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Δεν θα επιτρέψουμε η Ελλάδα να μετατραπεί σε αποθήκη ψυχών, τόνισε, ενώ σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει χρηματοδότηση και ανθρωπιστική βοήθεια
προς τη χώρα.

Παράλληλα, χαρακτήρισε απαράδεκτες τις μονομερείς ενέργειες, επισημαίνοντας ότι πρέπει να αποδοκιμαστούν από όλους.

Σε συνεργασία με τη Frontex φυλάσσουμε τα ευρωπαϊκά σύνορα και προσβλέπουμε στην άμεση μείωση των ροών από την Τουρκία, είπε, απευθύνοντας ταυτόχρονα έκκληση για κατάπαυση πυρός στη Συρία και εντατικοποίηση συνεργασίας με την Τουρκία για μείωση των προσφυγικών ροών.

Η ΕΕ δεν θα εγκαταλείψει την Ελλάδα

Μην έρχεστε στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, οι κανόνες της ζώνης Σένγκεν θα ενεργοποιηθούν, τόνισε από την πλευρά του ο Ντ. Τουσκ. 

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου διαβεβαίωσε ότι η ΕΕ δεν θα εγκαταλείψει την Ελλάδα, ενώ καταδίκασε τις μονομερείς ενέργειες και τόνισε ότι η διχόνοια δεν οδηγεί σε λύση, αλλά διαλύει την εμπιστοσύνη. 

Σύμφωνα με τον Ντ. Τουσκ, αποτελεί ψευδαίσθηση ότι μπορεί να υπάρχει εύκολη λύση χωρίς σεβασμό των κανόνων της Σένγκεν. 

Ο ευρωπαίος αξιωματούχος εστίασε και στην ανάγκη να μειωθούν γρήγορα τα υψηλά νούμερα των εισροών, αλλά και να αυξηθούν οι επιστροφές παράτυπων μεταναστών στην Τουρκία.

Οι πέντε στόχοι της Αθήνας

Την Τετάρτη, με πέντε μηνύματα στο Twitter, είχε περιγράψει τους στόχους της κυβέρνησης σε σχέση με το προσφυγικό, ο Α. Τσίπρας:

«H απόφαση της Επιτροπής να ενισχύσει με 700 εκατ. ευρώ επιπλέον τις πολιτικές αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης θα ενισχύσει το σχέδιο έκτακτης ανάγκης της κυβέρνησής μας σημαντικά. Η λύση όμως του προβλήματος δεν μπορεί παρά να είναι ευρωπαϊκή. Όπως εξήγησα στο γερμανικό κανάλι ZDF, χρειαζόμαστε μια συνολική λύση και τη συνεργασία της Τουρκίας. Αυτά θα διεκδικήσουμε στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, όπως θα εξηγήσω αύριο και στον Πρόεδρο Ντόναλντ Τούσκ. Χρειάζεται να κινητοποιηθούμε όλοι στην ΕΕ, ώστε να δοθεί αποτελεσματική απάντηση στην προσφυγική κρίση».


Επιστροφή στις διατάξεις Σένγκεν

Σημειώνεται ότι ο Ντ. Τουσκ πραγματοποιεί μίνι περιοδεία, σε Σλοβενία, Κροατία, ΠΓΔΜ, Ελλάδα και Τουρκία, ενώ η Βιέννη αποτέλεσε τον πρώτο σταθμό του.  

Από τη Σλοβενία όπου βρέθηκε την Τετάρτη, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υποστήριξε ότι η επιστροφή στις διατάξεις της ζώνης Σένγκεν, που θα περιλαμβάνει την εφαρμογή αυστηρών ελέγχων στα εξωτερικά σύνορά της, συνιστά «απαραίτητη» προϋπόθεση για την επίτευξη λύσης στην προσφυγική κρίση.

Την Τρίτη, κατά τη συνάντησή του με τον αυστριακό καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν, ο Τουσκ είχε σημειώσει ότι «ανοίγουμε ένα νέο κεφάλαιο στον αγώνα μας απέναντι στη μεταναστευτική κρίση. Αποκαλείται ''Πίσω στη Σένγκεν''».

Θα ακολουθήσει επίσκεψη του Ντ. Τσουσκ στην Τουρκία, όπου πρόκειται να ζητήσει από την Άγκυρα να δεσμευτεί «περισσότερο» για τη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης. «Δεν υπάρχει καμία καλύτερη εναλλακτική από μια αποτελεσματική συνεργασία με την Τουρκία», δήλωσε ο Τουσκ, την Τετάρτη.