Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε ως στρατηγικής σημασίας μια τέτοια σχέση μεταξύ των δυο χωρών, λέγοντας πως η Κίνα αποτελεί μια οικονομική υπερδύναμη βλέποντας σε αυτήν κορυφαίας σημασίας ρόλο στη διαμόρφωση των εξελίξεων μέσα στα επόμενα χρόνια και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο πρωθυπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στη γεωγραφική θέση της Ελλάδας, υπογραμμίζοντας τον γεωστρατηγικό ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει, λειτουργώντας ως κόμβος που θα συνδέει την Κίνα με την Ευρώπη:

«H Ελλάδα έχει εξαιρετικά σημαντικό πλεονέκτημα, το οποίο πρέπει να το αξιοποιήσουμε: τη γεωγραφική της θέση και αυτή τη στιγμή ίσως είναι από τα ελάχιστα στρατηγικά μας πλεονεκτήματα που πρέπει να αναπτύξουμε, να αξιοποιήσουμε».

«Και δεν θα αναφερθώ βεβαίως μονάχα στη δυνατότητα που έχουμε μετατρέποντας τη χώρα σε ενεργειακό κόμβο ή αξιοποιώντας το φυσικό περιβάλλον, τον τουρισμό και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά αναφέρομαι ιδιαίτερα στον γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας».

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός είδε ευκαιρίες που αναδύονται για τη χώρα λόγω των συγκυριών που δημιουργούνται από τα σχέδια της ασιατικής υπερδύναμης να δημιουργήσει έναν «νέο δρόμο μεταξιού» αναφερόμενος στη θαλάσσια διασύνδεση της Κίνας με τον δυτικό κόσμο και με την Ελλάδα να προσφέρεται ως ο πρώτος ευρωπαϊκός σταθμός.

«Και σε ό,τι αφορά όμως τη ζώνη τη σιδηροδρομική και την οδική, πάλι η Ελλάδα είναι ο πρώτος σημαντικός δρόμος στην Ευρώπη, άρα η στρατηγική της Κίνας να αναπτύξει την οικονομική συνεργασία και τη διασύνδεσή της εμπορική και οικονομική με τον δυτικό κόσμο και με την Ευρώπη περνάει μέσα από την Ελλάδα», προσέθεσε.

«Η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει έναν εξαιρετικά σημαντικό κόμβο διαμετακομιστικό, έναν πυλώνα που θα γεφυρώνει τον δυτικό κόσμο και την Ευρώπη, με την Κίνα, μια παγκόσμια υπερδύναμη» είπε, υπογραμμίζοντας μάλιστα πως η ψυχή μιας τέτοιας συνεργασίας δεν μπορεί να είναι παρά το ισχυρό ιστορικό αποτύπωμα που έχουν αφήσει στην ανθρωπότητα οι πολιτισμοί των δυο χωρών.

«Θα έλεγα», τόνισε, «ότι ανοίγονται δυνατότητες που πρέπει να δούμε πώς θα τις αξιοποιήσουμε» και στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι «η επόμενη μέρα της συνεργασίας στον Πειραιά ανοίγει τη συζήτηση για τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου προς τη δυτική Ευρώπη, αλλά και μια σειρά από άλλες συνεργασίες».