«Ζητάμε μια πρώτη ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ. Ίσως μια τελευταία ευκαιρία για την Ελλάδα. Και  ζητάμε αυτή την ευκαιρία καθαρή για να έχουμε τη δύναμη απέναντι στο φθαρμένο σύστημα και στους αυτουργούς των μνημονίων» πρόσθεσε.
Έκανε άνοιγμα στο εκλογικό σώμα καλώντας τους ψηφοφόρους να στηρίξουν τον ΣΥΡΙΖΑ ανεξάρτητα από το τι ψήφιζαν μέχρι πρότινος.

«Αυτοδύναμος ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει αυτοδύναμη Ελλάδα στην Ευρώπη» υπογράμμισε.

«Η ενότητα είναι το δικό μας όπλο και αυτό είναι  το μήνυμα που στέλνω από την πλατεία Ομονοίας. Καλώ σε μια εθνική ομόνοια για να δώσουμε τις δύσκολες μάχες που έχουμε μπροστά μας» είπε και καταφέρθηκε κατά του κ. Σαμαρά λέγοντας πως επιλέγει το φόβο και τον διχασμό.

«Το δικό μας όπλο είναι η ομόνοια, ο διχασμός είναι το όπλο των δυνάμεων που κυβέρνησαν τον τόπο εξοντώνοντάς τον».
«Εμείς έχουμε όραμα να χτίσουμε μια νέα Ελλάδα. Μια χώρα με δικαιοσύνη, ισότητα και δημοκρατία» συνέχισε ο κ. Τσίπρας κάνοντας αναφορά στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και στις δεσμεύσεις που έχει δώσει προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση όπως είπε.

«Έχουμε όραμα στη πατρίδα μας κανένα παιδί να μη μένει  χωρίς ένα πιάτο φαγητό, χωρίς ζεστασιά, χωρίς βιβλίο, χωρίς παιδικό σταθμό. Κανένας άνθρωπος να μην έχει τη ζωή του υποθηκευμένη, χωρίς δωρεάν περίθαλψη και ιατρική συνδρομή.  Και κανένας να μη πεθαίνει αβοήθητος γιατί δεν έχει χρήματα» τόνισε.
Το όραμα του ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε είναι η οικοδόμηση μιας νέας Ελλάδας.

«Μια χώρα ισότιμη στο Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Και έναν λαό που δε θα αισθάνεται ντροπή αλλά περηφάνια να ζεί στην Ελλάδα».

Ο κ. Τσίπρας δεσμεύθηκε ότι θα αρνηθεί την κηδεμονία, απ' όπου κι αν προέρχεται, να βάλει τέλος στους πλειστηριασμούς στην πρώτη κατοικία, για φορολογική ελάφρυνση των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων, με αφορολόγητο στα 12000 ευρώ για όλους.

Ακόμη δεσμεύθηκε για την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και αντικατάστασή του με Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας,  με υψηλό αφορολόγητο όριο, ώστε η συντριπτική πλειοψηφία της πρώτης κατοικίας να μην φορολογείται.
Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης έθεσε το δίλλημα: «Αυτή τη Κυριακή εσείς αποφασίζετε αν θέλετε τη συνέχεια των μνημονίων ή το Πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ», ενώ αναφερόμενος στην κριτική που δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Κάποιοι σας είπαμ ότι είμαστε κίνδυνος για το μέλλον.  Μην τους ακούτε. Είμαστε κίνδυνος για το δικό τους μέλλον».  
 
Ο κ. Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον κ. Σαμαρά ότι κυβερνούσε όλα αυτά τα χρόνια με το φόβο και εκτίμησε ότι τον Φεβρουάριο, όπως είπε, η Ν.Δ. θα αναζητεί νέο αρχηγό.
Όσον αφορά το χρέος ο κ. Τσίπρας είπε ότι η Ελλάδα με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα διαπραγματευτεί με αποφασιστικότητα και με συμμαχίες στην Ευρώπη για το «επαχθές και μη βιώσιμο χρέος».   

Σύμφωνα  με τον ίδιο το χρέος φράζει το δρόμο της ανάπτυξης και υπονομεύει την προοπτική της ίδιας της Ευρώπης και για αυτό, όπως είπε θα διεκδικήσει Ευρωπαϊκή Διάσκεψη και λύση ανάλογη με αυτήν που δόθηκε για τη Γερμανία το 1953.

«Και η Γερμανική ηγεσία δεν έχει το ηθικό δικαίωμα να αρνείται στους ευρωπαϊκούς λαούς, αυτό με το οποίο οι λαοί της Ευρώπης της έδωσαν απλόχερα, το 1953» είπε. 

Ακόμη είπε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα διεκδικήσει αποφασιστικά το κατοχικό δάνειο και τις πολεμικές αποζημιώσεις που η Γερμανία οφείλει. 

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι στόχος είναι μια βαθιά, δημοκρατική μεταρρύθμιση του κράτους και έκανε αναφορά στους ένστολους λέγοντας: «Θα δώσουμε στους ένστολους τη δυνατότητα να ασκούν το λειτούργημά τους σε αρμονία με τον πολίτη, και με όρους αξιοπρέπειας.  Στους αστυνομικούς που πρέπει να προστατεύουν το πολίτη από την εγκληματικότητα.

Να βρίσκονται δίπλα του, όταν τον έχει ανάγκη. Αλλά και στους στρατιωτικούς που μακριά από τις οικογένειές τους, υπηρετούν τη πατρίδα και δεν τους αξίζει αυτή η πατρίδα να τους εξευτελίζει με τη συμπεριφορά της».    


Ο κ. Τσίπρας αφού απευθύνθηκε στη νεολαία καλώντας τη να διεκδικήσει τα όνειρα που της έχουν στερήσει απευθύνθηκε και στην τρίτη ηλικία.

«Αυτή τη Κυριακή ψηφίστε και για τα εγγόνια σας. Ψηφίστε για το δικό τους αύριο. Ψηφίστε και για αυτούς τους 200.000 νέους επιστήμονες που έφυγαν μετανάστες στο εξωτερικό. Και δε μπορούν τώρα να έρθουν να ψηφίσουν. Δε μπορούν να αποφασίσουν για το μέλλον τους» είπε.

Ο Ιγκλέσιας

Την εκτίμηση ότι στην Ευρώπη πνέει άνεμος αλλαγής εξέφρασε ο ηγέτης των Ισπανών «Ποδέμος» Πάμπλο Ιγγλέσιας, ο οποίος παραβρέθηκε στην κεντρική προεκλογική ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Αθήνα.

Σε δήλωσή του στο ΑΜΠΕ, ο κ. Ιγγλέσιας τόνισε ότι την Κυριακή οι πολίτες έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν ένα ελληνικό προηγούμενο. «Μέχρι τώρα, έχουν έναν αντιπρόσωπο της Άγγελας Μέρκελ. Και νομίζω ότι η υπερηφάνεια του ελληνικού λαού θα φανεί σε αυτή την ευκαιρία να υπάρξει αλλαγή αυτή την εβδομάδα».

Ερωτηθείς εάν η αλλαγή στην Ελλάδα σήμερα, σημαίνει αλλαγή στην Ισπανία αύριο, είπε: «Όχι αύριο αλλά νομίζω ότι πνέει ένας άνεμος αλλαγής στην Ευρώπη. Το όνομα της αλλαγής στην Ελλάδα είναι ΣΥΡΙΖΑ και πιθανόν το όνομα της αλλαγής στην Ισπανία θα είναι Podemos».

Τέλος, ο κ. Ιγγλέσιας απευθύνθηκε στην καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ λέγοντας ότι «Θα διαπραγματευθούμε πολύ σοβαρά, αλλά έχουμε το καθήκον να προστατεύσουμε το λαό μας. Δεν μπορεί πια ο λαός να μένει απροστάτευτος από την κυβέρνηση. Αυτό είναι το μήνυμα».