Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας συμμετείχε τη Δευτέρα σε εκδήλωση με νέες και νέους του κόμματός του, στην οποία αναφέρθηκε σε πολλαπλά ανοιχτά ζητήματα της επικαιρότητας.

Πιο συγκεκριμένα ο Α.Τσίπρας, αναφορικά με τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση στον τομέα της οικονομίας κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης αποτέλεσε το επίκεντρο της εκδήλωσης με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να καταφέρεται εναντίον της κυβέρνησης λέγοντας ότι έχει ως στόχο «την ανοσία της αγέλης στην οικονομία και την περαιτέρω υποβάθμιση της εργασίας».

Πρόσθεσε ακόμα ότι σε άλλες χώρες χορηγήθηκαν επιδοτήσεις ώστε να στηριχθεί η εργασία και όχι η αναστολή της, ‘όπως συνέβη στην Ελλάδα. «Σε άλλες χώρες η επιδότηση κάλυπτε το 100% του μισθού και έτσι στηρίχθηκε και η κατανάλωση και η οικονομία τους. Ορισμένες χώρες έδωσαν το 70% ή το 80% του μισθού. Αυτό έγινε έξω, εδώ αξιοποιήθηκε η κρίση για να γίνουν πράξη ιδέες που υπήρχαν και πριν στα μυαλά του ΣΕΒ», είπε ο πρώην πρωθυπουργός.

Επιπλέον υπογράμμισε ότι «Η εκ περιτροπής εργασία ήταν μία ιδέα που υπάρχει εδώ και καιρό για την αντιμετώπιση της ανεργίας. Η τράπεζα εργαζομένων είναι παλιά ιδέα που βγήκε από τα συρτάρια. Θα έχουμε μισή εργασία και μισθό, που όμως δυστυχώς σημαίνει και μισή ζωή. Με φοβίζει και η καθιέρωση της εξ αποστάσεως εργασίας, δίχως να μπουν κανόνες».
Αναφορικά με τον βασικού μισθό ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ότι τα 533€, «είναι κάτω από τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ που εμείς θεσμοθετήσαμε. Τώρα αρχίζει να θεσμοθετείται ο μισθός των 533».

Σχετικά με τον τομέα της υγείας και την αντιμετώπιση της πανδημίας, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι τα συστήματα υγείας είναι αποδυναμωμένα σε όλη την Ευρώπη και ακόμη περισσότερο στις ΗΠΑ, ενώ σε ό,τι αφορά την Ελλάδα είπε ότι «εμείς δώσαμε μάχες με την τρόικα και πετύχαμε κάποια πράγματα: δώσαμε πρόσβαση στους ανασφάλιστους πολίτες μας, ενώ επαναφέραμε το ένα προς ένα στις προσλήψεις.

»Παρά τις 19.000 προσλήψεις που κάναμε, οι κενές οργανικές θέσεις είναι ακόμη 30.000. Η κυβέρνηση, ενώ ακύρωσε 1250 προσλήψεις που είχαμε εξαγγείλει και ενώ είχε ακυρώσει τον σχεδιασμό τον δικό μας για 10.000 προσλήψεις, κάνει τα λιγότερα και περιορίζεται σε 4000 προσλήψεις στον χώρο της υγείας, εκ των οποίων 950 γιατροί και τους οποίους δεν έχουμε δει».
Είπε ότι είμαστε οι τελευταίοι στην Ευρώπη σε τεστ για τον κορονοϊό και προτελευταίοι στις έκτακτες δαπάνες. «Δεν τα είδαμε αυτά πουθενά, ενώ είδαμε τον ΣΚΑΪ να προβάλλει ότι είμαστε πρώτοι σε τεστ ανά κρούσμα και κανείς δεν ξέρει τι σημαίνει αυτό».

Σχετικά με τον τουρισμό ο Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε ότι τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και επεσήμανε ότι δεν βλέπει να υπάρχει σχεδιασμός. Όπως είπε «κανείς δεν μπορεί να είναι αισιόδοξος. Ο στόχος από τους ανθρώπους του κλάδου είναι να φθάσουμε το 25% του τζίρου της κίνησης. Κάποιοι θεωρούν ότι κι αυτός είναι μεγαλεπήβολος στόχος».

Επίσης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέλυσε τα μέτρα στήριξης που προτείνει το κόμμα του για τον τουρισμό. Όπως είπε ο Α.Τσίπρας πρέπει να υπάρξει στήριξη της εργασίας μέσω της επιδότησης κατά 100% του μισθολογικού και ασφαλιστικού κόστους, ένταξη της πλειονότητας στο πρόγραμμα της μη επιστρεπτέας ενίσχυσης ύψους 3 δισ. ευρώ ανάλογα με το μέγεθός τους, ώστε να μπορούν να ανοίξουν, και ένα πρόγραμμα εσωτερικού τουρισμού, που συνολικά είναι το 10%, με στήριξη από το κράτος.

Επανέλαβε επίσης τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με το άνοιγμα των σχολείων και σημείωσε ότι «παίρνουμε ένα μεγάλο ρίσκο δίχως λόγο. Το θέμα δεν είναι αν τα νέα παιδιά θα κολλήσουν – που στη συντριπτική τους πλειονότητα το περνούν ελαφριά – αλλά ο κίνδυνος να το μεταφέρουν σε πρόσωπα που είναι πιο ευάλωτα».

Ακόμα χαρακτήρισε την ψηφιακή διδασκαλία «αναγκαίο κακό» λέγοντας ότι η «άμεση διδασκαλία μέσα στην τάξη δεν μπορεί να υποκατασταθεί».
Αναφερόμενος και στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, σημείωσε ότι «αυξάνει τον αριθμό των μαθητών ανά τάξη, ενώ εμείς τον είχαμε μειώσει. Θέλει να επιβάλει την ηλικία των 17 για την εισαγωγή στα ΕΠΑΛ».

Καταλήγοντας, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως «αν η κυβέρνηση αισθάνεται την αλαζονεία της δημοσκοπικής της επιτυχίας, και νομίζει ότι της δίνει την δυνατότητα να κάνει τα πάντα πέρα από την θέληση της νέας γενιάς και της εκπαιδευτικής κοινότητας, πιστεύω ότι θα την πατήσει. Και άλλες κυβερνήσεις πιο ισχυρές την πάτησαν. Έχω και προσωπική εμπειρία, προέρχομαι από ένα τέτοιο κίνημα, και τότε κυβέρνηση Μητσοτάκη ήταν».