«Στο τέλος της ημέρας, μόνο περήφανοι πρέπει να είμαστε» τόνισε ο πρωθυπουργός για την εξάμηνη διαπραγμάτευση επισημαίνοντας ότι «επιχειρήσαμε να αναδείξουμε το δίκιο ενός λαού και τη δυνατότητα ενός εναλλακτικού δρόμου».

Υπήρχε μια κυβέρνηση, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, που διεκδικούσε μια άλλη πορεία, μια άλλη προοπτική και από την άλλη οι θεσμοί που αποδείχθηκε ότι ήταν στρατευμένοι σε ένα συγκεκριμένο σχέδιο, ενώ τόνισε την ύπαρξη για πρώτη φορά μιας σκληρής διαπραγμάτευσης σε συνθήκες χρηματοπιστωτικής ασφυξίας. αφού η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν σχεδίαζε με τους θεσμούς πώς θα εκβιάσουν τον ελληνικό λαό.

Σημείωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υποσχέθηκε στον ελληνικό λαό «περίπατο στο δάσος» και τόνισε ότι αυτό που μένει είναι η απόλυτη επιβεβαίωση σε διεθνές επίπεδο του αδιέξοδου δρόμου της λιτότητας και το δίκαιο ενός λαού που αγωνίζεται. «Η Ευρώπη δεν είναι η ίδια μετά τη 12η Ιουλίου», συνέχισε.

Η εντολή που πήραμε για να διαμορφώσουμε συνθήκες, για να σταματήσει ο λαός να ματώνει.

«Δεν είπαμε ότι θα σκίσουμε τα μνημόνια με έναν νόμο, είπαμε ότι θα δώσουμε μάχη για να φύγουμε από το ασφυχτικό πλαίσιο που δημιουργήθηκε εξαιτίας πολιτικών αποφάσεων και πριν από το 2008 και μετά», σημείωσε και συνέχισε λέγοντας ότι η κυβέρνηση λειτουργεί συλλογικά, «άλλο κυβέρνηση κι άλλο κόμμα, αλλά το κόμμα είχε σύνδεση με την κυβέρνηση» είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι το ερώτημα είναι αν το κόμμα συμμετείχε ενεργά για να βοηθηθεί η κυβερνητική προσπάθεια. «Κάποιοι παρακολουθούσαν γκρινιάζοντας» συνέχισε.

«Ας μη μηδενίζουμε, αλλά και ας μην ωραιοποιούμε ταυτόχρονα» και «ας αφήσουμε το πλαίσιο λαϊκίστικης προσέγγισης» σημείωσε

Δεν είχα άλλη επιλογή πέρα από το δημοψήφισμα.

Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε το δημοψήφισμα «επιλογή εξαιρετικά υψηλού ρίσκου», αλλά πρόσθεσε ότι ήταν μονόδρομος, με δεδομένο ότι οι δανειστές πρότειναν συμφωνία με εξαιρετικά δύσκολα μέτρα. «Ήταν υψηλού ρίσκου επιλογή, δεδομένου ότι δεν ήταν η απόφαση της κυβέρνησης μόνο κόντρα στην επιθυμία των εταίρων, αλλά και και κόντρα στο κατεστημένο, εγχώριο και διεθνές» είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι το δημοψήφισμα κατάφερε να διεθνοποιήσει το πρόβλημα, να απογυμνώσει, όπως σημείωσε, το σκληρό πρόσωπο εταίρων και δανειστών.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό η χώρα κέρδισε μετά το δημοψήφισμα: «από τα 13 δισ. σε πέντε μήνες πήγαμε στα 83 δισ. σε τρία χρόνια συν την αναφορά για την απομείωση του χρέους», ενώ παράλληλα εκτίμησε ότι η πορεία της Ευρωζώνης θα είναι διαφορετική το επόμενο διάστημα. «Είπα στο λαό ότι κάνω δημοψήφισμα για να πάρω μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη, όχι για να τον βγάλω από το ευρώ» τόνισε.

Οι εταίροι αποφάσισαν το κλείσιμο των τραπεζών – Αναστρέψιμα τα προβλήματα από τα capital controls

Η συμφωνία που είχα στα χέρια μου, σημείωσε, στις 25 Ιουνίου είχε δύσκολα μέτρα, λίγο χειρότερα από αυτά που έχουμε σήμερα, αλλά δεν έδινε καμία διέξοδο επιβίωσης. Για τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου, ο κ. Τσίπρας είπε πως επρόκειτο για μια πύρρειο νίκη των εταίρων και για μεγάλη ηθική νίκη της Ελλάδας και της Αριστεράς. Ατακτη χρεοκοπία ή δύσκολος συμβιβασμός οι δύο επιλογές μας, τόνισε.

«Αν έκανα αυτό που έλεγε η καρδιά μου στην 17ωρη διαπραγμάτευση, να σηκωθώ και να φύγω, την ίδια ημέρα θα έπεφταν τα καταστήματα των τραπεζών στο εξωτερικό, θα τελείωνε και αυτή η ρευστότητα των 60 ευρώ και σε 48 ώρες θα αποφασιζόταν το κούρεμα των collaterals, που θα οδηγούσε στην κατάρρευση στην αρχή της Eurobank, μετά της ΕΤΕ και μετά ίσως όλων των τραπεζών. Αρα το θέμα δεν ήταν το κούρεμα, αλλά το ότι δεν θα υπήρχαν καταθέσεις» τόνισε.

Είναι αναστρέψιμα τα προβλήματα στην οικονομία από τα capital controls, είπε ο Αλέξης Τσίπρας επισημαίνοντας ότι άξιζε στην Ελλάδα να γίνει πρωτοσέλιδο, να διαδηλώνουν οι λαοί υπέρ μας. «Θεωρείται ήττα για κάποιους μικρόμυαλους που θεωρούν ότι η επανάσταση θα νικήσει σε μια στιγμή, με την έφοδο στα χειμερινά ανάκτορα» σημείωσε.

Ο Τσίπρας για τα εσωκομματικά

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέλαβε την ευθύνη που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε ενιαίο κόμμα, τόνισε ωστόσο ότι η προσπάθεια ήταν τίμια αλλά το αποτέλεσμα δεν ήταν το επιδιωκόμενο. «Η Πολιτική Γραμματεία δεν είναι το μοναδικό κέντρο αποφάσεων» σημείωσε προσθέτοντας ότι όταν ένα κόμμα ασκεί κυβερνητική εξουσία, το πολυσυλλεκτικό μοντέλο που λειτουργεί στο εσωτερικό δεν μπορεί να λειτουργήσει όταν μεταφέρεται στην κυβέρνηση.

«Θα πρέπει οι συλλογικές αποφάσεις να τηρούνται από όλους τους βουλευτές, αλλιώς οι βουλευτές που διαφωνούν θα πρέπει να παραδίδουν τις έδρες τους, όπως ορίζει το καταστατικό» είπε ενώ έθεσε θέμα αποτελεσματικότητας.

Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε σουρεαλιστικό «να λες ότι συμφωνείς με την κυβέρνηση και να μην στηρίζεις τις αποφάσεις της». «Με τους ίδιους που αγωνιούσαμε μαζί μέχρι χτες, σήμερα σου λένε πάρε εσύ την ευθύνη και υπέγραψε και εμείς καταψηφίζουμε και δρέπουμε τις δάφνες της ιδεολογικής καθαρότητας» τόνισε συμπληρώνοντας ότι εκβιασμένη ενότητα δεν υπάρχει πουθενά.

Για τη σχέση του με την Ζωή Κωνσταντοπούλου όπως είπε, εξέφρασε τον προβληματισμό του και στην ίδια, «αλλά οι επιλογές του καθενός παράγουν αποτέλεσμα, άρα είναι σουρεαλισμός όταν κάποιος σου λέει «σε καταγγέλλω για να σε προστατεύσω», σημείωσε, ενώ διαμήνυσε ότι η Πρόεδρος της Βουλής θα κριθεί το επόμενο διάστημα.

Ο κ. Τσίπρας προανήγγειλε συνέδριο για τις αρχές Σεπτέμβρη επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει εξασφαλισμένη κοινουβουλευτική πλειοψηφία για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. «Αν δεν έχω κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα αναγκαστώ να πάω σε εκλογές» ανέφερε.

Ολόκληρη η συνέντευξη: