«Το Μουσείο αυτό είναι ένας φόρος τιμής στους χιλιάδες Έλληνες Εβραίους που εξοντώθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης σταλμένοι εκεί από τις ναζιστικές αρχές της πόλης και τους συνεργάτες τους και υπογραμμίζει αυτό το μνημείο ότι τίποτα και κανένας δεν ξεχάστηκε. Ούτε οι εγκληματίες, ούτε και τα θύματά τους» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την έναρξη της ομιλίας του στην τελετή της θεμελίωσης του Μουσείου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη όπου βρίσκεται μαζί με τον Ισραηλινό πρόεδρο. «Το Μουσείο του Ολοκαυτώματος που θα ανεγερθεί εδώ θα είναι ένα μουσείο μνήμης και μαρτυρίας», δήλωσε από πλευράς του ο  Ρούβεν Ριβλίν.

«Το μουσείο αυτό θέλουμε να είναι μια διαρκής υπενθύμιση, ένα διαρκές SOS, τόσο για τις σημερινές όσο και για τις αυριανές γενιές», υπογράμμισε ο Α.Τσίπρας και εξήγησε ότι αυτό μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για το «πού μπορούν να οδηγήσουν, ο φασισμός, ο ρατσισμός, ο αντισημιτισμός, ο ρατσισμός, τα θεωρητικά εξαμβλώματα για ανώτερες και κατώτερες φυλές, οι θεωρίες για την καθαρότητα του Έθνους και οι πρακτικές της βίας εναντίον οποιουδήποτε θεωρείται διαφορετικός και κατώτερος. Οι θεωρίες του μίσους με όποιες παραλλαγές κι αν εμφανίζονται».

Το Μουσείο θα αναγερθεί κοντά στον παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό, από όπου στη Γερμανική Κατοχή αναχωρούσαν τα «βαγόνια του θανάτου», τα οποία μετέφεραν Εβραίους, στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Εκεί εξοντώθηκαν 55.000 Εβραίοι της Θεσσαλονίκης.



 
Παράλληλα, ο Α.Τσίπρας εξήρε την παρουσία των Εβραίων στην πόλη της Θεσσαλονίκης καθώς όπως είπε «κοσμούσαν τόσο την ιστορία όσο και τον πολιτισμό της πόλης για αιώνες» και υπογράμμισε την καθοριστική ενεργητικότητα του εβραϊκού στοιχείου για την πρόοδο της πόλης σε πάρα πολλούς τομείς.
 
Χαρακτήρισε πλούτο την πολυ-πολιτισμική συνύπαρξη των Εβραίων με τις κοινότητες των Χριστιανών και των Μουσουλμάνων, υπογραμμίζοντας πως «Η μισαλλοδοξία συνήθως καλλιεργημένη και υποκινούμενη από ιδιοτελή συμφέροντα αναζητά πάντοτε τρόπους να χωρίζει τους ανθρώπους, ανθρώπους που δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν μεταξύ τους».
 

«Όπλο στη μάχη απέναντι στη λήθη»
 

«Το Μουσείο του Ολοκαυτώματος εκπληρώνει ένα χρέος τιμής της πόλης απέναντι, στους πολίτες που εξοντώθηκαν και απέναντι στην ίδια της την ιστορία και αποτελεί ένα σημαντικό όπλο στη μάχη απέναντι στη λήθη, ότι δεν θα αφήσουμε το παρελθόν να επιστρέψει ως εφιάλτης», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ισραήλ, Ρούβεν Ρίβλιν, είπε στη διάρκεια της ομιλίας του ότι «η Θεσσαλονίκη είχε μια σημαντική εβραϊκή κοινότητα. Πριν από 75 χρόνια πραγματοποιήθηκε η πρώτη μεταφορά Εβραίων από εδώ προς το Άουσβιτς. Το 90% των Εβραίων της Ελλάδας εξολοθρεύτηκαν στα στρατόπεδα θανάτου».
 
Παράλληλα, χαρακτήρισε το Ολοκαύτωμα ένα θέμα που δεν είναι μόνο εβραϊκό αλλά ένα θέμα που αφορά την παγκόσμια κοινότητα. «Το Μουσείο που θα ανεγερθεί εδώ οφείλει να γίνει μάρτυρας της υποχρέωσής μας να δημιουργήσουμε έναν κόσμο που θα φωνάξει το “ποτέ πια!”», σημείωσε.