Ο Α. Τσίπρας ανέφερε ότι «η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή μιας μάχης που αφορά όλη την Ευρώπη. Αγωνιζόμαστε για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στη χώρα μας, να τελειώσει το καθεστώς εξαίρεσης τώρα και μια για πάντα και για όλους στο μέλλον».

«Όταν τα δημοσιονομικά ελλείμματα είναι υψηλά, η Ευρωζώνη απαιτεί δράση για τη μείωση δημόσιων δαπανών. Συνεπώς, δεν θα έπρεπε τώρα ο κ. Ντέισελμπλουμ, αντί για ανόητα και σεξιστικά σχόλια για «ποτά και γυναίκες», να ζητήσει από τη Γερμανία να αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες, δεδομένων των υψηλών πλεονασμάτων τρεχουσών συναλλαγών της;», διερωτήθηκε.

Αυτή είναι και η αιτία, επισήμανε ο ίδιος, γιατί ενώ το 2008 Γερμανία και Ελλάδα είχαν σχεδόν τον ίδιο επίπεδο ανεργίας, το 2015 η Γερμανία το είχε μειώσει από 7,4% σε 4,6% ενώ στην Ελλάδα είχε αυξηθεί από 7,8% σε 25%. Όπως σημείωσε, αυτά τα στοιχεία οδηγούν στο συμπέρασμα πως η διαχείριση της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη ωφέλησε τον Βορρά εις βάρος του Νότου.


«Δεν θα παραδώσουμε ποτέ τον λαό μας στους yes-men»

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι σήμερα η Ευρώπη είναι σχεδόν αποκλειστικά ένας χώρος λιτότητας, απορρύθμισης κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων και κλειστών συνόρων για πολιτικούς πρόσφυγες και μετανάστες. «Ο νεοφιλελευθερισμός έχει σχεδόν καταβροχθίσει την Ευρώπη».

Τόνισε, επίσης, ότι «κυβερνάμε τη χώρα εδώ και δύο χρόνια κάτω από συνθήκες διαρκούς οικονομικού εκβιασμού. Το καλοκαίρι του 2015 κάναμε την πολιτική επιλογή να μην τινάξουμε την Ελλάδα σε κομμάτια. Αλλά δεν συμφωνήσαμε να αναλάβουμε την κυριότητα των αποτυχημένων προγραμμάτων και των πολιτικών τους».

Ο Α. Τσίπρας κατέληξε στην ομιλία του, λέγοντας ότι «είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τις θυσίες του ελληνικού λαού και ιδιαίτερα των φτωχών, των χαμηλόμισθων και των ανέργων, δεν θα παραδώσουμε ποτέ τον λαό μας στους yes-men των δυνάμεων εκείνων στην Ευρώπη και αλλού που θέλουν την Ελλάδα στον ζουρλομανδύα της λιτότητας για πολλά χρόνια ακόμα».