Προηγουμένως δήλωσε πως «τόσο καιρό επέλεξα να μην μιλήσω, γιατί εκείνες τις ώρες δεν μπορούσαμε να μιλάμε για ευθύνες. Υπάρχουν στιγμές που πρέπει οι πολιτικοί να σιωπούν», προσθέτοντας πως «με την ευθύνη δεν έχω τσακωθεί. Αναλαμβάνω την ευθύνη που μου αναλογεί. Σε κρίσιμες στιγμές ανέλαβα την ευθύνη και εγώ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Και σε καταστροφές μεγάλες έχω αναλάβει την ευθύνη». «Το 2015 ανέλαβα την ευθύνη να μην οδηγηθεί η χώρα στη χρεοκοπία και βρέθηκα στο στόχαστρο της κριτικής ότι έκανα κωλοτούμπα. Αργότερα ανέλαβα την ευθύνη για να κάνω αυτό που θεωρούσα πατριωτικό συμφέρον για τη χώρα και βρέθηκα στο στόχαστρο της κριτικής για τη συμφωνία των Πρεσπών» συμπλήρωσε.

«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αντιλαμβάνεται την ασφάλεια μόνο για να διορίζει και να προσλαμβάνει αστυνομικούς. Δεν έχουμε γιατρούς, δεν έχουμε νοσηλευτές, δεν έχουμε εκπαιδευτικούς, δεν έχουμε σταθμάρχες» σημείωσε κατά τη συνέντευξή του στη Ράνια Τζίμα και τον Γιάννη Πρετεντέρη, στο MEGA.

«Εδώ έχουμε μια τραγωδία που δεν έπρεπε να συμβεί, για περισσότερα από 12 λεπτά δυο τρένα κινούνταν στην ίδια γραμμή» συμπλήρωσε, δηλώνοντας ότι είναι έτοιμος να αναλάβει «το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί». «Εμείς κυβερνήσαμε τέσσερα χρόνια, από τα πιο δύσκολα με τα μνημόνια. Αυτό το κράτος το αναξιοκρατικό, το πελατειακό, το ρουσφετολογικό, το αναποτελεσματικό δεν το φτιάξαμε εμείς. Έχουμε όμως την ευθύνη να το διορθώσουμε» υπογράμμισε.

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε την υλοποίηση της σύμβασης 717, αλλά αναγκάστηκε να προχωρήσει σε συμπληρωματική σύμβαση», εξήγησε ο Αλ. Τσίπρας, αναφέροντας ότι επί πρωθυπουργίας του είχε υλοποιηθεί το 72% της σύμβασης. «Τι έκαναν αυτοί οι άνθρωποι τέσσερα χρόνια;» διερωτήθηκε.

«Ο σταθμάρχης της Λάρισας ήταν άπειρος και η μετάταξή του ήταν παράνομη» είπε. «Ο κ. Μητσοτάκης μιλά συχνά για τις διαχρονικές παθογένειες του ελληνικού κράτους. Τη μέρα του δυστυχήματος τόσο ο πρωθυπουργός της χώρας , όσο και ο υπουργός Μεταφορών αποτελούσαν εκπρόσωπους οικογενειών του παλιού προβληματικού κράτους» τόνισε.

«Στον κ. Ντογιάκο είχα πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη. Με το θέμα των υποκλοπών είχα πάει στο γραφείο του και τότε και με είχε διαβεβαιώσει ότι θα κάνει ότι χρειαστεί για να φανεί η αλήθεια. Ωστόσο έκανε ότι μπορούσε για να μην φανεί η αλήθεια» συμπλήρωσε σε ερώτηση για τη δικαστική διερεύνηση για την τραγωδία των Τεμπών, ενώ κατέληξε πως «αν εγώ ήμουν ο κ. Ντογιάκος θα είχα παραιτηθεί».

Ο Αλέξης Τσίπρας διαχώρισε την τραγωδία στα Τέμπη με αυτή στο Μάτι, δηλώνοντας πως τότε είχαμε μια φυσική καταστροφή, που διογκώθηκε λόγω του προβληματικού κράτους, ενώ στην περίπτωση των Τεμπών έκανε λόγο για μια τραγωδία που δεν θα έπρεπε να είχε συμβεί, αλλά συνέβη λόγω των παθογενειών του ελληνικού κράτους. Μάλιστα, ανέφερε πως ο τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, διαχειρίστηκε την τραγωδία και στη συνέχεια υπέβαλε την παραίτησή του, συγκρίνοντας τη στάση του με τον πρώην υπουργό Μεταφορών, Κώστα Αχ. Καραμανλή, ο οποίος μετά το δυστύχημα παραιτήθηκε και στη συνέχεια εξαφανίστηκε χωρίς εξηγήσεις.

«Ο πρωθυπουργός οφείλει να μας πει πότε θα γίνουν οι εκλογές» συμπλήρωσε στην ερώτηση γιατί ενώ τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας πέφτουν, μετά τα Τέμπη, τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ δεν ανεβαίνουν. Εξήγησε πως λαμβάνει χώρα ένας «ξεσηκωμός» ανθρώπων που είναι έως 30 ετών, οι οποίοι δεν έχουν καμία σχέση με τους ανθρώπους που ξεσηκώθηκαν τις εποχές των μνημονίων, φαινόμενο το οποίο «θα επηρεάσει το αποτέλεσμα των εκλογών». «Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλη πτώση της Νέας Δημοκρατίας. Ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ να κερδίσει την εκλογές είναι πολύ ρεαλιστικός» συμπλήρωσε.

«Είναι κάτι πολύ πιο σημαντικό από το αν ο Τσίπρας θα δικαιωθεί. Αυτό που μετράει είναι το αν η χώρα θα πάει μπροστά» απάντησε στην ερώτηση τι θα κάνει σε περίπτωση ήττας του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, προσθέτοντας πως «το μεγάλο πρόβλημα ήταν οι παντοδύναμες κυβερνήσεις που δεν είχαν κανέναν έλεγχο». «Ο δρόμος για μια προοδευτική κυβέρνηση θα ανοίξει αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτος και μάλιστα με διαφορά» προσέθεσε για το ενδεχόμενο κυβερνητικών συνεργασιών.