«Επισκέπτεστε την Ελλάδα σε μια ιδιαίτερη ημέρα, είναι η ημέρα που η Ελλάδα επιστρέφει στις αγορές με έναν επιτυχημένο τρόπο και αυτό είναι το πιο σημαντικό μήνυμα και το πιο ουσιαστικό βήμα, προκειμένου να ολοκληρώσουμε αυτή τη δυσάρεστη περιπέτεια του μνημονίου» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος τον Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, στο Μέγαρο Μαξίμου το μεσημέρι της Τρίτης.


«Τώρα είναι η ώρα να συζητήσουμε για το μέλλον της Ελλάδας»

«Οι πληροφορίες που έχουμε είναι πολύ καλές» σχετικά με τα ελληνικά ομόλογα, σημείωσε, προσθέτοντας ότι «οι επενδυτές καλωσορίζουν τα ελληνικά ομόλογα» και συμπλήρωσε: «Και τώρα είναι η ώρα να συζητήσουμε για το μέλλον της Ελλάδας, για το πώς θα συνεργαστούμε, ώστε να εργαστούμε, προκειμένου τον επόμενο χρόνο να ολοκληρωθεί επιτυχημένα το πρόγραμμα και να προσπαθήσουμε να σχεδιάσουμε για την επόμενη μέρα, για την Ελλάδα τής μετά το πρόγραμμα περιόδου».

Μοσκοβισί: Διανύσαμε πολύ δρόμο, βλέπουμε τώρα το φως

 
Ο Πιέρ Μοσκοβισί, από πλευράς του, δήλωσε χαρούμενος που βρίσκεται στην Ελλάδα την συγκεκριμένη μέρα, σχολιάζοντας ότι διάλεξε αυτήν την ημέρα γιατί είχε το προαίσθημα ότι κάτι θα συμβεί. «Αυτό έγινε εφικτό από τα πολύ θετικά μηνύματα που υπήρχαν: τη συμφωνία του Eurogroup του Ιουνίου, την έξοδο της Ελλάδας από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, τη συμφωνία του ΔΝΤ, τα αποτελέσματα της ελληνικής οικονομίας».
 
«Συνεπώς», υπογράμμισε, «είναι η ώρα να δοκιμάσουμε στις αγορές και ελπίζω και πιστεύω ότι θα είναι επιτυχημένη η δοκιμή». Ο Επίτροπος τόνισε: «Και είναι τώρα η ώρα να σχεδιάσουμε την υπόλοιπη δουλειά για να ολοκληρώσουμε επιτυχημένα το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018, ώστε η Ελλάδα να είναι κανονικός εταίρος στην Ευρωζώνη». Διαβεβαίωσε τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι εκεί ως πλήρης εταίρος και ως φίλος-σύμμαχος της Ελλάδας».
 
«Κάναμε πολλά, διανύσαμε πολύ δρόμο, βλέπουμε τώρα το φως», σημείωσε. Επισήμανε ότι «η ανάπτυξη είναι πολύ καλύτερα από ό,τι ήταν πριν. Νομίζω μπορεί να είναι 1,8% αν όχι παραπάνω φέτος, 2,5% την επόμενη χρονιά και αυτή είναι η συνθήκη για να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας για τους Έλληνες».


«Η γ' αξιολόγηση αφορά κυρίως υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που ήδη έχουν υιοθετηθεί»

«Η εμπιστοσύνη επανέρχεται και χρειάζεται να εργαστούμε μαζί, χέρι-χέρι, με την ελληνική κυβέρνηση για να οικοδομήσουμε μια διαδικασία που θα οδηγήσει σε μια έγκαιρη επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος», δήλωσε ο Πιέρ Μοσκοβισί, μετά τη συνάντηση του με τον Αλέξη Τσίπρα.
 
«Δύο χρόνια μετά, είμαστε ένα βήμα πριν από το να οικοδομήσουμε μια ιστορία επιτυχίας, και μια ιστορία επιτυχίας για την Ελλάδα θα είναι μια ιστορία επιτυχίας για την Ευρώπη», τόνισε.
 
Όσον αφορά στην πορεία από εδώ και πέρα, ο Ευρωπαίος επίτροπος υπογράμμισε ότι ο δρόμος ήδη υπήρξε πολύ δύσκολος και τόνισε ότι «είναι ξεκάθαρο ότι δεν θα ζητήσουμε για το υπόλοιπο πρόγραμμα νέα μέτρα τόσο δυσκολα όσο εκείνα που ήταν αναγκαια για την ολοκλήρωση της β αξιολόγησης». Επισήμανε ότι η γ' αξιολόγηση αφορά κυρίως υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που ήδη έχουν υιοθετηθεί.

Σημειώνεται ότι λίγο πριν την συνάντηση του με τον Αλέξη Τσίπρα, ο Π. Μοσκοβισί, σε συνέντευξη που παραχώρησε εμφανίσθηκε θετικός ότι η Ελλάδα, πρώτον, μπορεί να βγει στις αγορές με λογικά επιτόκια, όπως είπε. Και δεύτερον, ότι έχει τα μέσα να γυρίσει σελίδα: είναι η ώρα -συμπλήρωσε- να κλείσει το κεφάλαιο της λιτότητας, τώρα είναι η ώρα της ανάπτυξης. Παράλληλα, εστίασε σε σειρά θετικών εξελίξεων που υπήρξαν τις προάλλες, όπως η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η απόφαση του ΔΝΤ, την οποία χαρακτήρισε ένδειξη εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα και η εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για έξοδο από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος.

Όσον αφορά το σκοπό της επίσκεψής τους, είπε πως έχει να κάνει με την επόμενη φάση του προγράμματος, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι τον Αύγουστο του 2018 θέλει να γιορτάσει το τέλος του προγράμματος. Έθεσε μάλιστα τρεις όρους για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος: κοινό σχέδιο Ελλάδας και ΕΕ, εφαρμογή του προγράμματος και οι πιστωτές να σεβαστούν τις συμφωνίες για το χρέος.