«Ευθύνη μας σήμερα είναι να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να μην επιτρέψουμε να γκρεμιστούν όσα χτίσαμε με κόπο. Όσα ο ελληνικός λαός έχτισε και κέρδισε με κόπο. Να μην χαθούν οι κατακτήσεις, οι νέες δυνατότητες & ευκαιρίες», ανέφερε, μεταξύ άλλων, κατά την έναρξη της ομιλίας του στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, το βράδυ του Σαββάτου, δίνοντας το στίγμα της στάσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το προσεχές διάστημα.

Παρακολουθήστε ολόκληρη την ομιλία του Α. Τσίπρα στη ΔΕΘ:

Κυβερνητικό έργο και «αυτοκριτική»

Αρχικά, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχείρησε να παραθέσει μερικά εκ των μέτρων στα οποία προχώρησε μετά τον Αύγουστο του 2018 και την είσοδο στην μεταμνημονιακή εποπτεία η κυβέρνησή του, καθώς και στην περιγραφή της κατάστασης στην οποία παρέδωσε η κυβέρνησή του στη νέα κυβέρνηση.

«Ανθρωπιστική κρίση, στο 27% η ανεργία, 8 συνεχόμενα χρόνια οικονομικής συρρίκνωσης, σωρευτική απώλεια που έφτανε το 25% του πλούτου της χώρας. Αποεπένδυση σε όλες τις παραγωγικές δραστηριότητες, τράπεζες στα όρια της επιβίωσης, ταμεία άδεια, αδυναμία εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους, ολοκληρωτική απορρύθμιση της αγοράς εργασίας. Αυτή ήταν η πραγματικότητα εκείνη την εποχή» ανέφερε για την κατάσταση που παρέλαβε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

«Πετύχαμε εκεί που το παλιό πολιτικό σύστημα απέτυχε. Βάλαμε τα θεμέλια για την οικοδόμηση του κοινωνικού κράτους. Στηρίξαμε τους πιο αδύναμους. Τον Αύγουστο του 2018 πετύχαμε μια μεγάλη και ιστορική τομή. Βγάλαμε τη χώρα από το καθεστώς των μνημονίων και ρυθμίσαμε το χρέος. Πριν από ένα χρόνο, από το βήμα της ΔΕΘ, είχα εξαγγείλει τα πρώτα μέτρα της νέας οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, μετά το τέλος των μνημονίων και την ρύθμιση του χρέους. Θετικά μέτρα που ψηφίστηκαν και εφαρμόστηκαν όλα. Ένα προς ένα» υπογράμμισε.

«Η εικόνα της χώρας έχει αλλάξει ριζικά και κανείς δεν το αρνείται» ανέφερε ο ίδιος, για να συμπληρώσει πως «όπως και κανείς δεν αρνείται ότι αυτό είναι έργο της προηγούμενης, της δικής μας κυβέρνησης, μέσα σε ελάχιστο χρόνο πετύχαμε εκεί που το παλιό πολιτικό σύστημα απέτυχε με τρεις διαδοχικές κυβερνήσεις». Στη συνέχεια, αναφέρθηκε ειδικά στη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, την επαναφορά της ελληνικής οικονομίας σε τροχιά ανάπτυξης, τη μείωση της ανεργίας κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες και περισσότερες από 650 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας έως τον περασμένο Ιούνιο, την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, την αύξηση του κατώτατου μισθού, την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

«Για πρώτη φορά μετά από δέκα ολόκληρα χρόνια η χώρα κατάφερε να πατήσει στα δικά της πόδια», ανέφερε ο Α. Τσίπρας, υπογραμμίζοντας πως «επιστρέψαμε στις αγορές χρήματος με το ελληνικό ομόλογο να σημειώνει ιστορικά χαμηλά ήδη από τον Ιανουάριο του 2019, και με συνετή διαχείριση δημιουργήσαμε ένα χρηματικό απόθεμα ασφαλείας πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα 37 δις ευρώ», τονίζοντας πως διασφαλίζει τη χώρα από εξωγενείς αναταράξεις και δημιουργεί μεγάλα περιθώρια ευελιξίας «αρκεί να αξιοποιηθεί σωστά».

Λίγο μετά τα παραπάνω, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιτέθηκε στην κυβέρνηση Μητσοτάκη κατηγορώντας την πως επιχειρεί να οικειοποιηθεί τα πεπραγμένα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ενώ επιχείρησε να προχωρήσει και σε περιορισμένη αυτοκριτική. Όπως ανέφερε, «κάποιες φορές, υπό την πίεση των θεσμών και των ευρωπαϊκών συσχετισμών και λόγω της εύθραυστης κατάστασης των διαπραγματεύσεων και των συζητήσεων, επιδείξαμε μια ατολμία να δράσουμε πιο γρήγορα και πιο αποφασιστικά για την λήψη μέτρων ελάφρυνσης».

Ακόμα, ο ίδιος αναφέρθηκε στο ίδιο πλαίσιο στην αποφασιστικότητα της κυβέρνησής του στην αντιμετώπιση ζητημάτων λειτουργίας του κράτους, και σημείωσε πως ως κυβέρνηση δεν επέδειξε «την τόλμη που χρειαζόταν» για να σπάσει τα παράκεντρα εξουσίας σε όλους τους τομείς της κρατικής λειτουργίας. Επίσης, ο Α. Τσίπρας υποστήριξε πως «μεγάλη μας αδυναμία να επικοινωνούμε την πολιτική μας και το έργο μας στους πολίτες», ενώ αναφέρθηκε στα όσα περισσότερα θα μπορούσε να κάνει η κυβέρνησή του για την κλιματική αλλαγή.

«Αυτές ήταν πραγματικές αδυναμίες» ανέφερε, για να προσθέσει πως «δεν πρόκειται να κρυφτώ πίσω από το δάχτυλο μου γι’ αυτές. Τις αναγνωρίζω, τις αξιολογώ και τις θέτω δημόσια στη συζήτηση».

Το νέο κράτος της Δεξιάς

Στην συνέχεια, άσκησε δριμύα κριτική στη Νέα Δημοκρατία για τα όσα έχει εφαρμόσει στο πρώτο διάστημα της διακυβέρνησής της, τονίζοντας πως το μοντέλο που ακολουθεί είναι το ίδιο που θρέφει τις εθνικιστικές δυνάμεις και δίνει ώθηση στην ακροδεξιά σε όλη την Ευρώπη. Μεταξύ άλλων, τα βέλη του προς την κυβέρνηση έστρεψε ο Αλέξης Τσίπρας για τον διορισμό του νέου διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέωντα, καταγγέλλοντας την αλλαγή της νομοθεσίας, τόσο για τον ίδιο τον διορισμό του, όσο και για το γεγονός πως πλέον τοποθετούνται «μυστικοί και αδιαφανείς θύλακες της ΕΥΠ σε όλα τα υπουργεία και όλους τους δημόσιους οργανισμούς».

«-Στο πεδίο των θεσμών: Η σύνθεση της κυβέρνησης με υπαλλήλους ιδιωτικών εταιρειών που λίγους μήνες πριν εκπροσωπούσαν ολιγάρχες και σήμερα βρίσκονται δήθεν να εκπροσωπούν το ελληνικό Δημόσιο στη διαπραγμάτευση μαζί τους.

-Στον ευαίσθητο τομέα της δημόσιας ασφάλειας όπου ένα πρωθυπουργικό σκάνδαλο πέρασε στα ψιλά των εφημερίδων και των δελτίων ειδήσεων, αφού ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε έναν δικό του, τον κύριο Κοντολέοντα, για επικεφαλής της ΕΥΠ, χωρίς να πληροί καν τα τυπικά προσόντα που προέβλεπε ο νόμος. Δεν είχε δηλαδή καν πτυχίο. Αλλά αν δεν συμφωνεί ο νόμος με τις επιθυμίες του κυρίου Μητσοτάκη αλλάζουμε απλά τον νόμο. Κατά τα άλλα ομνύουν στην αριστεία».

Ακόμη, επιτέθηκε για τις μεθοδεύσεις με τις οποίες η κυβέρνηση Μητσοτάκη προχώρησε στην καθαίρεση της ηγεσίας της Βασιλικής Θάνου στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, καθώς και για τον τρόπο με τον οποίο προχώρησε επίσης επιλογή της νέας ηγεσίας της Δικαιοσύνης. Ακολούθως, κατήγγειλε την κυβέρνηση και για την εκμετάλλευση της περσινής τραγωδίας στο Μάτι, διατυπώνοντας ερωτήματα, μεταξύ άλλων, και για τον διορισμό του άλλοτε αρχηγού της αστυνομίας, γγ Δημοσίας Τάξης, Κωνσταντίνο Τσουβάλα.

Σε άλλο σημείο, ο Α. Τσίπρας αναφέρθηκε εκτενώς στην στρατηγική απαξίωσης της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργού για την ΔΕΗ, κάνοντας ειδική αναφορά στην αύξηση των τιμολογίων, καθώς και στον ΔΕΔΗΕΑ. Ακόμα, αναφέρθηκε στην στάση της κυβέρνησης απέναντι στην «επένδυση» του Ελληνικού, και την αντίθεση των όσων έλεγε πριν και μετά τις εκλογές, ενώ αναφέρθηκε και στις μεθοδεύσεις ιδιωτικοποίησης των ΕΛΠΕ με ζημιά του δημοσίου, προς όφελος της ιδιοκτησίας Λάτση.

Στην συνέχεια, ο πρώην πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στην El Dorado Gold, ασκώντας έντονη κριτική για τις προκλητικές διατάξεις του αναπτυξιακού νομοσχεδίου υπογραφής Άδωνι Γεωργιάδη, που προβλέπουν επιδότηση των εξορύξεων, διατυπώνοντας ερωτήματα. Παράλληλα, αντίστοιχα ερωτήματα διατύπωσε για τις προβλέψεις του ίδιου νομοσχεδίου για τον ταχυδρομικό κλάδο, καθώς και αυτόν της διανομής Τύπου.

«Ανάπτυξη με κέρδη για λίγους»

«Πρόκειται, όχι για ανάπτυξη για όλους, αλλά για ανάπτυξη και κέρδη για λίγους από την κυβέρνηση Μητσοτάκη», κατηγορώντας την πως αντιγράφει πιστά το μοντέλο κρατικοδίαιτης ανάπτυξης που οδήγησε τη χώρα στην χρεοκοπία.

Αναφορά έκανε ο Α. Τσίπρας και στο ζήτημα του μετρό Θεσσαλονίκης, τονίζοντας πως «τα τελευταία 3,5 χρόνια καταφέραμε να τρέξουμε το έργο τρεισήμισι φορές πιο γρήγορα», υπογραμμίζοντας πως «ο σχεδιασμός ήταν, στα τέλη του 2020, το μετρό να παραδοθεί στο σύνολό του στους πολίτες της Θεσσαλονίκης».

Η κυβέρνηση ξαναφέρνει το ίδιο ψευτοδίλημμα που αντιμετώπιζε η πόλη πριν χρόνια: “ή αρχαία ή μετρό”» ανέφερε, συμπληρώνοντας πως «εμείς καταφέραμε να μιλάμε και για αρχαία και μετρό», ενώ τόνισε πως «φοβάμαι πως τώρα δεν θα έχουμε ούτε αρχαία ούτε μετρό». Ακόμη, πρόσθεσε πως ο εργολάβος «θα έχει την ευκαιρία να διεκδικήσει δεκάδες εκατομμυρίων σε αποζημιώσεις».

«Μοντέλο ασυδοσίας»

«Αυτό το μοντέλο δεν θα το ονόμαζα ανάπτυξη για όλους, αλλά μοντέλο ασυδοσίας» τόνισε ακόμη, πριν επιτεθεί στην κυβέρνηση και για τα εργασιακά, τόσο για το ρεκόρ στις απολύσεις τον Ιούλιο, όσο και για την κατάργηση σειράς εργασιακών διατάξεων όπως ο βάσιμος λόγος απόλυσης και η προστασία των εργολαβικών εργαζόμενων, καθώς και για όσα διακήρυξε από τη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Α. Τσίπρας κατηγόρησε ακόμα την κυβέρνηση πως ακολουθεί πιστά τις υπαγορεύσεις του Συνδέσμου Βιομηχάνων και Επιχειρήσεων (ΣΕΒ) και μεγαλοεπιχειρηματιών, τονίζοντας πως ετοιμάζεται η «χαριστική βολή με ένα νομοσχέδιο κόλαφο για τα εργασιακά», υπογραμμίζοντας πως μεταξύ άλλων, καταργούνται οι οι βασικές αρχές που υποστηρίζουν τις συλλογικές συμβάσεις και το δικαίωμα μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία.

Πυρά και για Μακεδονικό και προσφυγικό

Στη συνέχεια, ο Α. Τσίπρας έκανε λόγο για δημαγωγία της Νέας Δημοκρατίας και της κυβέρνησης Μητσοτάκη για το προσφυγικό, τονίζοντας πως «άρχισε να γυρνάει εναντίον της», ενώ σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε ο και για τη στάση της Νέας Δημοκρατίας για τη Συμφωνία των Πρεσπών και τη Βόρεια Μακεδονία, τόσο προεκλογικά όσο και μετά τις εκλογές. «Που πήγαν αυτοί άραγε; Αυτοί που λέγανε προδοτική η συμφωνία, επιζήμια η συμφωνία», κάνοντας λόγο για «υποκριτές, διπλοπρόσωποι για λίγες ψήφους».

Εξάλλου, αναφορικά με την εξωτερική πολιτική της χώρας, ο Α. Τσίπρας επιτέθηκε και για την πολιτική της «αδράνειας» της νέας κυβέρνησης αναφορικά με την τουρκική προκλητικότητα, κατηγορώντας την πως δεν εκμεταλλεύτηκε τις ευρωπαϊκές κυρώσεις.

Το «εναλλακτικό σχέδιο διακυβέρνησης»

«Αυτό όμως που είναι προκλητικό είναι να μας παρουσιάζεται αυτή η στροφή προς τα πίσω από τον κύριο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία ως “προοδευτική πολιτική”. Γιατί αυτό που βλέπουμε δεν είναι πρόοδος, αλλά βαθιά συντήρηση. Δεν είναι πρόοδος ο αυταρχισμός. Δεν είναι πρόοδος η τιμωρία των εργαζομένων, η πατριδοκαπηλία, το δόγμα νόμος και τάξη, το κομματικό κράτος και το κράτος των ανιψιών και των κουμπάρων» τόνισε ακόμη ο πρώην πρωθυπουργός.

Στο τελευταίο μέρος της ομιλίας του, ο Α. Τσίπρας επιχείρησε να εμφανιστεί ως «εκφραστής του προοδευτικού χώρου», κάνοντας ειδικές αναφορές σε αυτόν, αλλά δίνοντας και τις τέσσερις προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ για ένα «εναλλακτικό σχέδιο διακυβέρνησης της χώρας».

«Το κρίσιμο ερώτημα που μας απασχολεί όλους: Είναι άραγε μονόδρομος αυτή η πορεία;» αναρωτήθηκε. «Δική μας ευθύνη δεν είναι απλώς και μόνο η κριτική στην κυβέρνηση και τις επιλογές της. Δική μας ευθύνη είναι να παρουσιάζουμε σε κάθε στιγμή μια συνολική εναλλακτική πρόταση» πρόσθεσε, πριν προχωρήσει αναφερόμενος σε:

  • Δίκαιη ανάπτυξη
  • Οικοδόμηση νέου κοινωνικού κράτους
  • Ψηφιοποίηση και εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης
  • Διεύρυνση ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών

Τέλος, αναφέρθηκε ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη που «μπορεί να γίνει η Πρωτεύουσα των Βαλκανίων και όχι η παραγκωνισμένη Συμπρωτεύουσα. Με το μετρό που πρέπει και μπορεί να λειτουργήσει άμεσα μέχρι το τέλος του 2020 σε όλη του την έκταση». Αναφέρθηκε ακόμα στην ανάπλαση της ΔΕΘ, τη δημιουργία μεγάλου διαμετακομιστικού κέντρου στο στρατόπεδο Γκόνου, στη δημιουργία τεχνολογικού πάρκου και στην ανάπλαση της Τούμπας.

«Είμαστε εδώ και απευθύνουμε ένα μεγάλο, ένα ανοιχτό κάλεσμα στους εργαζόμενους, στις παραγωγικές δυνάμεις, στους δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες. Να πορευτούμε μαζί για μια Ελλάδα που δεν θα χάσει ξανά την ευκαιρία, για μια Ελλάδα σύγχρονη, δημοκρατική, κοινωνική. Για μια Ελλάδα ανοιχτή, ανεκτική, προοδευτική» κατέληξε σε ανοιχτό κάλεσμα ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, ολοκληρώνοντας την ομιλία του.