Να αναδείξει τις διαφορές ανάμεσα στις επιλογές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ με τις αντιλήψεις της Νέας Δημοκρατίας, τις οποίες χαρακτήρισε «νεοφιλελεύθερες» επιχείρησε με την καταληκτική ομιλία του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Για τον λόγο αυτό ανάλωσε το μεγαλύτερο μέρος της στην κριτική στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και στο ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι που δεν διαχωρίζουν την θέση τους από αυτήν.
Μάλιστα άφησε σαφείς αιχμές για διαπλοκή με τους ιδιοκτήτες των Μέσων Ενημέρωσης και τους εκπροσώπους των τραπεζικών ιδρυμάτων, λέγοντας απευθυνόμενος στην Ν.Δ ότι «εμείς έχουμε μεγαλύτερη δύναμη από τα ποσοστά μας γιατί εμάς δεν μας έχει κανένας στο τσεπάκι του».
«Αυτή η Βουλή κατά την διάρκεια αυτής της τετραετίας μπορεί να είναι η τετραετία της εξόδου από την κρίση» επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας σημειώνοντας πως «το χρονοδιάγραμμα μας είναι μεν φιλόδοξο αλλά και συγκεκριμένο» . Επισήμανε ότι μετά την πρώτη αξιολόγηση και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών η χώρα μπορεί να διεκδικήσει στην απομείωση του δημόσιου χρέους και την έξοδο στις αγορές το 2017.
Κάνοντας κριτική στην Νέα Δημοκρατία ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η διαδικασία χρησιμοποιήθηκε περισσότερο ως μία αρένα για την εσωτερική αντιπαράθεση. Για το ποιος μπορεί να κάνει πιο δύσκολη την ζωή του Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ».
Πρόσθεσε ότι «ακυρώσατε όλη την τακτική της προεκλογικής περιόδου. Την τακτική της συνεννόησης ακόμη και του μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού». Καταλόγισε στην αξιωματική αντιπολίτευση τακτική υπονόμευσης της διαπραγματευτικής τακτικής της χώρας τους προηγούμενους μήνες χαρακτηρίζοντας «ανοησία» τον ισχυρισμό ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ «φόρτωσε» την ελληνική οικονομία με επιπλέον χρέος 90 δισεκατομμυρίων ευρώ τονίζοντας ότι πρόκειται για αποτελέσματα μιας 5ετίας μνημονιακών πολιτικών.
Ο Αλέξης Τσίπρας εστίασε ιδιαίτερα στο θέμα της ευρωπαϊκής πολιτικής σημειώνοντας ότι παρότι η Ν.Δ ήταν έτοιμη να φτιάξει πριν λίγο καιρό το «κόμμα του Ευρώ» αυτό δεν αντιστοιχεί στην αλήθεια αφού «οι πραγματικές δυνάμεις που μας αξίζει και όχι της Ευρώπης που θέλει μονάχα μνημόνια και τιμωρίας, δεν είστε εσείς αλλά είμαστε εμείς». Κατηγόρησε επίσης την Νέα Δημοκρατία για «εξουσιομανία» τονίζοντας ότι με το σκεπτικό αυτό «δεν θα δείτε εξουσία όχι μόνον σε αυτή την τετραετία αλλά ούτε και στην επόμενη».
Ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε από το βήμα της Βουλής στις δυνάμεις που δεν ταυτίζονται με τον νεοφιλελευθερισμό να «υπάρξουν ευρύτερες πολιτικές συμμαχίες» στα θέματα που μένουν ανοιχτά για την εφαρμογή της συμφωνίας (συλλογικές συμβάσεις, προστασία πρώτης κατοικίας κ.λ.π) αναφέροντας ότι «εμείς θα είμαστε εδώ». Πάντως άσκησε κριτική ιδιαίτερα στο ΠΑΣΟΚ λέγοντας πως στην συζήτηση στην Βουλή «είτε άκουγες εκπροσώπους της Ν.Δ είτε του λεγόμενου προοδευτικού χώρου δεν ξεχώριζες» επισημαίνοντας ότι πρόκειται για “«ουρά της Νέας Δημοκρατίας».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής τονίζοντας ότι στόχος είναι η αναβάθμιση της γεωπολιτικής δυναμικής της χώρας ενώ ξεκαθάρισε ότι παρότι θα διατηρηθεί η συνεργασία με το Ισραήλ η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει το «δίκαιο αίτημα της ίδρυσης Παλαιστινιακού κράτους».