«Ελλείψει κατηγορητηρίου… θα το κατασκευάσετε, θα το διευρύνετε, σε μια πρωτοφανή διαδικασία» δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από το βήμα της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης της πρότασης 30 κυβερνητικών βουλευτών για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου κατά του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, προειδοποιώντας την κυβέρνηση πως «δεν μπορείτε να παραγράψετε το σκάνδαλο Novartis».

«Τραγωδία θα είναι οι πολιτικοί και δικονομικοί σας χειρισμοί και φάρσα τα πενιχρά τους αποτελέσματα» ανέφερε κατά την τοποθέτησή του ο Α. Τσίπρας, κάνοντας λόγο για «ένοχη σιωπή» από την πλευρά της κυβέρνησης «για την ουσία του σκανδάλου είναι αρκετή. Υπάρχει όμως και μια ακόμη ένοχη σιωπή. Σε όλη αυτή την διαδικασία δεν λέτε κουβέντα για όσα κατέθεσε η τέως Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, η κα Δημητρίου».

Δείτε την τοποθέτηση του Α. Τσίπρα:

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση για «εργαλειοποίηση της θεσμικής διαδικασίας», με «προειλημμένες πολιτικές αποφάσεις», τονίζοντας ωστόσο πως παρά τις μεθοδεύσεις, «το μόνο που ανέδειξε η προανακριτική επιτροπή είναι η χρεοκοπία του βασικού σας αφηγήματος».

Ακόμα, ο Α. Τσίπρας τόνισε πως η επιλογή της κυβερνητικής πλειοψηφίας να υποβάλει πρόταση διεύρυνσης του κατηγορητηρίου «αυταπόδεικτα σηματοδοτεί τη χρεοκοπία της ρητορικής σας περί δήθεν σκευωρίας στην υπόθεση Novartis. Σας είχα προειδοποιήσει πως ό,τι και να κάνετε, δε μπορείτε να παραγράψετε το «σκάνδαλο Novartis. Γιατί είναι υπαρκτό. Γιατί είναι πανθομολογούμενο από κάθε πολιτική πτέρυγα, σε ανύποπτο χρόνο και κυρίως γιατί είναι ορατό σε όλη την ελληνική κοινωνία».

«Δεν προκύπτει κατηγορία και καμία αιτία παραπομπής σε ότι αφορά τον πυρήνα της επιχείρησης του αντιπερισπασμού. Δηλαδή τη μετατροπή του σκανδάλου σε σκευωρία» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προσθέτοντας με νόημα πως «επειδή όταν η πραγματικότητα και η αλήθεια, δεν σας βοηθά, τόσο το χειρότερο για τη πραγματικότητα και την αλήθεια».

«Αποφασίσατε να μη κολλήσετε σε αυτές τις μικρές λεπτομέρειες. Αφού βρήκατε τον κατηγορούμενο, δε θα κολλήσετε στην έλλειψη κατηγορητηρίου. Θα το κατασκευάσετε. Και αυτό κάνετε σήμερα» συνέχισε, προειδοποιώντας πως η «σημερινή πρωτοβουλία σας,θα είναι στο τέλος πολύ σκληρή μαζί σας».

«Θα είναι και τραγωδία και φάρσα. Τραγωδία θα είναι οι δικονομικοί και πολιτικοί χειρισμοί σας και φάρσα τα πενιχρά αποτελέσματά τους. Μια φάρσα που η κοινωνία την παρακολουθεί την ώρα που βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μεγάλα προβλήματα και μεγάλες προκλήσεις» πρόσθεσε ο Α. Τσίπρας.

Ακόμα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εγκάλεσε την κυβέρνηση και για τα λεγόμενα της πρώην εισαγγελέως Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου στην Προανακριτική Επιτροπή, τονίζοντας πως «δεν λέτε κουβέντα για όσα κατέθεσε η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, η οποία απέδειξε ότι υπάρχουν δικαστές που τιμούν τη Δικαιοσύνη».

Κατηγόρησε την κυβέρνηση για έλλειψη σεβασμού στη Δικαιοσύνη, κάνοντας ειδική αναφορά, τόσο στις πραξικοπηματικές διαδικασίες της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, με την ανατροπή του εκλεγμένου προεδρείου, όσο και για την ωμή παρέμβαση του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργό, Άκη Σκέρτσου, στην δίκη για την γυναικοκτονία της Ελένης Τοπαλούδη.

«Ποιος θα τολμούσε να το κάνει αυτό;» διερωτήθηκε ο Α. Τσίπρας, προσθέτοντας για τον στενό συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη πως «συνεχίζει να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού», καθώς «φανερώνει πόσο σέβεται τις διαδικασίες της Δικαιοσύνης ο ίδιος ο πρωθυπουργός».

«Η πρόταση διεύρυνσης κατηγορητηρίου είναι σήμερα άλλη μια απόδειξη εργαλειοποίησης της θεσμικής διαδικασίας, προκειμένου να επιτύχετε προαποφασισμένες πολιτικές σκοπιμότητες» δήλωσε ακόμη, προσθέτοντας πως «η απόδειξη της αποτυχίας σας, είναι το απόλυτο φιάσκο του αφηγήματός σας περί δήθεν σκευωρίας στην υπόθεση Novartis, είναι το φιάσκο της ίδιας της προανακριτικής διαδικασίας που διεξάγεται και στη νομιμοποίηση αυτού του φιάσκου εμείς δε πρόκειται να συμβάλουμε», ανακοινώνοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα συμμετάσχει στην αυριανή ψηφοφορία.

«Θα σας αφήσουμε αύριο να αναλάβετε μόνοι σας την ευθύνη στη διαδικασία της ψηφοφορίας» κατέληξε, ως απάντηση «στον ευτελισμό των έως τώρα διαδικασιών και στην περαιτέρω εμπλοκή της Δικαιοσύνης σε τοξικούς μικροπολιτικούς σχεδιασμούς».

Αξίζει να σημειωθεί πως από τη διαδικασία της συζήτησης απουσίαζαν τόσο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά.