Συγκεκριμένα, όταν ρωτήθηκε για την πρόταση του προέδρου της ΑΔΑΕ, Χρήστου Ράμμου, από τη Νέα Αριστερά για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, δήλωσε πως πρόκειται για έναν «εξαίρετο λειτουργό της Δικαιοσύνης». Ωστόσο, προσέθεσε ότι «δεν θα ήθελα να τοποθετηθώ για ποιος θα έπρεπε να είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πριν – όπως οφείλει κατά τη γνώμη μου – ξεκαθαρίσει τη θέση του αυτός που έχει τη βασική ευθύνη για το γεγονός ότι εξελίσσεται όλη αυτή η κουβέντα – κάνοντας λόγο για πλαίσιο «θεσμικής υποβάθμισης του θεσμού».
«Έχουμε Πρόεδρο της Δημοκρατίας που λήγει η θητεία της σε λίγους μήνες και έχει δικαίωμα ανανέωσης θητείας (…) δεν την επέλεξα εγώ, εγώ επέλεξα τον κ. Παυλόπουλο τηρώντας το πολιτικό έθιμο προέδρου από το αντίπαλο στρατόπεδο. Οφείλει να μας πει ο κ. Μητσοτάκης που έκανε λάθος και γιατί δεν θα ανανεώσει η κ. Σακελλαροπούλου τη θητεία της. Και οφείλει να το πει διότι με ευθύνη του εξελίσσεται αυτή η συζήτηση» είπε.
«Η συζήτηση έχει ανοίξει με ευθύνη του πρωθυπουργού. Έχει την θεσμική ευθύνη να μην ευτελίζει άλλο αυτό τον θεσμό και να μην κάνει πολιτικά παιχνίδια με τους θεσμούς και να μας πει που απέτυχε» συμπλήρωσε, συνδέοντας τη στάση του πρωθυπουργού σε σοβαρά εσωκομματικά προβλήματα. «Αυτό που συμβαίνει στη χώρα τα τελευταία χρόνια, το χαρακτήρισα ως μια κατάσταση παρεοκρατίας» είπε ακόμα, τονίζοντας πως αν και κατά τον ίδιο δεν υπάρχει κίνδυνος χρεοκοπίας, εντούτοις υπάρχει κίνδυνος να γίνουμε ουραγός της Ευρώπης και κίνδυνος κοινωνικής έντασης και κρίσης.
Στη συνέχεια, πρότεινε τη δημιουργία ενός ταμείου εγγυοδοσίας, λέγοντας ότι πρέπει να αναγκάσουμε τις τράπεζες να σταματήσουν τις καταχρηστικές πρακτικές. «Θα έπαιρνα σχεδόν το σύνολο των κερδών, για ένα ειδικό ταμείο εγγυοδοσίας που θα αποτελούσε εργαλείο για τις τράπεζες για χρηματοδότηση νοικοκυριών, μικρομεσαίων επιχειρήσεων» προσέθεσε.
Έκανε λόγο για «δυσανάλογη αύξηση των εσόδων» των τραπεζών, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «επί δυομιση χρόνια να μην κάνει τίποτα». Επίσης, καλωσόρισε την πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, για έκτακτη φορολόγηση των κερδών των τραπεζών, σημειώνοντας όμως ότι «δεν είναι ουσιαστική αλλά συμβολική», αφού «φορολογεί ένα μέρος των κερδών (περίπου 160 εκατ. ευρώ) όταν τα έσοδα αγγίζουν τα 10 δισ. ευρώ και τα κέρδη τα 5 δισ. ευρώ».
Σχετικά με τα απομνημονεύματα της Μέρκελ, ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως «το αντι-συριζα μέτωπο κατέρρευσε. Αυτοί που έλεγαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε την καταστροφή διαψεύδονται». «Αυτές οι ανοησίες που λένε ότι θέλησα να κάνω έναν ελιγμό. Ηταν ένα Plan B. Το Plan A ήταν η προσπάθεια να πάμε πάντα σε έναν έντιμο συμβιβασμό» είπε σχετικά με το δημοψήφισμα, απαντώντας και στην κριτική που δέχεται περί «κωλοτούμπας» στο δημοψήφισμα. «Το πραγματικό γεγονός είναι ότι στα μνημόνια και από τα μνημόνια βγήκαμε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ» καθώς, «όπως λέει η καγκελάριος στο βιβλίο της, το 2018 σώθηκε και η Ελλάδα».
«Δεν ξέρω ποιες θα είναι οι εξελίξεις, όμως μπορώ να σας πω με βεβαιότητα, αν θέλουμε να έχουμε μια θετική προοπτική για τις προοδευτικές δυνάμεις και προοπτική εναλλακτικής προοδευτικής διακυβέρνησης θα πρέπει να βρούμε τρόπους να υπερβούμε αυτόν τον πολυκατακερματισμό», είπε ακόμα, σημειώνοντας πως «είμαι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, νοιάζομαι για αυτό το κόμμα».
«Δεν είμαι δυστυχής που δεν βρίσκομαι στην πρώτη γραμμή αυτή την ώρα. Θα κάνω ότι μπορώ για να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις να υπάρξει προοπτική στον τόπο. Θα πορευτώ έτσι και θα κάνω ότι μπορώ για να υπάρξει εναλλακτική για τη χώρα» κατέληξε.