Υπόθεση Μάντζου: «Στην πολιτική θα πρέπει να τηρούμε και να επιβεβαιώνουμε τις αρχές και τις αξίες μας»

«Στην πολιτική είναι πολύ σημαντικό όταν υπερασπίζεσαι κάποιες αξίες και κάποιες αρχές, αυτό να το επιβεβαιώνεις και μέσα από την καθημερινότητά σου και τη δράση σου και τη δραστηριότητά σου. Φανταστείτε τώρα εγώ, που έχω βγει δημόσια και έχω ζητήσει να σταματήσει αυτή η διαδικασία των ανεξέλεγκτων πλειστηριασμών και της άρσης προστασίας της πρώτης κατοικίας, να έχω τον πιο στενό μου συνεργάτη, τον κ. Καλογήρου, για παράδειγμα, που είναι και δικηγόρος, και το δικηγορικό του γραφείο να αναλαμβάνει πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας. Και να βγάζω εγώ ανακοινώσεις μάλιστα και για το ελβετικό φράγκο, γιατί έχει ιδιαίτερες θέσεις το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για τους δανειολήπτες με ελβετικό φράγκο, και ορθώς, και να πηγαίνει ο στενός μου συνεργάτης να κάνει τον πλειστηριασμό, να διεξαγάγει τον πλειστηριασμό που αφορά την πρώτη κατοικία και να παίρνει την πρώτη κατοικία από ένα δανειολήπτη για 55.000 ευρώ» ανέφερε και προσέθεσε:

«Νομίζω ότι, εντάξει, νόμιμο είναι, αλλά δεν είναι ηθικό. Και νομίζω ότι στην πολιτική θα πρέπει να τηρούμε και να επιβεβαιώνουμε τις αρχές και τις αξίες μας. Και το λέω αυτό διότι το προηγούμενο διάστημα, και ορθώς, ασκήσαμε πάρα πολύ έντονη κριτική για τον κ. Πάτση, ο οποίος ήταν μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, αλλά και για τον κ. Καπάτο. Ο κ. Πάτσης ήταν αλλά διεγράφη, ο κ. Καπάτος παραμένει και είναι υποψήφιος στην Κεφαλλονιά, για τον ίδιο ακριβώς λόγο.

Νομίζω λοιπόν ότι θα πρέπει με την στάση μας να αποδεικνύουμε στην πράξη ότι δεν είμαστε όλοι το ίδιο. Και ότι αν υπάρχει μια διαφορά ανάμεσα στις προοδευτικές δυνάμεις και στη συντηρητική παράταξη, που όλα εν πάση περιπτώσει τα αλέθει ο μύλος της σκοπιμότητας, θα πρέπει αυτό να το αποδεικνύουμε στην καθημερινότητά μας και στην πράξη μας. Εγώ λοιπόν περίμενα από τον κ. Ανδρουλάκη μια γενναία απόφαση και όχι ένα υβρεολόγιο απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ. Του έθεσα ένα ερώτημα. Μια γενναία απόφαση».

Σχολιάζοντας την απάντηση του ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε:

«Είναι μια απάντηση που δείχνει πολύ μεγάλο εκνευρισμό. Απαντάει για πράγματα που δεν έχουν σχέση με το συγκεκριμένο που ρωτάμε. Και νομίζω ότι δεν γίνεται έτσι πολιτική. Δηλαδή, εντάξει, εδώ θέσαμε ένα πολύ συγκεκριμένο ερώτημα. Και εν τοιαύτη περιπτώσει, μιας και μιλάει για πόλεμο από τον ΣΥΡΙΖΑ, εγώ κάποια στιγμή νομίζω ότι τα πράγματα είναι πάρα πολύ σαφή. Εδώ και σχεδόν έναν χρόνο, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κρατήσει απέναντι στο ΠΑΣΟΚ -διότι είχε μια στρατηγική ο ΣΥΡΙΖΑ συνεργασίας και προγραμματικής σύγκλισης των προοδευτικών δυνάμεων- μια στρατηγική και μια στάση να δέχεται όπως ο Ιησούς τη σφαλιάρα και να γυρνάει από το άλλο μάγουλο. Ε, αυτό θα σταματήσει. Τι να κάνουμε; Έχασε μια ιστορική ευκαιρία η προοδευτική παράταξη εξαιτίας της στάσης του ΠΑΣΟΚ, του κ. Ανδρουλάκη, ο οποίος αρνήθηκε επιδεικτικά την προοπτική της προοδευτικής διακυβέρνησης. Και κατά την άποψή μου έριξε νερό στον μύλο της ΝΔ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή θα αξιοποιήσει τον ρόλο και τη θέση του -και αυτή τη στιγμή και την επόμενη μέρα- ως ο βασικός κορμός της προοδευτικής Παράταξης του τόπου, ως το λαϊκό κόμμα της σύγχρονης αριστεράς που είχε ένα κακό εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά θα συνεχίσει, θα ανασυγκροτηθεί. προκειμένου να διεκδικήσει την προοπτική της διακυβέρνησης στην επόμενη φάση. Διότι η πολιτική της ΝΔ, που θα ακολουθηθεί τα επόμενα τέσσερα χρόνια, αν είναι τέσσερα τα χρόνια, θα είναι μια πολύ σκληρή πολιτική. Αν κερδίσει τις εκλογές. Και πάντοτε η Ελλάδα είχε δυο πόλους. Τον προοδευτικό και τον συντηρητικό».

Απλή αναλογική

«Η προοπτική της απλής αναλογικής άνοιγε την πιθανότητα να μην είναι μία η έκφραση του προοδευτικού πόλου, αλλά να υπάρχουν πολλά κόμματα που θα μπορούσαν να συγκλίνουν. Εφόσον αυτό ακυρώθηκε και ηττήθηκε στρατηγικά, κατά την άποψή μου και με ευθύνη των προοδευτικών κομμάτων των μικρότερων στα οποία απευθυνθήκαμε, όλοι θα υποστούμε αυτές τις συνέπειες. Εμείς ήδη τις υφιστάμεθα, έχοντας να συνέλθουμε από ένα εκλογικό σοκ και να ανασυγκροτηθούμε. Αλλά μεσομακροπρόθεσμα αυτές τις συνέπειες θα τις υποστεί και το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ και τα άλλα κόμματα του προοδευτικού τόξου».

«Η ΝΔ ακολουθεί μια έξυπνη επικοινωνιακή στρατηγική»

«Η ΝΔ ακολουθεί μια έξυπνη επικοινωνιακή στρατηγική, ο κ. Μητσοτάκης. Ακολουθεί μια ακραία συντηρητική πολιτική, μια στρατηγική που πηγαίνει προς τα ακραία της Δεξιάς. Δείτε τη θέση τους στο μεταναστευτικό. Δείτε τη θέση τους στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής» σχολίασε ο Τσίπρας, προσθέτοντας πως «την ίδια στιγμή, προσέξτε, επιλέγει να ασχολείται ad hoc με ζητήματα που βρίσκονται στη φιλελεύθερη ατζέντα, ενώ την ίδια στιγμή μετακινείται προς τα ακραία της Δεξιάς. Ο κ. Μητσοτάκης φαίνεται, για παράδειγμα, προσωπικά ο ίδιος να ασχολείται με τα θέματα π.χ. της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, ή φαίνεται ο ίδιος να έχει μια ατζέντα πιο ανοιχτή σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα προβλήματα των νέων ανθρώπων. Όμως, η πολιτική μετατόπιση της ΝΔ στα κεντρικά θέματα η στρατηγική της είναι στρατηγική μετατόπιση προς τα δεξιά».

«Η επικοινωνία στις μέρες μας παίζει έναν πολύ μεγάλο ρόλο, ιδίως σε μια εποχή που δεν υπάρχουν ισχυρές πολιτικές ταυτότητες. Και αυτό φανερώθηκε από κάτι που εμένα με εξέπληξε. Τα αποτελέσματα των exit pols που έδειξαν ότι το 20%, τεράστιο νούμερο, των πολιτών επέλεξαν τι θα ψηφίσουν πάνω από την κάλπη την ημέρα των εκλογών» συμπλήρωσε και εξήγησε:

«Αυτό δείχνει μια κατάσταση απόλυτης ρευστότητας -μεγάλης, για να είμαι σαφής- μεγάλης ρευστότητας του πολιτικού σκηνικού και του πολιτικού συστήματος. Καταγράφεται αυτή τη στιγμή μια συντηρητική στροφή. Όμως νομίζω ότι αυτό ακριβώς, επειδή υπάρχει αυτό το έλλειμμα ισχυρών ταυτοτήτων, μπορεί να είναι κάτι συγκυριακό το οποίο θα αλλάξει το επόμενο διάστημα. Και οφείλουμε εμείς να δουλέψουμε προκειμένου να αλλάξει, διότι η ελληνική κοινωνία είχε αυτό το χαρακτηριστικό από τη Μεταπολίτευση και μετά. Ήταν μια κοινωνία που σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές είχε μια σαφή προοδευτική πλειοψηφία. Μέχρι σήμερα, τουλάχιστον».

«Ευχάριστη έκπληξη» η στήριξη Σακελλαρίδη

«Πρώτα απ’ όλα για μένα ήταν μια ευχάριστη έκπληξη, διότι τι σηματοδοτεί αυτό σε μια στιγμή δύσκολη; Όχι σε μια εύκολη στιγμή, οι εύκολες στιγμές είναι για τον καθένα εύκολο να στηρίξει και να διεκδικήσει και να πάρει και μέρος της επιτυχίας. Ο Γαβριήλ επέλεξε να συμβάλει σε μια δύσκολη μάχη για την παράταξη, για τον χώρο μας, για το κόμμα μας. Και αυτό σηματοδοτεί, τι; Ότι υπάρχει πολύς κόσμος, πιστεύω, σαν τον Γαβριήλ, ο οποίος μπορεί να έχει και τις επιφυλάξεις και τις διαφωνίες, οι οποίες έχουν καταγραφεί ιστορικά όλο αυτό το διάστημα, αλλά τώρα συνειδητοποιεί ότι το κρίσιμο για την επόμενη μέρα είναι να μην υπάρχει μια ανεξέλεγκτη και καθεστωτική δεξιά διακυβέρνηση. Και αυτό απαιτεί ο βασικός πυλώνας της προοδευτικής παράταξης να είναι δυνατός»

Με εξέπληξε με την έννοια ότι δεν με είχε ειδοποιήσει για κάτι τέτοιο. Δεν είχαμε σταματήσει να έχουμε ανθρώπινες επαφές και σχέσεις, αλλά πολιτικά δεν ήμασταν σε κάποια συνεννόηση. Συνεπώς, με εξέπληξε πάρα πολύ θετικά και δεν το περίμενα, να σας πω, αυτή τη στιγμή και γι’ αυτό και αντέδρασα. Και γι’ αυτό θέλω να περάσω και το μήνυμα σε όλους τους ανθρώπους εκείνους που το 2015 πορεύτηκαν δίπλα στον ΣΥΡΙΖΑ και μπορεί να απογοητεύθηκαν, πόσο κρίσιμο είναι τώρα να συνειδητοποιήσουν ποια είναι η μεγάλη εικόνα και ποιο είναι το μεγάλο διακύβευμα την επόμενη μέρα» σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας.

Για το κάλεσμα προς τους απογοητευμένους του ’15

«Νομίζω ότι αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα. Το κεντρικό μήνυμα για κάθε προοδευτικό και δημοκρατικό πολίτη, πόσο δε μάλλον για όσους έχουν βρεθεί στην κάλπη του ΣΥΡΙΖΑ και έχουν αποστασιοποιηθεί, είναι ότι τώρα είναι πολύ κρίσιμα τα πράγματα. Διότι, επαναλαμβάνω, εάν αυτός ο κατακερματισμός των προοδευτικών δυνάμεων που κατεγράφη στην κάλπη της απλής αναλογικής, επαναληφθεί και στην κάλπη της ενισχυμένης αναλογικής που δίνει 50 έδρες bonus στο πρώτο κόμμα, τότε ουσιαστικά θα εξυπηρετηθούν απόλυτα τα σχέδια της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη, που δεν είναι απλά να κερδίσει τις εκλογές, αλλά να δημιουργήσει την επόμενη μέρα μια κοινωνία κι ένα πολιτικό σύστημα μηδενικών αντιστάσεων» αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ,

«Κι όταν μιλώ για ορμπανοποίηση, δεν το λέω τυχαία. Διότι αυτό ακριβώς συμβαίνει και σε μια σειρά από χώρες οι οποίες είναι χώρες με μια Δημοκρατία και με θεσμούς σε υποχώρηση. Τι συμβαίνει; Οι αντιστάσεις και οι αντιπολιτεύσεις είναι κατακερματισμένες. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης μοιράζονται αθροιστικά -αλλά είναι πολλά κόμματα- το ποσοστό που έχει το κυβερνών κόμμα. Άρα, δεν μπορούν να δημιουργηθούν εστίες αντίστασης, εστίες πολιτικής αντίστασης εννοώ και κοινωνικής αντίστασης. Αυτό πρέπει να αποτραπεί. Και οπουδήποτε έχουμε δει αυτό τον κατακερματισμό των προοδευτικών δυνάμεων, πουθενά δεν λειτούργησε υπέρ των μικρότερων κομμάτων. Όταν ο ισχυρός πόλος υποχωρεί, δεν είναι ότι ανεβαίνουν οι μικρότεροι πόλοι. Άρα, αυτός ο ανταγωνισμός στο εσωτερικό της προοδευτικής Παράταξης, που αντί να ήταν ευγενής άμιλλα και παράλληλη πορεία σύγκλισης για την προοδευτική διακυβέρνηση, έγινε ένας εσωτερικός ανταγωνισμός που μόνο τον Μητσοτάκη ωφέλησε, νομίζω ότι δεν μπορεί να οδηγήσει σε κανένα θετικό αποτέλεσμα για την επόμενη μέρα» προσθέτει.

Το πόρισμα για τα Τέμπη

«Δεν ακούνε πουθενά τη λέξη Τέμπη, δεν συζητάει κανένας γι’ αυτό το θέμα, λες και έχουμε πάθει συλλογική αμνησία ως λαός. Και μάλιστα προχθές, με τη μητέρα της Ιφιγένειας, της απάντησα ότι όποιος δεν πονά, γρήγορα ξεχνά. Γιατί οι άνθρωποι αυτοί έχουν τον πόνο μέσα τους και θα ζήσουν με τον πόνο μέχρι το τέλος της ζωής τους» αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας και προσθέτει:

«Ήρθε λοιπόν ένα πόρισμα. Αυτό το πόρισμα δεν είναι των διορισμένων εμπειρογνωμόνων από την κυβέρνηση. Είναι των δικαστικών εμπειρογνωμόνων. Και αυτό το πόρισμα τι λέει; Αυτό το πόρισμα λέει ότι αυτό το ατύχημα δεν θα γινόταν ποτέ, μα ποτέ, εάν στοιχειωδώς λειτουργούσαν οι δικλείδες ασφαλείας που προβλέπονται. Εάν η τηλεδιοίκηση, που κάηκε ο σταθμός της τηλεδιοίκησης το ’19 και δεν αποκαταστάθηκε ποτέ, λειτουργούσε. Εάν οι ραδιοσυχνότητες επικοινωνίας στο σύστημα, η ETCS που είχε εγκατασταθεί από το ’18, λειτουργούσε. Λέει επίσης ότι όλα όσα ισχυρίστηκε τότε ο κ. Γεραπετρίτης και οι υπουργοί της κυβέρνησης ήταν ψέματα, ότι δήθεν αυτές οι κονσόλες οι απαρχαιωμένες ήταν τηλεδιοίκηση. Ούτε καν σε λειτουργία ήταν ως τοπική τηλεδιοίκηση.

Άρα λοιπόν εδώ διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν ευθύνες πάρα πολύ σοβαρές, και πολιτικές αλλά και ενδεχομένως και ποινικές – αυτό θα το αποφασίσει η Δικαιοσύνη. Και κυρίως όμως διαπιστώνουμε ότι έγινε μια τρομακτική απόπειρα συγκάλυψης των ευθυνών εκείνη την περίοδο με απίστευτα ψέματα απέναντι στον ελληνικό λαό, που ήθελε εκείνη την περίοδο τουλάχιστον είχε περάσει το ενδιαφέρον να μάθει ποια είναι η αιτία που 57 άνθρωποι και κυρίως νέα παιδιά μπήκαν σε ένα τρένο και δεν φτάσανε ποτέ».

«Η επικοινωνιακή στρατηγική Μητσοτάκη έχει πολλά κοινά στοιχεία με τη στρατηγική Τραμπ»

«Επειδή δίνω τα εύσημα για την επικοινωνιακή στρατηγική Μητσοτάκη, γιατί θέλω να είμαι ευγενής και δίκαιος απέναντί του, γιατί πράγματι έχει ακολουθήσει μια αξιοθαύμαστη επικοινωνιακή τακτική, να πω όμως και το πολύ αρνητικό για την πολιτική ζωή του τόπου, ότι αυτή η επικοινωνιακή στρατηγική, έχει πάρα πολλά κοινά στοιχεία με τη στρατηγική Τραμπ. Μπορεί ο επικοινωνιολόγος του να προέρχεται από το δημοκρατικό στρατόπεδο, αλλά αντιγράφει πρακτικές Τραμπ. Όπως για παράδειγμα τα fake news» τόνισε και συνέχισε:

«Θέλω να σας θυμίσω αυτό το οποίο είχαν αναδείξει, ένα παράδειγμα μόνο σας λέω, την περίοδο που ήθελαν να βάλουν στο επίκεντρο της πολιτικής συζήτησης όχι το τι γίνεται το 2023 και τι θα γίνει στην επόμενη τετραετία, αλλά το τι έγινε το ’15, υποβοηθούμενοι βέβαια από τη στρατηγική Βαρουφάκη, αυτή την ανόητη στρατηγική, να αναδείξει και να προσπαθήσει να δικαιωθεί για τις ανόητες, εκείνη την εποχή, επιλογές του για το παράλληλο νόμισμα, το πρόγραμμα ‘Δήμητρα’. Είχαν βγάλει ένα πρωτοσέλιδο και ακολούθως ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης το επανέλαβε σε συνεντεύξεις του ως δεδομένο, ότι εγώ, ένα Σαββατοκύριακο, είχα περάσει στο σπίτι που νοικιάζω στο Σούνιο με τον κ. Βαρουφάκη για να συζητάμε την κυβέρνηση την επόμενη και πως θα είναι υπουργός Οικονομικών ο κ. Βαρουφάκης.

Αυτά λοιπόν τα fake news είναι μια στρατηγική Τραμπ. Δηλαδή, λες κάτι το οποίο είναι προφανές ψέμα, αλλά όταν το επαναλαμβάνεις διαρκώς, το κάνεις να φαίνεται αλήθεια. Και μετά οφείλει κάποιος να απαντήσει στο ψέμα και να αποδείξει ότι δεν είναι ελέφαντας. Ένα παράδειγμα μόνο δίνω, ήταν πολλά τα fake news που έχουν πέσει.

Το πιο κραυγαλέο είναι ότι το πρόγραμμά μας κοστίζει 80 δισεκατομμύρια. Ενώ είναι προφανές ότι και οι ίδιοι κάνοντας υπερκοστολόγηση του προγράμματός μας, το είχαν κοστολογήσει τον Σεπτέμβρη που μας πέρασε, γιατί στη ΔΕΘ το είχαμε πρωτοπαρουσιάσει, 20 δισεκατομμύρια, και τους είπαμε «παιδιά δεν είστε στη σωστή κατεύθυνση, δεν είναι έτσι τα πράγματα, διότι είναι υπερκοστολογημένες πολλές από τις μετρήσεις τις οποίες κάνετε». Και τι κατάφεραν όμως μ’ αυτό: Κατάφεραν η συζήτηση να μην εστιάζεται στο τι προτείνουμε, αλλά να εστιάζεται στο πόσο κοστίζει. Κι έρχεται λοιπόν μετά η δική μου η ρελάνς και λέω, πάμε μαζί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους να μετρήσουμε πόσο κάνει το δικό μας πρόγραμμα και πόσο κάνει το δικό σας».

«Δε μπορούσαν να προσλάβουν 600 μόνιμους διασώστες; Προσέλαβαν 1.000 στην Πανεπιστημιακή Αστυνομία»

«Προσέξτε όμως, η συνολική δαπάνη του Δημοσίου για τις μισθολογικές ανάγκες των δημοσίων υπαλλήλων μειώνεται σε βάθος τετραετίας σε πραγματικούς όρους κατά 730 εκατομμύρια. Οι πρωτογενείς δαπάνες του Δημοσίου, ή οι δαπάνες για τα αναλώσιμα στα νοσοκομεία, στα σχολεία, μειώνονται σωρευτικά κατά 10%» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και συνέχισε:

«Άρα στην πραγματικότητα, αυτό το οποίο έχει καταθέσει ως πρόγραμμα η Νέα Δημοκρατία στην Ευρώπη και αυτό που θα εφαρμόσει, είναι ένα πρόγραμμα που δεν έχει καμία σχέση με όσα εξαγγέλλει. Γι` αυτό λέω εδώ ότι είναι τακτική Τραμπ, fake news και επικοινωνιακή πολιτική. Λέει, για παράδειγμα, ένα ευχολόγιο: Να έρχεται το ασθενοφόρο σε 7 λεπτά. Και πώς το κοστολογείς αυτό, πώς το προσδιορίζεις να είναι σε 7, να είναι σε 6, να είναι σε 8; Εδώ έρχεται σε 3 ώρες. Χάνεται κόσμος σήμερα στις καρότσες αγροτικών αυτοκινήτων. Και χάνεται κόσμος, διότι δεν ήταν καν προτεραιότητα. Όχι μπαρούφες για τα 7 λεπτά. Δεν ήταν προτεραιότητα το ΕΣΥ. Δεν είναι προτεραιότητα το ΕΣΥ. Όταν εμείς, σε μνημονιακούς χρόνους, προσλάβαμε 300 μόνιμους διασώστες και φέραμε 143 νέα ασθενοφόρα και αυτή σε μια περίοδο, που όχι μόνο δεν είχαν μνημόνια, αλλά η Ευρώπη τους είπε «δώστε όσα χρήματα χρειάζονται για να ενισχύσετε το ΕΣΥ», δεν κάνουν ούτε μία πρόσληψη μόνιμη διασώστη. Ούτε μία. Μόνιμου, προσέξτε. Και έφυγαν 560.

Όταν εμείς είχαμε 84 ασθενοφόρα σε βάρδια στην Αττική και αυτοί έχουν 52, αντιλαμβάνεστε ότι αυτό δεν είναι θέμα ότι τώρα έχεις την τρόικα, έχεις μνημόνια, δεν μπορείς. Δε μπορούσαν να προσλάβουν 600 μόνιμους διασώστες; Προσέλαβαν 1.000 στην Πανεπιστημιακή Αστυνομία».

«Ο Πνευματικός είπε την άποψη η οποία είναι κυρίαρχη στο νεοφιλελεύθερο στρατόπεδο»

«Είναι σοβαρός άνθρωπος και είπε την άποψη η οποία είναι κυρίαρχη στο νεοφιλελεύθερο στρατόπεδο, δηλαδή τι: Ότι από τη στιγμή που δεν υπάρχουν πόροι και δαπάνες, γιατί είναι ακριβή η Υγεία, θα πάμε να συγχωνεύσουμε νοσοκομεία με ιδιωτικά, δημόσια με ιδιωτικά. Θα πάμε να κλείσουμε δομές. Και ακριβώς επειδή δεν υπάρχουν δαπάνες, θα φτάσουμε και στο σημείο να λέμε ότι αν μια ακριβή θεραπεία πρέπει να την πάρει ο ένας ασθενής ο οποίος έχει χαμηλό προσδόκιμο ζωής ή ο άλλος ο οποίος έχει υψηλό, θα τη δώσουμε σ’ αυτόν με το υψηλό προσδόκιμο ζωής. Αυτή είναι η διαλογή ασθενών την οποία επικαλέστηκε ο κ. Πνευματικός.

Προσέξτε όμως: αν εξαιρέσουμε το σκέλος διαλογής ασθενών, που δημόσια δεν ειπώθηκε ποτέ από τον κ. Μητσοτάκη γιατί είναι ανατριχιαστικό, όλο το υπόλοιπο έχει ειπωθεί δημόσια. Είχε βγει στον προϋπολογισμό του 2020, το Δεκέμβρη του ’19 και μας είπε ‘θα ανατριχιάσετε μ’ αυτά που θα κάνουμε στην Υγεία’. Και όταν του είπαμε ‘πού είναι αυτά;’, είπε ‘στο πρόγραμμά μας, δεν τα είδατε;». Κι εννοούσε τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων, ΣΔΙΤ, managers στα νοσοκομεία. Και δεν εφαρμόστηκε αυτό, γιατί ήρθε η πανδημία. Δεν εφαρμόστηκε αυτό. Διότι δεν μπορούσες να κλείνεις δομές όταν έπρεπε να ενισχύεις τα δημόσια νοσοκομεία…» σχολιάσε και συνέχισε:

«Εδώ την περίοδο της πανδημίας προστατεύθηκαν τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια για να μη νοσηλεύουν ανθρώπους με Covid στην αρχή. Και ήταν αυτή η μεγάλη και έντονη αντιπαράθεση που είχαμε. Η συνέργεια Δημόσιου και ιδιωτικού προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος, είναι κάτι θετικό. Αλλά δεν μιλάμε γι` αυτό. Θέλω μόνο έναν αριθμό, γιατί οι αριθμοί κουράζουν: Η Ελλάδα είναι η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό ιδιωτικών δαπανών για την Υγεία σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει 35% ιδιωτικές δαπάνες για την Υγεία, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος, είναι στο 15%. Και η κατά κεφαλήν δημόσια δαπάνη για την Υγεία είναι σχεδόν η μισή απ’ ό,τι στον μέσο ευρωπαϊκό όρο.

Αυτό τι σημαίνει; Ότι η Υγεία στην Ελλάδα είναι ένας χώρος απέραντης κερδοσκοπίας. Γι` αυτό βλέπετε σαν τα μανιτάρια να ξεφυτρώνουν τα funds που παίρνουν ιδιωτικά νοσηλευτήρια, γιατί θέλουν και βλέπουν ότι υπάρχει τεράστιος χώρος κερδοσκοπίας. Η κερδοσκοπία δεν είναι κακό πράγμα στον καπιταλισμό, αλλά δεν μπορείς να μη βάλεις κάποια όρια. Δεν μπορείς σε όλους τους τομείς να έχεις ως βασικό στόχο το κέρδος, υπάρχουν κάποιοι τομείς όπου πρέπει το κράτος να παίζει έναν βασικό ρυθμιστικό ρόλο.

Άρα λοιπόν, η απαξίωση των δημόσιων νοσοκομείων στη χώρα μας πρέπει να ειδωθεί σε συνάρτηση με την ανάπτυξη, τη γιγάντωση του ιδιωτικού τομέα, αυτό πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας. Και αυτό είναι το σχέδιο το νεοφιλελεύθερο που θέλει να εφαρμόσει ο κ. Μητσοτάκης σε αντίθεση μ’ εμάς..

Σε αντίθεση μ’ εμάς που λέμε ότι τα δημόσια νοσοκομεία πρέπει να ξαναστηθούν στα πόδια τους. Ότι η πανδημία ήταν ένα καμπανάκι σε παγκόσμια κλίμακα όχι μόνο σ’ εμάς, που έδειξε την ανάγκη ανασυγκρότησης σοβαρών, ισχυρών, στιβαρών δημοσίων συστημάτων Υγείας. Εμείς λέμε ότι η Ελλάδα, και ότι αυτός πρέπει να είναι ένας εθνικός στόχος για την επόμενη τετραετία -εγώ θα πω για την επόμενη επταετία- να συγκλίνει με το μέσο ευρωπαϊκό όρο σε δαπάνες για την Υγεία, σε δαπάνες για την Παιδεία, στο κατά κεφαλήν εισόδημα.

Η Ελλάδα από το 2007 μέχρι το 2022, τα χρόνια της κρίσης, έχασε, κατρακύλησε, πολλές θέσεις στην ευρωπαϊκή κλίμακα σε ό,τι αφορά το κατά κεφαλήν της εισόδημα σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ήταν στο 70%, έχει πάει στο 57%. Έχει κατρακυλήσει. Μας έχουν προσπεράσει μια σειρά από χώρες. Αν υπάρχει λοιπόν ένας εθνικός στόχος, είναι να σταματήσει αυτή η πορεία απόκλισης και να πάμε σε μια πορεία σύγκλισης. Όχι απλά ότι μείναμε Ευρώπη. Ναι, μείναμε, έπρεπε να μείνουμε και μείναμε. Και παίξαμε κεντρικό ρόλο. Να γίνουμε και Ευρώπη. Όχι να είμαστε ουραγοί, να κατατασσόμαστε στις χώρες του πρώην Ανατολικού Μπλοκ. Γιατί μ’ αυτές συγκρινόμαστε μόνο πλέον, με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Και αυτό δεν μας αξίζει. Δεν έχω τίποτα με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, αλλά δεν ήμασταν εκεί ως χώρα, δεν ήμασταν σ’ αυτή την κατηγορία. Ήμασταν πιο ψηλά».

«Δεν μπορείς να έχεις έναν συνδυασμό και περιφρούρησης των συνόρων αλλά και προστασίας της ζωής όταν κινδυνεύει;»

Σχετικά με το μενατανστευτικό σχολίασε πως «εδώ πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν υπάρχει άσπρο ή μαύρο, υπάρχουν και μέσες αποχρώσεις. Δηλαδή η λογική λέει ότι οφείλεις να προστατεύεις τα σύνορά σου τα εθνικά και τα ευρωπαϊκά σύνορα, δεν υπάρχει αμφιβολία σε αυτό. Αυτό λέει η λογική. Αλλά από την άλλη οι αξίες μας λένε ότι ταυτόχρονα πρέπει να προστατεύεις και την ανθρώπινη ζωή. Και δεν το λένε μόνο οι αξίες μας, το λέει και το Διεθνές Δίκαιο. Άρα λοιπόν, δεν μπορείς να έχεις έναν συνδυασμό και περιφρούρησης των συνόρων αλλά και προστασίας της ζωής όταν κινδυνεύει; Άρα λοιπόν, δεν είναι το ζήτημα ότι εμείς θέλουμε να είμαστε ένα ξέφραγο αμπέλι, προφανώς και δεν θέλουμε να είμαστε ξέφραγο αμπέλι. Αλλά λέμε ότι όταν κινδυνεύει η ζωή στη θάλασσα, ανθρώπων, έχεις υποχρέωση να σώσεις τις ζωές. Από ‘κει και πέρα το μεταναστευτικό-προσφυγικό είναι πολύ σύνθετο πρόβλημα. Δεν λύνεται με εύκολες λύσεις. Αν μπορούσε να λυθεί με φράχτες και με push backs, θα είχε λυθεί σε όλο τον πλανήτη το πρόβλημα αυτό. Αλλά αποδεικνύεται διαρκώς ότι η ανθρώπινη απελπισία μπορεί να προσπεράσει τους φράχτες, όσο ψηλοί και αν είναι αυτοί».

«Ήμουν ο μόνος που κάλεσα το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών για το προσφυγικό. Αλλά κοιτάξτε, η Νέα Δημοκρατία, το θέμα αυτό, νομίζω, όπως και σε πολλά άλλα θέματα, ακριβώς επειδή βλέπει ότι υπάρχει ένα ισχυρό συντηρητικό ακροατήριο και υπάρχει κι ένα ακροατήριο που πηγαίνει προς τα ακροδεξιά και τα ακροδεξιά κόμματα τσιμπολογάνε απ’ αυτό το ακροατήριο, να το πω έτσι, με όρους ψηφοθηρικούς, έχει ακολουθήσει μια λαϊκίστικη στάση και πολιτική. Είμαι βέβαιος ότι ο κ. Μητσοτάκης, αν συζητήσεις μαζί του off the record, θα σου πει ότι «ναι, αυτό πρέπει να γίνει». Αλλά, όπως και στο Μακεδονικό, ακολούθησε μια λαϊκίστικη ακραία ψηφοθηρική πολιτική με στόχο να μπορέσει να μπετονάρει, ας το πούμε έτσι, την ακραία δεξιά πολυκατοικία, την ακραία δεξιά, ας το πούμε τάση, στη Νέα Δημοκρατία.

Αυτή λοιπόν η στάση είναι αδιέξοδη, όμως, γιατί, ξέρετε κάτι; Ήμασταν τυχεροί ως χώρα και κατ’ επέκταση και ο κ. Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός, που επί των ημερών του δεν είχε ροές. Και δεν είχε ροές όχι επειδή έκανε τα push backs…» κατέληξε.

 

«Υπάρχει αμφισβήτηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ως πολιτική δύναμη που κυβέρνησε τον τόπο, έχει πίστη στη Συνθήκη της Λωζάνης κι εγώ προσωπικά που ανάγκασα τον Ερντογάν στο Μέγαρο Μαξίμου να δηλώσει αυτός πίστη στη Συνθήκη της Λωζάνης; Τίθεται τέτοιο ζήτημα; Αλλά δεν ζητείται αυτό. Δεν ξέρω, ο κ. Ανδρουλάκης για να είμαι ειλικρινής δεν παρακολούθησα τι είπε. Αλλά ο κ. Μητσοτάκης αυτό που είπε, ζήτησε έντονα δηλώσεις εθνικοφροσύνης, ότι είναι Έλληνες. Από Έλληνες πολίτες, βουλευτές οι οποίοι είχαν εκλεγεί και πριν από λίγες μέρες έδωσαν όρκο πίστης στο Σύνταγμα της χώρας. Ξέρετε ποιος ήταν ο προηγούμενος που το ζήτησε αυτό, στη Βουλή πάλι; Ο κ. Μιχαλολιάκος και ο κ. Κασιδιάρης, όταν το 2018…» σχολίασε για τη θέμα της μειονότητας και θυμίζοντας πως:

«Ζήτησε να βγει έξω μουσουλμάνος βουλευτής από την Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας, γιατί “ο Τούρκος πράκτορας μας παρακολουθεί”. Και μετά αμέσως, στη συζήτηση που διεξήχθη στην Ολομέλεια, ο Μιχαλολιάκος έβαλε αυτό το θέμα. Και οι τέσσερις μουσουλμάνοι Έλληνες βουλευτές, να κάνουν δήλωση -αυτά που ζητά τώρα ο Μητσοτάκης- ότι δεν είναι Τούρκοι, ότι είναι Έλληνες.

Με συγχωρείτε, πόσο χαμηλά θα πέσουμε; Κι εγώ αυτό να το αποδεχτώ; Κι εγώ να αποδεχτώ, λίγες μέρες μετά την πρώτη εκλογική αναμέτρηση που ψήφισε ο ελληνικός λαός, ότι 20.000-30.000 Έλληνες πολίτες στη Θράκη δεν είναι ίσοι με τους υπόλοιπους Έλληνες, διότι η ψήφος τους δεν είναι αποτέλεσμα της δικής τους κρίσης, αλλά είναι χειραγωγούμενοι; Και, άρα, να δείξω τέτοια ανευθυνότητα και να δημιουργήσω κρίση θεσμική, κρίση κοινωνική και κρίση εθνική. Και μου τα ζητούσε αυτά ο κ. Μητσοτάκης, την ίδια στιγμή που είχε στο χαρτί που μου έστειλε για να με παγιδεύσει, για τον δικό του βουλευτή ότι είναι στρατευμένος στην Άγκυρα. Πόση υποκρισία πια; Πόση υποκρισία για λίγες ψήφους; Αυτό δεν το έχει κάνει κανένας άλλος.

Δεν υπήρξε ποτέ άλλοτε πρωθυπουργός της χώρας που να έχει εργαλειοποιήσει την ΕΥΠ σε τέτοιο βαθμό όπως ο κ. Μητσοτάκης, που παρακολουθούσε το μισό πολιτικό σύστημα την προηγούμενη τετραετία, και οικονομικούς παράγοντες. Και δεν υπήρξε άλλος πρωθυπουργός, ο οποίος να εργαλειοποιήσει και να βάλει στην αρένα της προεκλογικής αντιπαράθεσης ένα ευαίσθητο θέμα, τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης.

Αντιθέτως, θα έλεγα ότι ο πατέρας του έχει κάνει το ακριβώς αντίθετο. Ήταν αυτός που ως πρωθυπουργός ανέδειξε τη λαθεμένη στρατηγική και τακτική της ελληνικής πολιτείας όλα τα προηγούμενα χρόνια, που περιθωριοποιούσε τη μειονότητα και άρα την έκανε έρμαιο στις διαθέσεις της Άγκυρας. Και ξεκίνησε μια πολιτική ισονομίας και ισοπολιτείας.

Έκανε ένα βήμα μπροστά ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Κι έρχεται τώρα ο υιός Κυριάκος Μητσοτάκης να κάνει τρία βήματα πίσω. Και να μας οδηγήσει ακόμα πιο πίσω από τις περιόδους εκείνες της μπάρας. Δεν τα ξέρουν οι νεότεροι. Οι άνθρωποι αυτοί μέχρι μια εποχή είχαν μπάρες για να περάσουν στα χωριά τους».

«Δεν υπήρξε άλλος πρωθυπουργός που να καταστρατηγήσει με τέτοιον τρόπο βασικούς κανόνες του κράτους Δικαίου»

«Δεν υπήρξε άλλος πρωθυπουργός που να καταστρατηγήσει με τέτοιον τρόπο βασικούς κανόνες του κράτους Δικαίου. Αναφέρομαι στην περιβόητη πια υπόθεση των παράνομων παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ, μην το ξεχνάμε αυτό, με το predator. Και αναφέρομαι και στο γεγονός ότι οι Διεθνείς Οργανισμοί έχουν κατατάξει τη χώρα στην ελευθερία του Τύπου στην 108η θέση, αλλά τώρα που πήγαμε πολύ καλά κερδίσαμε μια θέση, πήγαμε στην 107η θέση παγκοσμίως. Κάτι που δεν περιποιεί τιμή.

Αυτό αν το συνδυάσει κανείς με κάτι που με ρωτήσατε κι εσείς, για ποιο λόγο όλο αυτό στη Θράκη -για 20.000 ψήφους;- είναι μια βουλιμική και αλαζονική στάση, η οποία προοιωνίζει εξαιρετικά δύσκολες μέρες, εάν στην κάλπη δεν ανατραπεί αυτή η βουλιμική και αλαζονική στάση με την επιλογή των πολιτών» τόνιστε και προσέθεσε:

«Να ανατρέψουμε το αποτέλεσμα του Μαΐου»

«Έχουμε ακόμα τρεις μέρες που θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Για να ανατρέψουμε το αποτέλεσμα του Μάη, για να έχουμε ένα νικηφόρο αποτέλεσμα. Θέλω να σας πω ότι γνωρίζω πόσο δύσκολο είναι αυτό. Και γνωρίζω πάρα πολύ καλά ότι τούτη την ώρα αυτό το οποίο έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να γνωρίζει ο ελληνικός λαός, μιας και είναι η προκαταβολή του μέλλοντος το παρόν, είναι ότι η στάση μας την Κυριακή στην κάλπη θα προδιαγράψει σε πολύ μεγάλο βαθμό τι θα γίνει στη χώρα τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Ποια κυβέρνηση θα έχουμε και με ποιο πρόγραμμα, ποια αντιπολίτευση και τι δυνάμεις θα έχει.

Σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ και εμένα προσωπικά: ακούστε, εγώ προσωπικά έχω βρεθεί σε πολύ δύσκολες στιγμές στην πολιτική μου διαδρομή. Σας θυμίζω ότι το 2015 κάποιοι πίστευαν και το έγραφαν ότι θα φύγω με ελικόπτερο από τη χώρα. Όχι μόνο δεν έφυγα, ούτε με ελικόπτερο ούτε με τα πόδια ούτε με λεωφορείο ούτε με ταξί, αλλά έμεινα. Έμεινα και έδωσα μια πολύ σκληρή μάχη, που και τότε έλεγαν ότι αυτή η μάχη δεν έχει καμία πιθανότητα να έχει θετικό αποτέλεσμα. Όμως είχε θετικό αποτέλεσμα. Βγήκαμε από τα μνημόνια, ρυθμίσαμε το χρέος, επανήλθε η χώρα στην κανονικότητα, λύσαμε ένα πολύ δύσκολο εθνικό θέμα και είμαι περήφανος γι` αυτό, διότι έπραξα το πατριωτικό μου καθήκον…» κατέληξε.