Δριμεία επίθεση στη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός την Τετάρτη, μιλώντας στη Δραπετσώνα και τον χώρο των Λιπασμάτων, κατηγορώντας τους ότι μετά το αποτέλεσμα της 26ης Μαΐου «ετοιμάζουν ρεσάλτο στην περιουσία του ελληνικού λαού αλλά και στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις του», καθώς επίσης ότι έχει αρχίσει και φοβάται για το αποτέλεσμα των εκλογών και γι αυτό εκβιάζει τον ελληνικό λαό.

Με αφορμή τις «απειλές» του Κ. Μητσοτάκη ότι αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα που να δίνει αυτοδυναμία τότε υπάρχει κίνδυνος να γίνουν εκλογές με απλή αναλογική το Δεκαπενταύγουστο, ο Α. Τσίπρας είπε ότι «κάποιοι καταφεύγουν σε σενάρια φόβου και εκβιασμού του ελληνικού λαού. Εμείς δεν ζητάμε λευκή εντολή από κανέναν, είμαστε δύναμη συνεργασίας και όχι αλαζονείας. Την πορεία προς τα εμπρός μπορεί να την εγγυηθεί μόνο η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, έστω και με μία μόνο ψήφο. Την επόμενη ημέρα θα σχηματιστεί προοδευτική κυβέρνηση».

«Είναι κούφια η απειλή του κ. Μητσοτάκη»

«Οι αντίπαλοί μας που έσπευσαν να πανηγυρίσουν την βέβαιη νίκη τους τώρα ανησυχούν, δεν είναι και τόσο σίγουροι, τους έχουν ζώσει τα φίδια. Γι αυτό ο κ. Μητσοτάκης απειλεί ότι αν ο λαός δεν του δώσει νίκη και λευκή εντολή θα πυροβολήσει τα πόδια του και θα έχουμε κι άλλες εκλογές με απλή αναλογική μέσα στο Δεκαπενταύγουστο…Είναι όμως πέτσινος ο δράκος του κ. Μητσοτάκη, γιατί απειλεί ότι θα δώσει πίσω τις 50 έδρες που δίνει ο εκλογικός νόμος στο πρώτο κόμμα» υπογράμμισε ο Α. Τσίπρας, ενώ στη συνέχεια επιχείρησε να εξηγήσει τους λόγους που οδηγούν τον Κ. Μητσοτάκη σε αυτή την τακτική.

«Πρώτον δεν είναι καθόλου σίγουρος ότι θα κερδίσει. Δεύτερον δείχνει ότι έχει γραμμένες τις υπόλοιπες δυνάμεις του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου. Τα λόγια περί συνεργασίας αντικαταστάθηκαν από την αλαζονεία και την βουλιμία» υποοστήριξε, ενώ απευθυνόμενος στην Φώφη Γεννηματά είπε: «Κυρία Γεννηματά ατυχήσατε όσο απλόχερα κι αν σπεύδετε να τον στηρίξετε».

Παρακολουθήστε την ομιλία του Α. Τσίπρα στη Δραπετσώνα:

Ομιλία στη Δραπετσώνα

Κερατσίνι, Δραπετσώνα, Πέραμα, Κοκκινιά, Κορυδαλλός, Ρέντη, είναι για 'μας οι γειτονιές της περηφάνιας μας. Είναι το πρόσωπο της Ελλάδας που επιμένει, αντιστέκεται και προκόβει στις πιο δύσκολες συνθήκες. Ομιλία στη Δραπετσώνα.#Δραπετσωνα #εκλογες_2019 #ΤωραΣΥΡΙΖΑ

Gepostet von Alexis Tsipras am Mittwoch, 26. Juni 2019

«Μοιράζουν τα ιμάτια του ελληνικού λαού»

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, στην ατζέντα του Α. Τσίπρα βρέθηκαν οι σχεδιασμοί της αξιωματικής αντιπολίτευσης για μία πιθανή κυβέρνησή της, με τον πρωθυπουργό να την κατηγορεί πως «με ανατριχιαστική προσκόλληση στις συνταγές που βάζουν τα κέρδη λίγων, πάνω από την κοινωνία». Όπως υπογράμμισε, «ήδη βρίσκεται όπως αποκαλύφθηκε σήμερα σε προχωρημένες επαφές με πολυεθνικούς ασφαλιστικούς ομίλους, για να τους παραδώσει την επικουρική ασφάλιση», επικαλούμενος την αποκάλυψη της εφημερίδας Αυγή.

Στο στόχαστρο του Α. Τσίπρα βρέθηκαν οι σχεδιασμοί της Νέας Δημοκρατίας για το ασφαλιστικό σύστημα, για το μέλλον της ΔΕΗ και επενδύσεις όπως του Ελληνικού, υποστηρίζοντας για την επίμαχη «επένδυση» πως «ήδη ετοιμάζει αντικατάσταση της σύμβασης του Ελληνικού, μιας σύμβασης που προστατεύει σε μεγάλο βαθμό τα συμφέροντα του Δημοσίου, και με μεγάλο αγώνα καταφέραμε, με άλλη σύμβαση, πιο “φιλική” προς τους επενδυτές, και απολύτως εχθρική προς τους κατοίκους της Αττικής».

Για τη ΔΕΗ ανέφερε πως «ήδη προετοιμάζει, με μια πρωτοφανή εκστρατεία δυσφήμισης και απαξίωσης της ΔΕΗ, το ξεπούλημά της σε συγκεκριμένους εκπροσώπους της ολιγαρχίας, που δεν κρατιούνται μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της 26 Μάη», ενώ αναφερόμενος στη Χαλκιδική, την κατηγόρησε πως «ήδη έχει εξαγγείλει ότι θα περάσει σαν οδοστρωτήρας από τις Σκουριές στη Χαλκιδική, για να ισοπεδώσει όλα τα εμπόδια στην καταστροφή του περιβάλλοντος».

Ακόμη, κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία πως έχει συμφωνήσει «με μεγαλοϊδιοκτήτες Διαγνωστικών κέντρων για να τους παραδώσει μέρος του προσωπικού αλλά και των υποδομών του ΕΣΥ, προκειμένου να αυξήσουν τα κέρδη τους στις πλάτες των ελλήνων φορολογούμενων».

Η ΝΔ μοιράζει τα ιμάτια του ελληνικού λαού

Βάζοντας το δίλημμα των εθνικών εκλογών είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας: θα επιτρέψουμε όσα κερδίσαμε με θυσίες με κόπους ακόμα και με αίμα μερικές φορές, με μάχες μέσα και έξω, να τα διαλύσει η ιδεοληψία, η ταξική μονομέρεια υπέρ μίας κρατικοδίαιτης ολιγαρχίας; θα παραδώσουμε στους σπόνσορες του κ. Μητσοτάκη το απόθεμα των θυσιών μας; θα επιτρέψουμε ένα άλμα προς τα πίσω, θα επιλέξουμε ανάπτυξη κατευθυνόμενη από την διαπλεκόμενη επιχειρηματικότητα τύπου Μαρινάκη, θα επιτρέψουμε παράδοση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας στους κουμπάρους της ηγεσίας της ΝΔ; Ή θα προχωρήσουμε μπροστά χέρι-χέρι όλοι μαζί χωρίς να αφήσουμε κανέναν πίσω και θα στηρίξουμε το ίδιο μας το μέλλον και το μέλλον των παιδιών μας κλείνοντας τον δρόμο στην παλινόρθωση του παλιού που το πληρώσαμε ακριβά;”.

Επιχειρηματολογώντας είπε ότι “η ΝΔ έχει αρχίσει και μοιράζει τα ιμάτια των Ελλήνων και βρίσκεται σε επαφές με πολυεθνικούς ασφαλιστικούς ομίλους για να τους παραδώσει τις συντάξεις, δηλαδή την ίδια την ζωή των πολιτών και θα το διαπράξει φεσώνοντας το ελληνικό δημόσιο με δισεκατομμύρια”. Επίσης, είπε ότι η ΝΔ απαξιώνει την ΔΕΗ και ετοιμάζεται να την ξεπουλήσει σε συγκεκριμένους εκπροσώπους της ολιγαρχίας που δεν κρατιούνται. Ετοιμάζονται, συνέχισε, να αντικαταστήσουν την σύμβαση για το Ελληνικό με μία “πιο φιλική προς τους επενδυτές” και απολύτως εχθρική προς τους κατοίκους της Αττικής. Ακόμη, ανέφερε, ετοιμάζονται να περάσουν σαν οδοστρωτήρας πάνω από τις Σκουριές και έχουν έλθει σε συμφωνία με μεγαλοϊδιοκτήτες Διαγνωστικών Κέντρων, για να παραδώσει μέρος του προσωπικού και των υποδομών του ΕΣΥ.

Υπό αναστολή οι φοροελαφρύνσεις της Νέας Δημοκρατία

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να συγκρίνει τα προγράμματα των δύο κομμάτων και να αποδομήσει το βασικό αφήγημα του αντιπάλου του για τη μείωση της φορολογίας.

«Ο κ. Μητσοτάκης δεν θα κάνει καμία μείωση της φορολογίας το 2019 και 2020, όπως υποσχόταν, τις μεταθέτει για το 2021 και εάν προηγουμένως δελεάσει τους δανειστές με κύμα μεταρρυθμίσεων που θα είναι τσουνάμι για τους αδύναμους, τη μεσαία τάξη και τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας» υπογράμμισε, συνεχίζοντας με το σχέδιο του δικού του κόμματος.

«Αντίθετα, εμείς έχουμε ξεκινήσει από τη μέρα που βγήκαμε από τα μνημόνια, μέτρα ελάφρυνσης της πλειοψηφίας και συγκεκριμένων φοροελαφρύνσεων από 1/1/2020 χωρίς να τα θέτουμε υπό την αίρεση των δανειστών» τόνισε ο Α. Τσίπρας. Υπογράμμισε ακόμη ότι «έχουμε δεσμευτεί και για περαιτέρω μειώσεις στον ΦΠΑ, στον ΕΝΦΙΑ, στην προκαταβολή φόρου… Ο δικός μας σχεδιασμός περιλαμβάνει ελαφρύνσεις δίχως περικοπές. Αυτή είναι η δεύτερη μεγάλη διαφορά μας από το σχέδιο της ΝΔ μετά τον χρόνο υλοποίησης των ελαφρύνσεων. Όταν μιλούν για περικοπές εννοούν εκείνες τις δαπάνες που διασφαλίζουν την ύπαρξη και την ανάπτυξη του κοινωνικού κράτους».

«Δύναμη συνεργασίας και όχι αλαζονείας»

Συνεχίζοντας, ο Α. Τσίπρας έκανε σύγκριση ανάμεσα στο πως εννοεί την σταθερότητα και την ομαλότητα ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ κάνοντας παράλληλα αναδρομή στη κυβέρνηση Σαμαρά Βενιζέλου. Ο ίδιος αναρωτήθηκε «για ποιά ομαλότητα και σταθερότητα μιλά ο κ. Μητσοτάκης; Αυτή που εγγυήθηκε μαζί με τους συνεταίρους του τον κ. Σαμαρά και τον κ. Βενιζέλο, στα μαύρα χρόνια της διακυβέρνησής τους; Ποιός την θέλει τη ομαλότητα του κ. Σαμαρά, του κ. Γεωργιάδη, ποιός ονειρεύεται την επιστροφή στο νόμο και στην τάξη της λιτότητας και του αυταρχισμού; Η ομαλότητα και η σταθερότητα προϋποθέτουν σεβασμό στην δημοκρατία και στην συναίνεση. Η ΝΔ που κυβέρνησε με τον κ. Σαμαρά και με βασικό υπουργό τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Βορίδη και τον κ. Γεωργιάδη στάθηκε σκληρά απέναντι στην ομαλότητα της δημοκρατίας, το μόνο που φρόντισε ήταν η ομαλή επιβολή των μνημονίων και κάθε μορφής αντιλαϊκών μέτρων» ανέφερε.

«Ομαλότητα και σταθερότητα είναι η επιλογή να προχωρήσουμε όλοι μαζί, να συνεχίσουμε την προσπάθεια να βγει οριστικά η χώρα από την κρίση, να επαναφέρουμε την κανονικότητα στην εργασία, να συνεχίσουμε την προσπάθεια να επανέλθει η ανεργία στα προ κρίσης επίπεδα. Να στηρίξουμε την υγιή επιχειρηματικότητα, τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της ελληνικής παραγωγής. Και να ενισχύσουμε το κοινωνικό κράτος για να μην βρεθεί κανένας μόνος του απέναντι στη κρίση» επέμεινε.

Κλείνοντας την ομιλία του ο Α. Τσίπρας είπε ότι «πιστεύω βαθιά ότι μπορούμε να νικήσουμε, πιστεύω βαθιά ότι θα νικήσουμε, αυτοί έχουν τα Μέσα Ενημέρωσης, εμείς έχουμε το δίκιο με το μέρος μας».

Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως κατά την έναρξη της ομιλίας του, απευθυνόμενος προς τους συγκεντρωμένους πολίτες του Πειραιά, ο Α. Τσίπρας έκανε αναφορά στον χώρο των Λιπασμάτων, σημειώνοντας ότι «χαίρομαι και δεν μπορώ να μην το παινευτώ που έρχομαι σε έναν χώρο που με τους αγώνες σας καταφέραμε και τον διασώσαμε από τους κερδοσκόπους του μπετόν και τον παραδώσαμε εκεί που ανήκει στον λαό του Πειραιά. Κερατσίνι, Δραπετσώνα, Κοκκινιά, Κορυδαλλός, Ρέντη είναι οι γειτονιές της Ελλάδας που επιμένει, αντιστέκεται και προκόβει στις πιο δύσκολες συνθήκες».