«Οι προβλέψεις είναι στο τέλος του 2018 να έχουμε τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο, με αυτήν την πορεία της οικονομίας για να γίνει η απαραίτητη φορολογική ελάφρυνση, κυρίως, των μεσαίων και των μικρών στρωμάτων», υποστήριξε, κατά την ομιλία του στο 5ο περιφερειακό συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Ηπείρου, ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος αναφερόμενος στην πορεία της χώρας για την οριστική έξοδο από τα μνημόνια είπε ότι «βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής, σε ένα σημείο που παίρνουμε τη στροφή, και, άρα, δεν χρειάζεται εφησυχασμός, δεν χρειάζεται να θεωρήσουμε ότι όλα τελείωσαν».
SOOC
Από το βήμα του 5ου περιφερειακού συνεδρίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Ηπείρου ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε ότι πιστώθηκαν στους λογαριασμούς όλων των αγροτών 750.000.000 ευρώ από τη βασική τους ενίσχυση και ενώ υποστήριξε ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς, θα έχουν εισπράξει, συνολικά για το 2017, ενισχύσεις ύψους 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ αναφερόμενος στην πορεία της χώρας για την οριστική έξοδο από τα μνημόνια είπε ότι «βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής, σε ένα σημείο που παίρνουμε τη στροφή, και, άρα, δεν χρειάζεται εφησυχασμός, δεν χρειάζεται να θεωρήσουμε ότι όλα τελείωσαν. Παράλληλα, είπε ότι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της θητείας, τον Σεπτέμβριο του 2019, και τότε «θα απευθυνθούμε πάλι στον ελληνικό λαό για να διαλέξει, συγκρίνοντας πού ήταν η χώρα όταν εμείς αναλάβαμε και πού θα είναι η χώρα την επόμενη ημέρα».
«Η Ελλάδα πετυχαίνει τους στόχους και αυτό αναγνωρίζεται διεθνώς», υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας ότι «ορισμένοι έχουν καταληφθεί από πανικό κι έχουν εξαπολύσει μια απίστευτη προσπάθεια παραπληροφόρησης με πλαστές ειδήσεις».
Το φαινόμενο των «desperate news»
Παράλληλα, σχολίασε ότι «πότε διαβάζουμε ότι υπάρχει κατάρρευση των δημόσιων οικονομικών και των εσόδων, πότε ότι οι δανειστές μας είναι δυσαρεστημένοι με την αναδιανομή του πλεονάσματος και θα μας βάλουν χέρι, θα μας μαλώσουν. Πότε ότι δεν υπάρχει πλεόνασμα, πότε ότι υπάρχει πρόβλημα και δε θα πάρουμε την υποδόση των 800 εκατ. που την παίρνουμε αυτές τις μέρες. Πότε ότι η τρίτη αξιολόγηση τινάζεται στον αέρα. Όλες αυτές οι ειδήσεις, συσσωρευμένες, για να κρατήσουν, να δημιουργήσουν ένα κλίμα, μέχρι να διαψευστούν, συνήθως την επόμενη ημέρα από αυτήν στην οποία τυπώνονται και κοσμούν πρωτοσέλιδα. Και βεβαίως για να διαπιστωθεί την επομένη ότι και το πρόγραμμα εξελίσσεται κανονικά και η χώρα πιάνει τους στόχους της και ότι βρισκόμαστε σε ένα σημείο πολύ καλύτερο από κάθε άλλη φορά πριν από κρίσιμες αξιολογήσεις. 'Αρα, θα ήθελα να πω ότι εδώ στην Ελλάδα δεν έχουμε το φαινόμενο των fake news. Έχουμε το φαινόμενο των desperate news, δηλαδή των απελπισμένων ειδήσεων. Δεν είναι απλώς ψευδείς ειδήσεις. Είναι απελπισμένες ειδήσεις, γιατί δεν υποδηλώνουν τίποτα άλλο, παρά την απελπισία ενός συστήματος εξουσίας που προσπαθεί να διατηρήσει την επιρροή της στις πλατιές λαϊκές μάζες, διασπείροντας ψευδείς ειδήσεις. Και όταν διαπιστώνει ότι η διαστρέβλωση δεν αποδίδει καρπούς στα οικονομικά, τότε αποκαλύπτει χολέρες και πανούκλες στα νοσοκομεία και τρελές συριζαίες που πετάνε εικονίσματα από τα γραφεία του υπουργείου Παιδείας».
Η κυβέρνηση γυρνάει την πλάτη σε αυτά τα φαινόμενα τόνισε και συνέχισε: «Εμείς κοιτάμε μπροστά συνομιλώντας με τις υγιείς δυνάμεις, τις παραγωγικές δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας, με τους ανθρώπους που παράγουν και δημιουργούν, προσπαθώντας να στήσουμε μαζί τους μία σχέση ειλικρίνειας και εμπιστοσύνης. Δε μας ενδιαφέρει να ασχοληθούμε ούτε να απαντάμε, αλλά ούτε και να ασχοληθούμε με αυτήν τη μιζέρια».
«Νέο μοντέλο ανάπτυξης»
Την ίδια ώρα έκανε λόγο για νέο μοντέλο ανάπτυξης που όπως είπε προωθεί η κυβέρνηση και σημείωσε: «Τώρα που σιγά – σιγά αχνοφαίνεται στον ορίζοντα η οριστική έξοδος από αυτήν την πολύ μεγάλη περιπέτεια, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι το μεγαλύτερο λάθος που θα μπορούσαμε να κάνουμε είναι να θελήσουμε ή να πιστέψουμε ότι μπορούμε, γιατί δε μπορούμε ούτως ή άλλως, να γυρίσουμε στο πώς ήταν τα πράγματα πριν την κρίση, στο 2009. Αν δεν αλλάξουμε το μοντέλο της παραγωγής και το μοντέλο της ανάπτυξης η κρίση θα ξανακυλήσει».
Για την Ήπειρο ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι μια αδικημένη περιφέρεια με τρομακτικές, όμως, δυνατότητες και συνέχισε: «Είναι και μία ιστορική περιφέρεια, ένας ιστορικός τόπος. Δεν το λέω γιατί κατάγομαι από εδώ, αλλά είναι έτσι. Έχει δεχθεί διαδοχικά πλήγματα, μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, τον Εμφύλιο, τη μετανάστευση και την αστικοποίηση, αλλά και από τις ανεπάρκειες της πολιτικής που εφαρμόστηκε τις τελευταίες δεκαετίες. Η Ήπειρος είναι μία γεωγραφική περιοχή με πλούσια ιστορία, πολιτισμό, παιδεία και οικονομική ισχύ, αλλά είναι δυστυχώς σήμερα μία από τις φτωχότερες περιφέρειες, όχι της Ελλάδας, αλλά της Ευρώπης. Και, δυστυχώς, με το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα».
Χρονοδιάγραμμα πληρωμών για τους αγρότες
Μαζί με την ανακοίνωση ότι πιστώθηκαν στους λογαριασμούς όλων των αγροτών 750.000.000 ευρώ από τη βασική τους ενίσχυση σχολίασε πως «για πρώτη φορά, επί των ημερών αυτής της κυβέρνησης, ο αγρότης έχει χρονοδιάγραμμα πληρωμών. Ξέρει πότε θα πάρει τα χρήματα που δικαιούται. Και επιπλέον, είναι η τρίτη χρονιά που πληρώνουμε στην ώρα τους τα δισεκατομμύρια των αγροτικών ενισχύσεων και ταυτόχρονα η χώρα μας δεν έχει ούτε ένα ευρώ πρόστιμο. Διότι, όταν αναλάβαμε, η χώρα ήταν φορτωμένη με πρόστιμα και καταλογισμούς πάνω από 3 δισ. ευρώ που καλούμαστε εμείς τώρα να διαχειριστούμε. Και θα τα διαχειριστούμε όσο γίνεται πιο ανώδυνα για τον Έλληνα αγρότη».
Στήριξη της μεταποίησης και της βιομηχανίας
Για τη στήριξη και ενίσχυση της μεταποίησης και της βιομηχανίας το υπουργείο Οικονομίας υλοποιεί ένα ολοκληρωμένο πλέγμα από παρεμβάσεις, όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, οι οποίες χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, το Ταμείο Υποδομών, και τον νέο Αναπτυξιακό νόμο.
Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε τη διάθεση επιπλέον πιστώσεων ύψους 5 εκ. ευρώ προς την Περιφέρεια Ηπείρου από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημόσιων Επενδύσεων για την κάλυψη περισσότερων αναγκών και μέχρι το τέλος του έτους η κυβέρνηση θα επιδιώξει να αυξήσει ακόμα περισσότερο αυτό το ποσό.
Ενδιαφέρον για τους υδρογονάνθρακες από «μεγάλους παίκτες»
Σε ό,τι αφορά τους υδρογονάνθρακες, είπε ότι «μεγάλοι παίκτες» της διεθνούς αγοράς έχουν εκδηλώσει έμπρακτα τη βούληση τους να εμπλακούν στην έρευνα και την αξιοποίηση σχετικών κοιτασμάτων.
Για την Ήπειρο υπογράφηκε την περασμένη άνοιξη η σύμβαση για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και αξιοποίησης υδρογονανθράκων στη χερσαία περιοχή, ανάμεσα στην 'Αρτα και στην Πρέβεζα.
Οι εξελίξεις αυτές, όπως σημείωσε, αναμένεται να δώσουν μια νέα αναπτυξιακή ώθηση, συνολικά στην Ήπειρο, δεδομένου ότι στις Περιφέρειες της χώρας όπου γίνονται έρευνες για υδρογονάνθρακες προβλέπεται να αποδίδεται περιφερειακός πόρος 5% από τα έσοδα που θα προκύψουν στη φάση της παραγωγής. Σημαντικός πόρος, ενώ βεβαίως θα ενισχυθούν και οι τοπικές θέσεις απασχόλησης.
Εργα υποδομών
Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην παράδοση, πριν από λίγο καιρό, του συνόλου της Ιόνιας Οδού, λέγοντας ότι μπήκε τέλος στον συγκοινωνιακό αποκλεισμό της Ηπείρου και γενικότερα της Δυτικής Ελλάδας.
Στο πλαίσιο της παραχώρησης της Ιόνιας Οδού, όπως είπε, προωθούνται και μια σειρά από έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, σε όλο το μήκος του αυτοκινητόδρομου, από το Αντίρριο μέχρι τα Γιάννενα. Τα έργα αυτά στοχεύουν στην αντιπλημμυρική θωράκιση και προστασία των όμορων περιοχών. Αλλά και στη ριζική αναβάθμιση των συνδέσεων του αυτοκινητοδρόμου, με το επαρχιακό και εθνικό δίκτυο. Μέσα στην εβδομάδα ανατίθεται η εκπόνηση των μελετών από τον παραχωρησιούχο, χωρίς δαπάνη για το ελληνικό Δημόσιο.
Ελεύθερη πρόσβαση στα διόδια για τις καθημερινές δουλειές κατοίκων
Ο πρωθυπουργός απάντησε στο θέμα που έθεσε ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης για τον σταθμό διοδίων που αναμένεται να λειτουργήσει έξω από την πόλη των Ιωαννίνων και σημείωσε: «Εχει ήδη τελειώσει η μελέτη που αφορά αναλογικά διόδια και στόχος μας είναι, σε κάθε περίπτωση, να προχωρήσουμε σε συνεννόηση με τον παραχωρησιούχο, που ακόμη δεν υπάρχει γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός, αλλά να υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση, εγώ θα έλεγα, για τους ανθρώπους οι οποίοι θέλουν να διανύσουν μία μικρή απόσταση στην καθημερινότητά τους, μένουν δηλαδή στην περιοχή, για να μεταβούν στις δουλειές τους, στους χώρους εργασίας τους».