Όπως εξήγησε ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στις εκλογές της 21ης Μαΐου, ο λαός θα είναι αυτός που, με την ψήφο του, θα καθορίσει ποια κυβέρνηση θα σχηματιστεί και ποιες θα είναι οι πιθανές συνεργασίες που προκύπτουν.

«Ζητάμε ισχυρή εντολή για να είμαστε πρώτο κόμμα» ξεκαθάρισε ο κ. Τσίπρας, ενώ «κάρφωσε» το κόμμα Βαρουφάκη, λέγοντας ότι «κυβέρνηση που θα στηρίζεται στην ανοχή του 3%, δεν θα είναι ισχυρή, ούτε κυβέρνηση μακράς πνοής». Εγώ θέλω να σχηματίσω κυβέρνηση τετραετίας, προσέθεσε επ’ αυτού.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι η κάλπη της 21ης Μαΐου θα αναδείξει κυβέρνηση συνεργασίας ανάμεσα στο πρώτο και το τρίτο κόμμα, «φωτογραφίζοντας» το ΠΑΣΟΚ. Όπως είπε, είτε θα σχηματιστεί κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη είτε με πρωθυπουργό τον ίδιο, απορρίπτοντας ταυτόχρονα τα περί τρίτου προσώπου, που εξακολουθεί να προκρίνει ο Νίκος Ανδρουλάκης, σε περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ μπει σε μια κυβέρνηση συνεργασίας μετά τις εκλογές.

Στη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, ο Αλέξης Τσίπρας είπε επίσης ότι δεν συμφωνεί με την πρόταση του Νίκου Ανδρουλάκη για πρωθυπουργό κοινής αποδοχής, σημειώνοντας ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής «δεν μπορεί να οικειοποιηθεί το δικαίωμα του ελληνικού λαού να αποφασίσει ποιος θα τον κυβερνήσει».

«Ο Βαρουφάκης προσπάθησε να βγάλει τον εαυτό του ήρωα»

Ο Αλέξης Τσίπρας ρωτήθηκε και για το σχέδιο «Δήμητρα» του Γιάνη Βαρουφάκη, λέγοντας ότι δεν έχει νόημα να ανοίξει εκ νέου μια τέτοια συζήτηση, από την στιγμή που η Ελλάδα έχει βγει από τα Μνημόνια και την κρίση.

Στην ερώτηση αν συναντήθηκε με τον Γιάνη Βαρουφάκη, πράγμα που έχουν διαψεύσει και οι δύο πλευρές, ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι ιδιωτικά έχουν να συναντηθούν χρόνια, και πως ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 όταν τον εμπιστεύθηκε και κυβερνούσαν μαζί, «είχε τις εμμονές με τον κ. Σόιμπλε» και πως τόσα χρόνια μετά «δεν μπορούμε να γυρίσουμε σε όσα συζητούσαμε το 2015».

Παραδέχτηκε, ταυτόχρονα, ότι, μετά το δημοψήφισμα του 2015 και την αποχώρηση Βαρουφάκη από την τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, οι διαπροσωπικές τους σχέσεις δεν είναι στο καλύτερο σημείο. Όπως εξήγησε, ο κ. Βαρουφάκης σε μια κρίσιμη εποχή για τη χώρα «ηχογραφούσε τα Eurogroup» και «προσπαθούσε να γράψει ένα βιβλίο και μια ταινία, για να βγάλει τον εαυτό του ήρωα».