«Έρχονται αυτοί που μας επιβάλλουν τους φόρους και μας λένε μειώστε τους φόρους», υποστήριξε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε ερώτηση για την αντίστοιχη αναφορά της Ντέλιας Βελκουλέσκου στη συνέντευξη στην Ναυτεμπορική . Ο ίδιος αμφισβήτησε ευρύτερα τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «έχει πέσει τόσες φορές έξω». Ο ίδιος διεμήνυσε ότι με την έξοδο στις αγορές ανοίγει ένας δρόμος, αν και συμπλήρωσε ότι «θα πρέπει να είμαστε συγκρατημένοι».
Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, διευκρίνισε ότι πρέπει να επαναληφθεί αυτή η θετική έξοδος, να έχουμε μια σταδιακή μείωση των επιτοκίων το επόμενο διάστημα ώστε να είμαστε σε θέση σε έναν χρόνο από τώρα να εγκαταλείψουμε, όπως είπε, τα προγράμματα στήριξης.
Ο Πρωθυπουργός επισήμανε πως αυτό που έχει σημασία δεν είναι να πανηγυρίσουμε, τονίζοντας πως το κρίσιμο είναι η πρόσβαση να αποδειχτεί διαρκής και επαναλαμβανόμενη και το ομόλογο να μειώνει το επιτόκιό του στην αγορά.
Κάναμε ένα σημαντικό βήμα, είναι η αρχή του τέλους μιας περιπέτειας, όχι το τέλος, έχουμε ακόμη δρόμο, όμως έχουμε τη βεβαιότητα ότι τα πιο δύσκολα τα έχουμε αφήσει πίσω μας, πρόσθεσε.
Ερωτηθείς τι σημαίνει αυτή η έξοδος για τους πολίτες είπε ότι πρέπει συνειδητοποιήσουν ότι σιγά σιγά ανοίγει μια χαραμάδα ελπίδας.
«Εξασφαλίσαμε ρήτρα ανάπτυξης»
Για το χρέος ο Πρωθυπουργός επανέλαβε τη ρήτρα ανάπτυξης που εξασφάλισε η κυβέρνηση στη συμφωνία του Eurogroup. «Το ΔΝΤ επιμένει στην περαιτέρω απομείωση του χρέους, δεν τελείωσε η διαδικασία, αλλά έχουν μπει τα θεμέλια για να μιλήσω και ως πολιτικός μηχανικός» δήλωσε και τόνισε ότι μετά τις γερμανικές εκλογές θα ποσοτικοποιηθούν τα μέτρα για το χρέος.
«Απέλπιδα προσπάθεια της αντιπολίτευσης να τζογάρει στο μαύρο»
Επιτέθηκε στην αντιπολίτευση κάνοντας λόγο για απέλπιδα προσπάθειά της να τζογάρει στο μαύρο και σχολίασε ότι «ευτυχώς για τη χώρα που έρχονται τα άλλα χρώματα».
«Παραλάβαμε τη χώρα σε ένα ασφυκτικό όριο που έληγε η ρευστότητα. Τώρα πλέον όλοι οι δείκτες αρχίζουν και βελτιώνονται» είπε.
«Πιο θετικοί όροι για την ποσοτική χαλάρωση»
Σημείωσε ότι βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητα νερά και είναι πιθανό να υποτιμούμε κινδύνους και να υπερτιμούμε τις δυνατότητες σημειώνοντας πως οι προηγούμενες εκτιμήσεις της κυβέρνησης ήταν πως για να επιτευχθούν τα χθεσινά επιτόκια, ήταν η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση, φάνηκε τελικά πως μπορέσαμε να πιάσουμε αυτά τα επιτόκια χωρίς το πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης.
Εκτίμησε ότι πλέον είναι πιο θετικοί οι όροι «να χτυπήσεις την πόρτα της ΕΚΤ για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης».
«Όλα κρίνονται από το αποτέλεσμα, άρα αν η χώρα βγει στις αγορές, περπατήσει και φύγουμε από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018 τότε θα αποδειχθεί ότι ορθώς πράξαμε και βγήκαμε στις αγορές» είπε.
Αιχμές κατά ΔΝΤ
Αναφερόμενος στα μέτρα και τα αντίμετρα είπε πως ταυτόχρονα με τις επιβαρύνσεις θα υπάρξουν και ελαφρύνσεις. Οσα πάρουμε θα δώσουμε, αυτή ήταν η συμφωνία, ανέφερε.
Ανέφερε ακόμη πως ο δημοσιονομικός χώρος που θα δημιουργηθεί από τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, θα ενεργοποιήσει -αντί για τον «κόφτη»- τον «δότη».
Παράλληλα, άφησε αιχμές κατά του ΔΝΤ. «Αν θέλαμε σοβαρές προβλέψεις δεν θα περιμέναμε την κυρία Βελκουλέσκου. Εχουν πέσει έξω πολλές φορές» ανέφερε.
«Στο ζήτημα της φοροδιαφυγής δεν είμαι ακόμα ικανοποιημένος από τις εισπράξεις»
Ερωτηθείς για το ζήτημα της φοροδιαφυγής δήλωσε ικανοποιημένος από τον αριθμό των ελέγχων στο λαθρεμπόριο και τη φοροδιαφυγή, καθώς και τον καταλογισμό προστίμων ωστόσο παραδέχτηκε ότι δεν είναι ακόμα ικανοποιημένος από τις εισπράξεις.
«Γίνεται μία πολύ μεγάλη προσπάθεια. Και γίνεται προσπάθεια για τη φοροδιαφυγή που ελάμβανε χώρα τα προηγούμενα χρόνια. Το μεγάλο πάρτι σταμάτησε. Δεν υπήρχε χώρος στη δημόσια σφαίρα, όποια πέτρα και να σήκωνες έβλεπες διαφθορά. Υπάρχει πολιτική βούληση για καταπολέμηση της φοροδιαφυγής» είπε.
«Φτάσαμε στο χείλος της καταστροφής για να δικαιώσουμε την εντολή της διαπραγμάτευσης»
Σχετικά με το αν είχε κάνει διαφορετικά κάποια πράγματα το 2015 τόνισε ότι η ζωή δεν χτίζεται με τα «αν». «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αντιμετωπίσαμε δυσκολίες. Βρεθήκαμε στο φάσμα κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος και μπροστά σε μία κυνική αντιμετώπιση που δεν είχα φανταστεί. Αυτό το ομολογώ. Πιστεύω ότι αυτό που αφήσαμε πίσω μας από τη μάχη άλλαξε το αποτύπωμα της χώρας, από εκεί που ήμασταν ένας τεμπέλικος λαός μας βλέπουν ως ένα λαό που πληρώνει τις διεφθαρμένες κυβερνήσεις που είχε» είπε.
Υπεραμύνθηκε των αποφάσεων της περιόδου τονίζοντας ότι «έδωσα την τελευταία ικμάδα των δυνάμεών μου με πίστη σε έναν σκοπό να κάνω διαπραγμάτευση. Φτάσαμε στο χείλος της καταστροφής για να δικαιώσουμε αυτή την εντολή».
Αιχμές κατά Γ. Βαρουφάκη
Ερωτηθείς για τα λεγόμενα Βαρουφάκη, με αφορμή τα αποσπάσματα από το βιβλίο του που δημοσιεύτηκαν την Κυριακή σε εφημερίδες, ο Α. Τσίπρας είπε πως όλα αυτά έχουν καταγραφεί, έχουν ακουστεί και άφησε σαφείς αιχμές κατά του πρώην υπουργού Οικονομικών, λέγοντας μεταξύ άλλων πως ο Γ. Βαρουφάκης θέλει να κάνει καριέρα ως συγγραφέας. Πρόσθεσε πως του κάνει εντύπωση το γεγονός ότι ενώ ο Γ. Βαρουφάκης έχει γράψει ένα βιβλίο εδώ και τρεις μήνες, τρεις ή τέσσερις εφημερίδες που, όπως είπε, ασκούν κριτική στην κυβέρνηση αποφάσισαν να έχουν ακριβώς το ίδιο ρεπορτάζ και έκανε λόγο για απόπειρα αλλαγής ατζέντας από την αντιπολίτευση και τα μέσα, που, όπως είπε, τη στηρίζουν.
Αναφερόμενος στο εξάμηνο του 2015, είπε πως ήταν ένα εξάμηνο μάχης του ελληνικού λαού και της κυβέρνησης, που δεν μπορεί να ευτελίζετε στο διογκωμένο «εγώ» του καθενός.
Σε ερώτημα αν ήταν λάθος η επιλογή του να τοποθετήσει τον Γ. Βαρουφάκη στο υπουργείο Οικονομικών, απάντησε πως «η ιστορία το έχει αποδείξει και το έχει καταγράψει».
Παράλληλα, ευχήθηκε στον πρώην υπουργό Οικονομικών «καλές πωλήσεις».
«Άλλο η διάκριση των εξουσιών και άλλο η εξουσία των διακρίσεων»
Ερωτηθείς σχετικά απέρριψε την ύπαρξη σύγκρουσης της κυβέρνησης με τη Δικαιοσύνη. Αναγνώρισε ότι υπάρχουν προβλήματα στη Δικαιοσύνη καθώς και αποφάσεις «που θα έλεγε κανείς ότι συμβάλουν στην μη αποκατάσταση του αισθήματος εμπιστοσύνης. Αυτό αφορά συγκεκριμένους δικαστές. Δεν μπορώ να κατηγορήσω συλλήβδην» είπε.
Ξεκαθάρισε ότι η διάκριση των εξουσιών απορρέει από το Σύνταγμα και δεν το αμφισβητεί κανείς. Ωστόσο πρόσθεσε ότι «το γεγονός ότι η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη δεν το αμφισβητεί κανείς άλλο όμως ανεξάρτητη δικαιοσύνη άλλο ανεξέλεγκτη δικαιοσύνη. Οι πολίτες έχουν δικαίωμα να έχουν κρίση επί των αποφάσεων».
Οι Υπουργοί και τα πολιτικά πρόσωπα έχουν το δικαίωμα τα κρίνουν τεκμηριωμένα σημείωσε και πρόσθεσε «φανταστείτε αν οποιαδήποτε εξουσία θεωρούσε ότι είναι πάνω από την κριτική».
Χαρακτήρισε υποκρισία τις αντιδράσεις για τον ορισμό της Βασιλικής Θάνου ως συμβούλου και διερωτήθηκε «όλοι οι προηγούμενοι πρωθυπουργοί που έχουν στα γραφεία τους συνταξιούχους δικαστικούς αποτελεί μομφή;».
«Ο κ. Σαμαράς πήρε τον κ. Αθανασίου όσο ήταν εν ενεργεία και παραιτήθηκε για να μπει στα ψηφοδέλτια της Ν.Δ. Αν μπορείτε να αποδείξετε έστω και μία παρέμβαση της κυβέρνησης να μου την πείτε» σημείωσε.
«Η κυβέρνηση κι εγώ έχουμε εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη και στην πλειοψηφία των δικαστικών» πρόσθεσε.
«Η βία δεν αντιμετωπίζεται με εφόδους»
Σχετικά με το ζήτημα της ασφάλειας στην Αθήνα και την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση υπογράμμισε ότι «είμαστε μία από τις πιο ασφαλείς πρωτεύουσες της Ευρώπης, η Ελλάδα είναι πυλώνας ασφάλειας. Το πρόβλημα της εγκληματικότητας οφείλουμε στοχευμένα και μεθοδευμένα να το αντιμετωπίζουμε στη ρίζα του. Πάντα θα υπάρχουν εκφάνσεις βίας».
Τόνισε ότι στο κέντρο της Αθήνας «δεν θα δείτε αυτό που βλέπαμε το 2011 έως και 2014 που ήταν μία πόλη αστακός, με οδοφράγματα. Η βία δεν αντιμετωπίζεται ούτε με εφόδους ούτε με περισσότερη καταστολή και βία».
Ειδικά για τα Εξάρχεια είπε ότι πρόκειται για μία ιδιαίτερη περιοχή, ενώ για πρώτη φορά υπήρξε επιχείρηση για παράνομη διακίνηση ναρκωτικών. «Δεν ιεραρχώ ως σημαντικότερο πρόβλημα τα Εξάρχεια από ότι το Μενίδι και τα Λιόσια» είπε.