Οι επαφές του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία θα είναι μια ευκαιρία για αναζωογόνηση των διμερών σχέσεων και για συνεργασία στη βάση του διεθνούς δικαίου για να αντιμετωπιστεί ουσιαστικά το προσφυγικό ζήτημα.
 
 «Χωρίς ειρήνη στη Συρία και το Ιράκ και σταθερότητα στο Αφγανιστάν, δεν υπάρχει προοπτική επιστροφής των πολιτών των χωρών αυτών στα σπίτια τους και ένα τέλος στην προσφυγική και μεταναστευτική κρίση που αντιμετωπίζουμε», αναφέρει σε άρθρο του που δημοσιεύεται στην αγγλική έκδοση της τουρκικής εφημερίδας Σαμπάχ.
 
Υπογραμμίζει τη σημασία μιας «ουσιαστικής συμφωνίας μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας, για τη διαχείριση αυτών των ρευμάτων στο εσωτερικό της χώρας, για την υποστήριξη των προσφύγων, καθώς και για έναν ισχυρό μηχανισμό επανεγκατάστασης για τη νόμιμη είσοδο τους σε τρίτες χώρες» στη βάση πάντα των κανόνων του διεθνούς δικαίου.
 
Σε ο,τι αφορά τις προκλήσεις ασφάλειας, ο Πρωθυπουργός αναφέρει πως «πρέπει να μείνουμε ενωμένοι και αποφασισμένοι ενάντια στις δυνάμεις που χρησιμοποιούν τον τρόμο για να ενισχύσουν την εξουσία τους», κάνοντας λόγο για ανάγκη ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής αλλά και στην Ουκρανία.
 
Τέλος, κάνει αναφορά στην υποστήριξη από την χώρα μας για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, αναγνωρίζοντας τα αμοιβαία οφέλη που θα προκύψουν και για τις δύο πλευρές.
 
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ