Ο Αλέξης Τσίπρας συνοδευόμενος από την υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, τον υπουργό Επικρατείας & κυβερνητικό εκπρόσωπο, Δημήτρη Τζανακόπουλο, και τον αναπληρωτή υπουργός Οικονομίας & Ανάπτυξης, Αλέξη Χαρίτση, ξεναγήθηκε στους χώρους των εγκαταστάσεων του «Παπαστράτος ΑΒΕΣ» και ενημερώθηκε από τη διοίκηση της εταιρείας για την επένδυση, η οποία αποτελεί κατά πληροφορίες που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ την πρώτη άμεση ξένη βιομηχανική επένδυση στην Ελλάδα μετά από τουλάχιστον 10 χρόνια.


«Σημαντική στιγμή για τη χώρα»

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Χρήστος Χαρπαντίδης, μίλησε στον σύντομο χαιρετισμό του για υλοποίηση μιας ακόμα μεγάλης επένδυσης στη χώρα «με σκοπό να παράξουμε στην Ελλάδα ένα από τα πλέον καινοτόμα προϊόντα, επένδυση 300 εκατ. που έρχεται σε συνέχεια της επένδυσης 700 εκατ. που έχουμε επενδύσει στην Ελλάδα από το 2003 και μετά».

Είπε ότι τα εργοστάσια είναι υπό διαμόρφωση και ειδικότερα ότι στη σημερινή κατάσταση είναι 180 στρέμματα γης, περίπου 50.000 τ.μ. κτιριακές εγκαταστάσεις στις οποίες παράγονται 12 δισ. τσιγάρα και απασχολούνται 800 εργαζόμενοι. Προανήγγειλε ότι σε μερικούς μήνες θα χτιστούν οι νέες κτιριακές εγκαταστάσεις 65.000 τ.μ. και θα ανέβει η παραγωγή από 12 σε 20 δισ. ράβδους καπνού Heets για το IQOS. Εγκαθίστανται δύο νέες απαιτητικές γραμμές καπνού και δέκα γραμμές των ράβδων. Το δυναμικό θα αυξηθεί από 800 σε 1.200 εργαζόμενους.


«Σημαντική στιγμή όχι μόνο για εμάς, αλλά και για τη χώρα», σημείωσε, τονίζοντας ότι πρόκειται για μεγάλη επένδυση με ξεκάθαρα μετρήσιμα οφέλη για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας, την καπνοπαραγωγή, τις εξαγωγές και την αγορά εργασίας, αφού δημιουργούνται 400 νέες θέσεις εργασίας σε μια δύσκολη περίοδο. 


Διττός στόχος της ανατροπής του «εργασιακού μεσαίωνα»
 

Τον διττό στόχο της ανατροπής του προηγούμενου μοντέλου του «εργασιακού μεσαίωνα» μέσω της διασφάλισης των εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων, της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, παράλληλα με τη διαμόρφωση περιβάλλοντος στη χώρα φιλικού προς την υγιή επιχειρηματικότητα, έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του, χαρακτηρίζοντας ως «ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία» την επένδυση ύψους 300 εκατ. ευρώ της βιομηχανίας «Παπαστράτος ΑΒΕΣ».
 
Υπογράμμισε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη αν πρωτίστως δεν φροντίσουμε να στηρίξουμε τον βασικό κρίκο της παραγωγικής αλυσίδας που είναι ο εργαζόμενος». Σε αυτό το πλαίσιο έκανε ιδιαίτερη μνεία στο νομοσχέδιο του υπουργείο Εργασίας που εισάγεται την Τρίτη στη Βουλή υποστηρίζοντας ότι με αυτό καταβάλλεται μία προσπάθεια να καταπολεμηθούν φαινόμενα που έχουν γίνει καθεστώς στις εργασιακές σχέσεις, όπως η απλήρωτη, η αδήλωτη, η υποδηλωμένη εργασία.


Διαμορφώνονται οι συνθήκες για επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης


«Εμείς θα πετύχουμε να ξανακερδίσουμε την απασχόληση και να δομήσουμε ένα υγιές περιβάλλον εργασιακών σχέσεων και επιχειρηματικότητας στον τόπο», υπογράμμισε. Τόνισε ότι «διαμορφώνονται οι συνθήκες σιγά-σιγά για την επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, διαμορφώνονται οι προοπτικές ώστε να ξαναγίνει ένας ελκυστικός επενδυτικός τόπος η Ελλάδα, το κυριότερο όμως είναι ότι διαμορφώνονται οι προοπτικές για την οριστική έξοδο από την μακρόχρονη περιπέτεια που πέρασε ο τόπος τα 7 χρόνια της μνημονιακής επιτροπείας, που παλεύουμε ώστε να τελειώσει οριστικά σε έναν χρόνο τον ερχόμενο Αύγουστο του 2018». Σημείωσε ότι «εργαζόμαστε καθημερινά για να βάλουμε τις βάσεις για ένα παραγωγικό μοντέλο που θα είναι διαφορετικό από αυτό που μας οδήγησε στην κρίση, που θα βασίζεται στην καινοτομία την τεχνολογία και κυρίως στην προστασία των δικαιωμάτων των εργαζόμενων».

Ειδικότερα, τόνισε ότι «σήμερα είναι πολλοί αυτοί που εμπιστεύονται την ελληνική οικονομία», εξηγώντας ότι το πρώτο εξάμηνο του 2017 είχαμε πάνω από 1 δισ. άμεσες ξένες επενδύσεις και το δίμηνο Ιουνίου-Ιουλίου (δηλαδή αμέσως μετά το κλείσιμο της β' αξιολόγησης) υπήρξε τριπλασιασμός. Είπε ότι «η επένδυση της Παπαστράτος που επέλεξε σε δύσκολες συνθήκες (το 2015) και υλοποιείται τώρα, είναι μια παραγωγική επένδυση που δίνει προστιθέμενη αξία, νέες θέσεις εργασίας, επένδυση στην καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες, ενώ δίνει προοπτική και στον πρωτογενή τομέα, καλύπτοντας πολλαπλάσιες θέσεις πέραν των 400 νέων θέσεων, στον χώρο της καπνοπαραγωγής».