«Η γενική εικόνα που επικρατεί είναι ότι βρισκόμαστε εντός πλαισίου, εντός στόχων, προκειμένου να έχουμε κατάληξη στις 22 Μαΐου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός, ερωτηθείς για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

«Να δουλέψουμε σκληρά για μια καλύτερη, πιο κοινωνική και πιο δημοκρατική Ευρώπη», είναι το δίδαγμα που βγαίνει από το Brexit, τόνισε, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, η οποία υιοθέτησε τις κατευθυντήριες γραμμές που θα ακολουθηθούν στη διαπραγμάτευση για την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ.
 
Ο Αλ.Τσίπρας χαρακτήρισε «δυσάρεστο γεγονός» την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε. και παρατήρησε: «Σήμερα ανοίγει ένας κύκλος, ένας κύκλος όχι και τόσο ευχάριστος. Το Brexit, η έξοδος της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε., είναι ένα γεγονός δυσάρεστο, που συνέβη κυρίως εξαιτίας της δυσαρέσκειας των πολιτών απέναντι στις πολιτικές της Ε.Ε., ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το κοινωνικό και οικονομικό σκέλος.

Τα διδάγματα μας πρέπει να είναι σαφή: Πρέπει να δουλέψουμε σκληρά οι 27 εναπομείναντες, που και στη Ρώμη επαναβεβαιώσαμε την προσήλωση μας στην ενότητα της Ε.Ε., να δουλέψουμε για μια καλύτερη, πιο κοινωνική και πιο δημοκρατική Ευρώπη».
 
Όπως συμβαίνει σε κάθε διαζύγιο, έτσι και στο Brexit το κρίσιμο θέμα είναι το χρηματοοικονομικό, επισήμανε ο πρωθυπουργός και τόνισε πως στις προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης είναι:
 
– Οι πάνω από 70.000 Έλληνες που ζουν στη Μεγάλη Βρετανία, όπου σπουδάζουν ή εργάζονται.
– Η διασφάλιση ομαλών εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.
– Η διασφάλιση της απρόσκοπτης συνέχισης των τουριστικών ροών από τη Μεγάλη Βρετανία.

«Νομίζω, βέβαια, ότι όλα αυτά τα ζητήματα θα αποτελέσουν τη βάση μιας διαπραγματευτικής διαδικασίας, κατά την οποία τα πιο δύσκολα, τα πιο εξαιρετικά περίπλοκα θέματα που θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε θα είναι το χρηματοοικονομικό», σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση συναίνεσε στα δίκαια αιτήματα κρατών που έχουν ειδικές σχέσεις με τη Βρετανία, αλλά έκανε σαφές πως πρέπει να καταγραφεί ότι το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης για το Brexit δεν θα αποτελεί ούτε νομικό ούτε πολιτικό δεσμευτικό προηγούμενο για τις σχέσεις της Ε.Ε. με τρίτες χώρες.
 
«Υπήρξε η συναίνεσή μας στα δίκαια αιτήματα επιμέρους κρατών για τις ειδικές σχέσεις με τη Μεγάλη Βρετανία. Αναφέρομαι ιδίως στην Ιρλανδία που έχει ένα ειδικό καθεστώς και πρέπει να διατηρηθεί, είναι ένα ειδικό καθεστώς ελεύθερης διακίνησης πολιτών. Αναφέρομαι και στις σχέσεις Ισπανίας-Βρετανίας και ειδικότερα στο Γιβραλτάρ.

Εντούτοις, ζητήσαμε να κατατεθεί ρητώς στα πρακτικά η διευκρίνιση ότι, το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης δεν θα αποτελεί, ούτε στο νομικό ούτε στο πολιτικό του σκέλος, δεσμευτικό προηγούμενο για τις σχέσεις της Ε.Ε. με τρίτες χώρες.

Και αυτό, νομίζω, ότι είναι σαφές, καθώς έχει να κάνει με το γεγονός της διαπραγμάτευσης μιας χώραςμ η οποία ήταν για πολλά χρόνια κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είναι διαφορετικό πράγμα από τις σχέσεις της Ε.Ε. με τρίτες χώρες», παρατήρησε ο πρωθυπουργός.

Στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος

Νωρίτερα, κατά την παρέμβασή του στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια και ιδίως στην ΠΓΔΜ, τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή και βασικός άξονας για τη σταθεροποίηση σε οποιασδήποτε χώρα των Βαλκανίων.

Αναφέρθηκε ακόμη στις γαλλικές προεδρικές εκλογές και χαρακτήρισε ανησυχητικό το ενδεχόμενο, η Μαρίν Λεπέν, στο δεύτερο γύρο να κινηθεί σε ποσοστό κοντά στο 40%.

«Μια τέτοια εξέλιξη αντικατοπτρίζει τη μεγάλη δυσαρέσκεια των πολιτών απέναντι στη σημερινή Ευρώπη».

Κατά τον Αλέξη Τσίπρα, ενδεικτικό αυτού του κλίματος είναι και το γεγονός πως ούτε καν οι ψηφοφόροι του Μακρόν επιδοκιμάζουν τη σημερινή Ευρώπη.
Διαπίστωσε επίσης ότι «σε καμιά χώρα της Ευρώπης δεν μπορεί να υπάρξει ευημερία, αν δεν αλλάξει η Ευρώπη».

Παράλληλα, ενημέρωσε τους σοσιαλιστές ηγέτες για την πρωτοβουλία της κυβέρνησης – η οποία έγινε αποδεκτή και στα πρακτικά της Συνόδου Κορυφής για το Brexit – σύμφωνα με την οποία, οι κατευθυντήριες γραμμές, οι διαπραγματεύσεις για το Brexit και τα αποτελέσματα αυτών, δεν συνιστούν κανενός είδους νομικό ή πολιτικό προηγούμενο για άλλη πράξη εντός της Ε.Ε. και στις σχέσεις της με τρίτες χώρες.

Η συμμετοχή του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ ήταν η τελευταία στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και ο Αλ.Τσίπρας τον ευχαρίστησε για τη συμβολή και τη συμπαράσταση του στις προσπάθειες της Ελλάδας.

Στο περιθώριο της συνόδου, ο πρωθυπουργός, ο πορτογάλος ομόλογός του Αντόνιο Κόστα και ο κ. Ολάντ είχαν χαλαρή συζήτηση. Ο κ. Τσίπρας κάλεσε τον κ. Ολάντ να επισκεφθεί την Ελλάδα, το καλοκαίρι, για ξεκούραση και ο απερχόμενος πρόεδρος της Γαλλίας απάντησε ότι είναι μια καλή ιδέα και ότι μπορεί να πάει έναν μήνα στην Ελλάδα κι έναν μήνα στην Πορτογαλία.