«Δεν θα απαντήσουν σε αυτό το υπαρξιακό για τη χώρα ερώτημα, οι 156 βουλευτές της ΝΔ. Θα απαντήσουν τα εκατομμύρια των Ελληνίδων και των Ελλήνων. Θα απαντήσει ο ελληνικός λαός στην κάλπη, έτσι όπως το Σύνταγμά μας ορίζει. Από σήμερα λοιπόν, μεταφέρουμε την πρόταση δυσπιστίας απέναντι στη χειρότερη, στην πιο επικίνδυνη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης, από τη Βουλή στον ίδιο τον ελληνικό λαό», είπε χαρακτηριστικά, δηλώνοντας:

«Από δω, από το Περιστέρι, ξεκινάμε μαζί την πορεία στον λαό, για τη μεγάλη νίκη και τη πολιτική αλλαγή. Για την προοδευτική κυβέρνηση που έχει ανάγκη ο τόπος. Για την αποκατάσταση του κράτους δικαίου και της κοινωνικής δικαιοσύνης».

«Ο εφιάλτης τελειώνει. Η δημοκρατία και το κράτος Δικαίου θα επιστρέψουν. Η δικαιοσύνη θα ξαναγίνει ο κανόνας. Οι ανισότητες, η αδικία, οι παρακρατικές μέθοδοι, η διαφθορά, η αναξιοκρατία, σύντομα θα λάβουν ένα τέλος», σημείωσε, προσθέτοντας πως «μαζί θα βγάλουμε την Ελλάδα από το τέλμα, τον ζόφο και την παρακμή. Μαζί θα ξαναχτίσουμε τις βάσεις για μια Ελλάδα της δικαιοσύνης και της προκοπής».

Ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε πως «κατά τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια είναι πάρα πολλά αυτά που έχουν δει τα μάτια μας», «είναι πάρα πολλά αυτά που έχουμε ζήσει και έχουμε πληρώσει πανάκριβα». Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στις ευθύνες της κυβέρνησης για τις “απώλειες” της πανδημίας που είναι «υψηλότερες σε όλον τον δυτικό κόσμο αναλογικά με το πληθυσμό τής» Ελλάδας, για τη «διάλυση του ΕΣΥ», το «άνοιγμα της δημόσιας Υγείας στην κερδοσκοπία», τη «λεηλάτηση» των δημόσιων ταμείων με τις απευθείας αναθέσεις, αλλά και τις επιπτώσεις στα ευάλωτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις από το κύμα ακρίβειας και αισχροκέρδειας.

Ανέφερε επίσης ότι «είδαμε τη δημοκρατία μας να κακοποιείται με τον πιο βάναυσο τρόπο. Τις υποκλοπές να ρυπαίνουν τη δημόσια ζωή. Την ΕΥΠ να γίνεται ΚΥΠ, Καθεστωτική Υπηρεσία Πληροφοριών, στην υπηρεσία των σχεδίων του καθεστώτος Μητσοτάκη. Και την εθνική μας ασφάλεια, την είδαμε να εμπλέκεται σε παίγνια εκβιασμών τύπου μαφίας, με την παρακολούθηση ακόμα και της ίδιας της ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων.

Όλα αυτά τα είδαμε τα τελευταία χρόνια, γιατί απέναντί μας δεν είχαμε μια κακή κυβέρνηση. Αλλά ένα επικίνδυνο καθεστώς. Ο κος Μητσοτάκης δε χρησιμοποίησε τις παρακρατικές μεθόδους από λάθος ή από αστοχία. Δεν ήταν αστοχία, ήταν μέθοδος διακυβέρνησης.

Γιατί οι άθλιες πολιτικές απαιτούν και άθλια μέσα για να επιβληθούν. Με εργαλείο τα πιο ανήθικα μέσα θέλησαν να επιβάλλουν μια ανήθικη πολιτική. Με μοχλό το ψέμα, τον έλεγχο της ενημέρωσης, την κακοποίηση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, επιχείρησαν να επιβάλουν και τελικά επέβαλαν, την πιο μεγάλη και προκλητική αναδιανομή εισοδήματος που έχει συμβεί στο τόπο μας.

Από τους πολλούς στους ελάχιστους. Από τη μεγάλη πλειοψηφία στη μειοψηφία που στηρίζει και στηρίζεται από το καθεστώς Μητσοτάκη. Τα καθεστώτα όμως πέφτουν από το λαό. Και πέφτουν με πάταγο. Έχει έρθει η ώρα».