«Ευκαιρία» να παρουσιάσει το πώς «η παρούσα κυβέρνηση μέσα σε δύο χρόνια έκανε περισσότερα για την αντιμετώπιση της διαφθοράς από όσα έκαναν σε περίπου 40 χρόνια που κυβέρνησαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ», αποτέλεσε για τον Αλέξη Τσίπρα η ερώτηση του επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη με ερώτηση του για τη διαφθορά, στην «Ώρα του Πρωθυπουργού».
Ο πρωθυπουργός διατύπωσε την κεντρική θέση ότι η πάταξη της διαφθοράς και η θεσμική θωράκιση του κράτους δεν είναι μόνο θέμα οικονομικής αποτελεσματικότητας αλλά και κοινωνικής δικαιοσύνης και ισότητας και πως για να αντιμετωπιστεί, απαιτείται κυρίως πολιτική βούληση που ενέχει και μεγάλο πολιτικό κόστος. Ο A. Τσίπρας σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει και τη βούληση και δεν φοβάται και το κόστος για τη σύγκρουση με τα συμφέροντα, σχολιάζοντας πως το γεγονός ότι αυτή η κυβέρνηση δέχεται λυσσαλέα επίθεση σημαίνει ότι κάνει κάτι καλό. «Η δέσμευσή μας είναι να μην λογαριάσουμε το πολιτικό κόστος και να προχωρήσουμε με αποφασιστικότητα στη θεσμική θωράκιση απέναντι στα φαινόμενα της διαφθοράς και της διαπλοκής και θα την τηρήσουμε στο ακέραιο», υπογράμμισε.
Ο πρωθυπουργός προσδιόρισε ως μείζονα σκάνδαλα διαφθοράς που αναδείχθηκαν επί των ημερών αυτή της κυβέρνησης, αυτά του ΚΕΕΛΠΝΟ και της Novartis, ενώ παρέθεσε τις πρωτοβουλίες που προχώρησε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της διαφοράς, δείχνοντας τη διαφορά στην είσπραξη εισόδων για το κράτος, σε σχέση με τις προηγούμενες δεκαετίες. Ο A. Τσίπρας επισήμανε ότι η κυβέρνηση δεν έχει υλοποιήσει όλα όσα θα ήθελε αλλά είναι αποφασισμένη να κάνει περισσότερα και είναι ανοικτή σε εποικοδομητικές προτάσεις.
Ξεκίνησε επισημαίνοντας ότι η διαφθορά στη χώρα δεν είναι ένα περιθωριακό φαινόμενο, αλλά είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την πολιτική και οικονομική ιστορία της χώρας, η γιγάντωση του οποίου σχετίζεται με την θεσμική αναπηρία, με την πολυνομία και την κακονομία, με πρωταγωνιστές συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις που βρήκαν στέγη και κάλυψη στα δύο κόμματα που κυβέρνησαν επί 4 δεκαετίες. Για την αντιμετώπιση της, σημείωσε, «απαιτείται πολιτική βούληση και ηθικό ανάστημα που η δική μας κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι διαθέτει».
Απαντώντας στον St. Θεοδωράκη αναφορικά με την κατάταξη της χώρας σε αξιολόγηση της ΜΚΟ Διεθνής Διαφάνεια, είπε ότι αφορά την υποκειμενική αντίληψη συγκεκριμένων ειδικών για τη διαφθορά και όχι την πραγματικότητα της διαφθοράς. Προς επίρρωσιν αυτού, επισήμανε ότι με βάση αυτή την αξιολόγηση που η χώρα μας συγκέντρωσε καλύτερη βαθμολογία το 1996 το 1997 και το 2000, τότε που, όπως είπε, επί κυβερνήσεων του κ. Σημίτη με υπουργό τον κ. Τσοχατζόπουλο, τον κ. Παπαντωνίου, τον κ. Μαντέλη και άλλους υπήρξε ένα όργιο διαφθοράς σε σχέση με τις συμβάσεις για τα εξοπλιστικά.
Το στίγμα της δουλειάς της κυβέρνησης για την πάταξη της διαφθοράς
Ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε σημεία για το στίγμα της δουλειάς αυτή της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της διαφθοράς:
- η πρόοδος που έχει σημειωθεί σχετικά με τις λίστες των φοροφυγάδων. Η είσπραξη αυτών των ποσών προχωρά με γοργούς ρυθμούς και είναι βασική πηγή χρηματοδότησης της κοινωνικής πολιτικής, και των μέτρων στήριξης, όπως ήταν η εφάπαξ 13η σύνταξη. Έχουν σχηματιστεί περίπου 1.000 δικογραφίες που αφορούν τη λίστα Μπόργιανς την οποία είχε αρνηθεί να παραλάβει η προηγούμενη κυβέρνηση. Ολοκληρώθηκε μια κοπιώδης προσπάθεια με την ενοποίηση όλων των λιστών μεγαλοκαταθετών σε μια ενιαία λίστα με 1.270.000 αριθμούς φορολογικών μητρώων που θα ελεγχθεί εξονυχιστικά.
- Έχουν καταγραφεί ισχυρά πλήγματα στα κυκλώματα λαθρεμπορίου καπνικών και καυσίμου, με τη σύσταση συντονιστικού κέντρου καταπολέμησης του λαθρεμπορίου. Στα καπνικά υπερδιπλασιάστηκαν οι έλεγχοι στα τελωνεία και 10πλασιάστηκαν σχεδόν τα βεβαιωμένα ποσά μέσα σε μια διετία: Το 2014 είχαν γίνει περίπου 11.754 έλεγχοι που απέδωσαν 59 εκ. ευρώ στα δημόσια ταμεία. Το 2016, 24.000 και έφτασαν στα 557 εκ. ευρώ. Ανάλογη προσπάθεια και στον τομέα της πάταξης του λαθρεμπορίου που σε μια διετία οι έλεγχοι από 27.000, ξεπέρασαν τις 40.000, και διπλασιάστηκαν τα βεβαιωμένα πρόστιμα από 18 εκ. σε 37 εκ. ευρώ.
- Θεσμοθετήθηκε νέο και διαφανές πλαίσιο για τις δημόσιες συμβάσεις που ορίζει ενιαίους κανόνες ανάθεσης και εισάγει ρυθμίσεις που ενισχύουν τη διαφάνεια, τη λογοδοσία και την απλούστευση των διαδικασιών.
- Νόμος που ψηφίστηκε με ευρεία συναίνεση που απλοποιεί τις διαδικασίες σύστασης επιχείρησης μέσω των υπηρεσιών μιας στάσης.
- Μπήκε τέλος στο όργιο σπατάλης που χαρακτήριζε τις συμβάσεις για τα δημόσια έργα, εξοικονομήθηκε σχεδόν 1 δις ευρώ από την επαναδιαπραγμάτευση για τους αυτοκινητόδρομους και επανεκκινήθηκαν τα μεγάλα έργα που είχαν σταματήσει.
Με αναφορές σε ΚΕΕΛΠΝΟ και Novartis
Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι επί ημερών της κυβέρνησης έχουν αναδειχτεί σειρά από πολύ μεγάλες υποθέσεις διαφθοράς και διαπλοκής που «για χρόνια κρύβονταν κάτω απ' το χαλί γιατί οι εμπλεκόμενοι βρίσκονταν στα έδρανα της κυβέρνησης».
Μίλησε για δύο από αυτές, στον χώρο της Υγείας, «όπου στήθηκε πάρτυ διασπάθισης του δημοσίου χρήματος» και μάλιστα επί μνημονίων.
Σημείωσε ότι το σκάνδαλο του ΚΕΕΛΠΝΟ το οδηγήθηκε στη Δικαιοσύνη, «εκεί που αρνήθηκαν να το οδηγήσουν αυτοί που σήμερα ‘κόπτονται' για τα δημόσια νοσοκομεία και τη δημόσια υγεία». Το ΚΕΕΛΠΝΟ, τόνισε «πρόκειται για ένα άνδρο μαύρου χρήματος, ρουσφετολογικών προσλήψεων και οικονομικής αδιαφάνειας, ένας οργανισμός που δεν τηρούσε λογιστικά βιβλία, δεν λειτουργούσε γραφείο προμηθειών, δεν υπήρχε πρωτόκολλο παράδοσης παραλαβής για τον εξοπλισμό και τις προμήθειες και το μόνο που άφησε ήταν ένα ασύλληπτο χρέος 185 εκ. ευρώ.
«Το πάρτυ όμως αυτό τελείωσε, οι εμπλεκόμενοι θα οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης», υπογράμμισε.
Δίπλα σε αυτή την υπόθεση, σημείωσε, υπάρχει μια ακόμη πιο σκοτεινή, της NOVARTIS. Εξήγησε ότι το σκάνδαλο αυτό είναι η έκφραση ενός αδιαφανούς τρόπου κοστολόγησης του φαρμάκου. Είπε ότι καθοριστικός παράγοντας υπήρξε το γεγονός ότι η χώρα μας αποτελούσε χώρα αναφοράς για τον καθορισμό της τιμής των φαρμάκων για άλλες 55 χώρες και πως μια υψηλή τιμή στη χώρα μας εξασφάλιζε αυξημένα κέρδη σε άλλες 55 χώρες για τις εταιρείες. Τόνισε ότι ο τρόπος με τον οποίο τα ασφαλιστικά ταμεία, συμπεριλαμβανομένου και του ΕΟΠΥΥ, αποζημίωναν φαρμακεία και φαρμακευτικές εταιρείες, δεν είχε καμία σχέση με όσα ίσχυαν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το γεγονός αυτό, είπε, οδήγησε σε τεράστια εκτίναξη της φαρμακευτικής δαπάνης μέσα και από την κατευθυνόμενη συνταγογράφηση. Μια από τις εταιρείες που ερευνάται ότι η υπήρξε κινητήρια δύναμη σε αυτή τη διαδικασία υπήρξε η NOVARTIS, επισήμανε και τόνισε πως ήδη παίρνουν τον δρόμο για τον εισαγγελέα διάφορα σοβαρά στοιχεία για τα δελτία τιμών φαρμάκων του 2012, 2013, 2014, εκεί όπου διατάξεις που προστέθηκαν στις υπουργικές αποφάσεις οδήγησαν σε αύξηση της τιμής συγκεκριμένων φαρμάκων και της NOVARTIS και άλλων, παρά την αντίθετη εισήγηση της αρμόδιας επιτροπή του Ε.Ο.Φ..
Συμπερασματικά, είπε ότι πρόκειται για δύο κορυφαίες περιπτώσεις σκανδάλων στον χώρο της υγείας, που κατά την εκτίμηση της κυβέρνησης συνδέονται και άτομα που συμμετείχαν σε επιτροπές: καθηγητές, πολιτικά στελέχη, που καθοδηγούσαν την τιμολόγηση φαρμάκων και αποτέλεσαν σημαντικά γρανάζια διάχυσης μαύρου χρήματος σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις στο χώρο της υγείας.
Ο A. Τσίπρας διερωτήθηκε για ποιον λόγο κανείς από τους τότε αρμόδιους υπουργούς εκείνης της περιόδου δεν μιλά για το θέμα αυτό. Γιατί δεν ζητούν με μια απλή δήλωση να χυθεί άπλετο φως; Είπε ότι «προφανώς εδώ έχουμε ένα πέπλο σιωπής που με βάζει σε σκέψεις, αλλά πέπλο σιωπής και σε ότι αφορά σε ΜΜΕ που για ψύλλου πήδημα είναι λαλίστατο».
Τρίγωνο διαπλοκής και πόθεν έσχες
Ο πρωθυπουργός έκανε σύντομη αναφορά και στη λειτουργία του λεγόμενου τριγώνου της διαπλοκής, από τη δράση του οποίου, όπως είπε, ανέβαιναν και κατέβαιναν κυβερνήσεις, εκβιάζονταν, δολοφονούνταν χαρακτήρες επειδή δεν υπέκυψαν σε εκβιασμούς.
Σημείωσε ότι το 1,7 δισεκ. που αναδείχτηκε ότι δόθηκε με θαλασσοδάνεια σε ΜΜΕ και κόμματα εξουσίας, προέκυψε από την Εξεταστική που για πρώτη φορά έγινε στη χώρα, από αυτή την κυβέρνηση και «που αποτελεί αδιάσειστο στοιχείο, από το μεγάλο πάρτυ που έγινε στη χώρα με δημόσιο χρήμα μέσω του τραπεζικού μηχανισμού». Πού ήταν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί; Πού ήταν η δικαιοσύνη; Πού ήταν η ανεξάρτητη δημοσιογραφία τότε; αναρωτήθηκε.
Ο πρωθυπουργός ολοκλήρωσε την πρωτολογία του επισημαίνοντας τη μεταρρύθμιση που έκανε η κυβέρνηση στον θεσμό του “πόθεν έσχες”, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι ενισχύθηκε η ανεξαρτησία της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής, καθώς μόλις τα 3 από τα 9 μέλη της προέρχονται πλέον από το Κοινοβούλιο. «Δεν κατανοώ την αντίδραση ορισμένων σε αυτές τις πρωτοβουλίες», σχολίασε.