Προηγουμένως, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε στους δημοσιογράφους, αφού ενημερώθηκε από τις αρμόδιες αρχές για την πορεία της επιχείρησης διάσωσης μετά το τραγικό ναυάγιο στα ανοιχτά της Πύλου, πως «δεν υπάρχουν λόγια ορισμένες φορές για να εκφράσεις τα συναισθήματά σου μπροστά σε μια τόσο μεγάλη σε έκταση ανθρώπινη τραγωδία». «Θέλω να συγχαρώ όλους τους ανθρώπους που έσπευσαν εδώ να βοηθήσουν, τους εθελοντές και τους ανθρώπους του κρατικού μηχανισμού, του Λιμενικού της Πυροβεστικής, της Αστυνομίας, του ΕΣΥ, όλους αυτούς που έσπευσαν να δείξουν έμπρακτα πως υπάρχει ακόμα ανθρωπιά στην κοινωνία μας» προσέθεσε σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους και συνέχισε:

«Θέλω να μιλήσω της γλώσσας της αλήθειας και θέλω να πω πως δυστυχώς σε αυτή την Ευρώπη που γεννήθηκαν οι μεγάλες ιδέες και μεγάλες αξίες του διαφωτισμού, πανανθρώπινες αξίες, η αξία της ανθρώπινης ζωής δεν αξίζει το ίδιο σε όλους τους ανθρώπους. Και θέλω να πω πως υπάρχουν πολύ μεγάλες ευθύνες πολιτικές, στην μεταναστευτική πολιτική που ακολουθεί η Ευρώπη εδώ και χρόνια.

Μια μεταναστευτική πολιτική που μετατρέπει τη Μεσόγειο, τις θάλασσές μας σε υδάτινους τάφους και θεωρώ πως ήρθε η ώρα να μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας διότι αυτή η πολιτική πρέπει να αλλάξει. Επιβάλλεται πως πρέπει να φυλάσσουμε τα εθνικά και ευρωπαϊκά σύνορα, επιβάλλεται από τη λογική, επιβάλλεται όμως και από τις αξίες μας αλλά και το διεθνές δίκαιο την ίδια στιγμή να έχουμε ως προτεραιότητα την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Δεν μπορείς να κάνεις το ένα δίχως το άλλο.

Πρέπει ταυτόχρονα να κάνουμε και τα δύο. Και την προστασία των συνόρων και την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Απαιτείται αλλαγή αυτής της μεταναστευτικής πολιτικής, ένα νέο σύμφωνο ασύλου, αναθεώρηση του Δουβλίνο 2, ένα νέο σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου, που θα διαμοιράζει την ευθύνη σε όλα τα κράτη μέλη και όχι μόνο στις χώρες υποδοχής και θα έχει νόμιμες οδούς μετανάστευσης. Όχι μόνο τύχη.

Θέλω να θέσω και κάποια κρίσιμα ερωτήματα που ζητάνε απαντήσεις: Γιατί όταν βλέπουν οι Αρχές, προσεγγίζουν ένα υπέρφορτο πλοίο με 700 και πλέον ανθρώπους, έτοιμο να βυθιστεί, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ποια είναι τα πρωτόκολλα αυτά της Frontex, πρωτόκολλα που ακολουθούν και οι ελληνικές Αρχές που δεν επιβάλλουν την διάσωσή του αλλά το αφήνουν να συνεχίσει την πορεία του; Αρκεί η διαβεβαίωση -αν έγινε από την πλευρά του υποτιθέμενου καπετάνιου, προφανώς διακινητή, ο οποίος προφανώς και αρνήθηκε διάσωση καθώς θα ήξερε ότι αν επέμβουν οι Αρχές θα συλληφθεί;

Η φωτογραφία που πήρε το ελικόπτερο του ελληνικού Λιμενικού είναι συγκλονιστική. Δείχνει ανθρώπους που με ανοιχτά τα χέρια ζητούσαν βοήθεια. Το ίδιο συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες των ανθρώπων που συνάντησα μέσα, που μας είπαν πως ζητούσαν βοήθεια.

Ποια είναι τα πρωτόκολλα; Ποια είναι η προτεραιότητά μας; Είναι η ανθρώπινη ζωή; Δεν θέλω να επιρρίψω καμία ευθύνη στους άνδρες και τις γυναίκες του Λιμενικού Σώματος. Ίσα ίσα είναι αυτοί που σώσανε ανθρώπους, κάνανε υπεράνθρωπες προσπάθειες, είναι εδώ νύχτα – μέρα.

Αν δεν απαντήσουμε αυτά τα ερωτήματα θα κάνουμε ένα τριήμερο πένθος και θα προετοιμάσουμε την επόμενη τραγωδία».

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με δηλώσεις του υποψηφίου του ΜέΡΑ25, Κρίτωνα Αρσένη, στο TPP, σύμφωνα με μαρτυρίες «την ώρα που τους τραβούσε το λιμενικό, τους είχε δέσει με ένα σκοινί, μετά από λίγο ξαφνικά αναποδογύρισε το πλοίο, χωρίς να καταλαβαίνουν και οι ίδιοι πως. Δεν φαίνεται να έχει γίνει μετακίνηση γιατί οι άνθρωποι δεν χωρούσαν να μετακινηθούν. Δεν γνωρίζουμε άλλες λεπτομέρειες». Αυτές οι μαρτυρίες έρχονται σε αντιδιαστολή, με τις δηλώσεις τους εκπροσώπου του Λιμενικού, που ανέφερε στην ΕΡΤ,ότι  το αλιευτικό «έχασε» τη μηχανή του και «μετά από λίγο μετακινήθηκαν οι άνθρωποι που ήταν μέσα … άλλαξε το κέντρο βάρους και έγινε το μοιραίο».