Σε συνέντευξή του στο περιοδικό “jacobinmag”, ο Ν. Τσόμσκι έκανε λόγο για κτηνώδη συμπεριφορά των Βρυξελλών προς την Ελλάδα, υποστηρίζοντας πως θα μπορούσε να υπάρξει αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης πριν πάρει τις διαστάσεις που έχει σήμερα.

«H πραγματική τραγωδία της Ελλάδας είναι ότι -πέραν της κτηνωδίας της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας, της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών και των τραπεζών των βορειοευρωπαϊκών χωρών, οι οποίες υπήρξαν πραγματικά κτηνώδεις- δεν έπρεπε καν να ξεσπάσει. Θα μπορούσε να είχε αντιμετωπιστεί σχετικά εύκολα στην αρχή».

Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα, τόνισε ότι η κίνηση αυτή της ελληνικής κυβέρνησης προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση των δανειστών, που φοβήθηκαν ότι αν ληφθεί υπόψη η γνώμη των πολιτών θα προκαλούνταν ντόμινο κατά της λιτότητας στην Ευρώπη.

«Οι απαιτήσεις της τρόικας έγιναν ακόμα σκληρότερες. Φοβήθηκαν ότι θα προκληθεί ντόμινο αν ληφθεί υπόψη η ένδεια των πολιτών, διότι θα μπορούσαν και άλλοι να κάνουν την ίδια σκέψη και θα διαδοθεί η επιδημία της δημοκρατίας. Έπρεπε λοιπόν να την ξεριζώσουν εν τη γενέσει της”. Για το πώς θα μπορούσαν οι Έλληνες να αντιδράσουν είπε: “Δεν είναι απλό, ιδίως επειδή είναι απομονωμένοι. Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια ιδιαίτερα ευάλωτη θέση. Εάν οι Έλληνες είχαν την υποστήριξη των προοδευτικών αριστερών και λαϊκών δυνάμεων από αλλού στην Ευρώπη, θα μπορούσαν ίσως να έχουν προβάλει αντίσταση στις απαιτήσεις της τρόικας».