Ο κ. Τσουκαλάς υπογράμμισε ότι τα προβλήματα των αγροτών συνδέονται άμεσα με την επισιτιστική επάρκεια της χώρας, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό για προσχηματικό διάλογο. Όπως είπε, την ώρα που κυβερνητικά στελέχη απειλούν τους αγρότες, η κυβέρνηση επιχειρεί να μετακυλίσει σε αυτούς την ευθύνη για το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις, ενώ –κατά τον ίδιο– μέχρι πρόσφατα τους αγνοούσε πλήρως.
Αναφερόμενος στην υπαγωγή του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ, έκανε λόγο για «ελληνική πρωτοτυπία» που δεν απαντάται σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα και που, όπως τόνισε, ευθύνεται για σοβαρές καθυστερήσεις στις πληρωμές των ενισχύσεων. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αντί να προχωρήσει σε ουσιαστική μεταρρύθμιση και δημιουργία αυτοτελούς πληροφοριακής βάσης, περιορίστηκε σε μια επικοινωνιακή μεταφορά αρμοδιοτήτων, με αποτέλεσμα οικονομική ασφυξία για τους αγρότες.
Παράλληλα, υπενθύμισε δηλώσεις του τότε υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη το 2020, σύμφωνα με τις οποίες η πιστοποίηση και οι σχετικοί έλεγχοι ανήκαν ήδη στην ΑΑΔΕ, υποστηρίζοντας ότι έτσι η κυβέρνηση αποδίδει εμμέσως ευθύνες στη φορολογική αρχή για τα φαινόμενα παρατυπιών. «Η κυβέρνηση προσπαθεί να παρουσιάσει το μαύρο ως άσπρο και να εγκαλέσει την αντιπολίτευση επειδή δεν ψήφισε μια ρύθμιση που δεν αποτελεί ευρωπαϊκό παράδειγμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σχολιάζοντας δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, τόνισε ότι η υπαγωγή του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ ήταν κυβερνητική επιλογή και όχι ευρωπαϊκή επιταγή, κατηγορώντας τον κυβερνητικό εκπρόσωπο για ανακρίβειες και απόπειρα παραπλάνησης των πολιτών.
Τέλος, σε ό,τι αφορά τις εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής, ο κ. Τσουκαλάς υποστήριξε ότι η κυβέρνηση αποφεύγει να απαντήσει στα κρίσιμα ερωτήματα, ενώ κατηγόρησε τους βουλευτές της πλειοψηφίας ότι λειτουργούν ως «συνήγοροι υπεράσπισης» μαρτύρων που προέρχονται από τη Νέα Δημοκρατία. Αντίθετα, εξήρε τη στάση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για τη συστηματική και ουσιαστική τους δουλειά, εκτιμώντας ότι από τις μαρτυρίες προκύπτει πλέον σαφώς πως πρόκειται για «100% γαλάζιο σκάνδαλο».