Η πρόσβαση στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter  στην Τουρκία δεν είναι εφικτή από το βράδυ της Πέμπτης, καθώς το σύστημα έχει μπλοκαριστεί.

Σημειώνεται πως μέσα στο Μάρτιο υπήρξαν τέσσερις δικαστικές αποφάσεις για «κλείσιμο» του twitter, ενώ σύμφωνα με το ΑΠΕ, η πρόσβαση διακόπηκε έπειτα από εισαγγελική εντολή.

Οι χρήστες μπορούν και συνεχίζουν να στέλνουν tweets μέσω μηνυμάτων από τα κινητά τους τηλέφωνα, ενώ ήδη σε πολλά forums υπάρχουν οδηγίες, που επιιτρέπουν στους χρήστες να συνδεθούν και μέσα από την Τουρκία. 

Σοβαρή ανησυχία για την απόφαση της Άγκυρας να μπλοκάρει την πρόσβαση στο Twitter εκφράζει σε tweet του ο αρμόδιος επίτροπος για τη διεύρυνση της Ε.Ε. Στέφαν Φούλε. 

«Η ελευθερία της επικοινωνίας και η ελευθερία της επιλογής των μέσων για να επικοινωνεί κανείς είναι θεμελιώδης αξία της Ε.Ε.», αναφέρει χαρακτηριστικά. 

Η απαγόρευση της χρήσης του Twitter στην Τουρκία δεν φαίνεται πάντως να τηρείται, καθώς πολλοί χρήστες του ίντερνετ χρησιμοποιούν άλλους servers ή τα δίκτυα VPN για να μπουν στο δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Η επίμαχη απόφαση καταδικάζεται στην πράξη και από στελέχη της κυβέρνησης Ερντογάν αφού ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς χρησιμοποίησε το πρωί το Twitter για να κοινοποιήσει το σημερινό του πρόγραμμα. 

Εξάλλου, και ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ κατήγγειλε με δικό του tweet τον «απαράδεκτο» -όπως έγραψε- αποκλεισμό της πρόσβασης στο Twitter. 

Το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην Τουρκία έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο, καθόλη τη διάρκεια των διαδηλώσεων διαμαρτυρίας εναντίον του Ερντογάν από το περασμένο καλοκαίρι, οπότε το διαδίκτυο μπήκε για πρώτη φορά στο στόχαστρο του τούρκου πρωθυπουργού.

Καθώς μεγάλο μέρος των τουρκικών ΜΜΕ ελέγχονται από την κυβέρνηση του Ερντογάν, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παίζουν κομβικό ρόλο και στη δημοσιοποίηση των σκανδάλων που αφορούν τη διακυβέρνηση του AKP.

Το πρωί της Πέμπτης, από την Μπούρσα (Προύσα) όπου βρέθηκε για προεκλογικούς λόγους, ο Ερντογάν επανέλαβε την απειλή να μπλοκάρει όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά τις εκλογές.

«Θα ξεριζώσω το Twitter» τόνισε μαινόμενος, απειλώντας πως αν χρειαστεί θα κάνει το ίδιο και με το Youtube και με το Facebook. 

Επιβεβαιώνει το όργανο εποπτείας των τηλεπικοινωνιών της Τουρκίας, BTK, την απαγόρευση της πρόσβασης στο Twitter, υποστηρίζοντας ότι πραγματοποιήθηκε με δικαστικές αποφάσεις έπειτα από αγωγές πολιτών για παραβίαση της ιδιωτικότητας από την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, πριν το «μπλόκο» το BTK είχε ζητήσει από το Twitter να αποσύρει μέρος του περιεχομένου του, χωρίς ανταπόκριση.

«Επειδή δεν υπήρχε άλλη επιλογή, η πρόσβαση στο Twitter αποκλείσθηκε, κατ΄εφαρμογήν δικαστικών αποφάσεων για να αποφευχθεί περαιτέρω θυματοποίηση πολιτών», σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Η απόφαση της ισλαμικής συντηρητικής κυβέρνησης της Τουρκίας να αποκλείσει την πρόσβαση στο Τwitter προκάλεσε κατακραυγή στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης που καταγγέλλουν την επιβολή λογοκρισίας λίγες ημέρες πριν από τις δημοτικές εκλογές.
 
Μεγάλο πλήγμα στην ελευθερία: έκλεισε το Twitter”, είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας Zaman που πρόσκειται στην αδελφότητα του Φετουλάχ Γκιουλέν.
 
Η Cumhuriyet καταγγέλλει την επιβολή λογοκρισίας που κατατάσσει την Τουρκία “μαζί με χώρες όπως η Βόρεια Κορέα”.