Η Τυνησία, η οποία αντιμετωπίζει μια οικονομική κρίση, επιδιώκει να καταλήξει σε συμφωνία δανείου με αντάλλαγμα ένα μη δημοφιλές πακέτο μεταρρυθμίσεων για να στηρίξει τα δύσκολα δημόσια οικονομικά της.

Το ΔΝΤ, την περασμένη εβδομάδα, χαιρέτισε τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που πρότεινε η κυβέρνηση της Τυνησίας και δήλωσε ότι είναι έτοιμο να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις τις επόμενες εβδομάδες.

«Το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση επιτυγχάνει πολλά οφέλη, όπως αύξηση της αξιοπιστίας, καθιστώντας τις πιθανότητες επιτυχίας μεγαλύτερες από ό,τι στο παρελθόν», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο Τζιχάντ Αζούρ, Διευθυντής του Τμήματος Μέσης Ανατολής και Κεντρικής Ασίας του Ταμείου.

«Μετά από μήνες τεχνικών συζητήσεων με τις αρχές της Τυνησίας, το ΔΝΤ είναι έτοιμο να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα τις επόμενες εβδομάδες», πρόσθεσε.

Το σχέδιο μεταρρυθμίσεων της Τυνησίας περιλαμβάνει πάγωμα μισθών, παύση προσλήψεων στο δημόσιο τομέα, περικοπή των επιδοτήσεων ενέργειας και τροφίμων και πώληση μετοχών σε κρατικές εταιρείες.

Το πανίσχυρο Εργατικό Σωματείο UGTT, με περίπου 1 εκατομμύριο μέλη, αντιτίθεται σθεναρά στο προτεινόμενο πρόγραμμα και ξεκίνησε εθνική απεργία τον περασμένο μήνα στις δημόσιες επιχειρήσεις.