Το σκάφος, που αναχώρησε την Πέμπτη από την περιοχή της Σφαξ με κατεύθυνση τις ιταλικές ακτές, μετέφερε 38 ανθρώπους, εκ των οποίων τέσσερις διασώθηκαν, διευκρίνισε ο Φάουζι Μασμούντι εκπρόσωπος του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου της Σφαξ, που έχει αναλάβει την έρευνα για το συμβάν, όπως μεταδίδει το Al Jazeera.

Το περιστατικό ανέβασε τον συνολικό αριθμό των αγνοουμένων σε 67 καθώς ο αριθμός των σκαφών που κατευθύνονται προς την Ιταλία αυξάνεται κατακόρυφα.

Η ιταλική ακτοφυλακή ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι διέσωσε περίπου 750 πρόσφυγες σε δύο επιχειρήσεις στα ανοιχτά της νότιας Ιταλίας, ώρες αφότου τουλάχιστον πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 33 χάθηκαν σε απόπειρα θαλάσσιας διέλευσης από την Τυνησία.

Ο Χουσέμ Τζεμπαμπλί, αξιωματούχος της τυνήσιας εθνοφρουράς, είπε ότι η ακτοφυλακή σταμάτησε μέσα σε δύο ημέρες 56 πλοιάρια που κατευθύνονταν προς την Ιταλία και συνέλαβε περισσότερους από 3.000 πρόσφυγες, κυρίως από την υποσαχάρια Αφρική.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, τουλάχιστον 12.000 πρόσφυγες που έφτασαν στην Ιταλία φέτος απέπλευσαν από την Τυνησία, σε σύγκριση με 1.300 την ίδια περίοδο του 2022. Προηγουμένως, η Λιβύη ήταν το κύριο σημείο εκτόξευσης των προσφύγων από την περιοχή.