Ο Πρόεδρος Καΐς Σαϊέντ δημοσίευσε το σχέδιο συντάγματος πριν από ένα μήνα, δίνοντας στον εαυτό του πολύ περισσότερες εξουσίες, μειώνοντας τον ρόλο του κοινοβουλίου και του δικαστικού σώματος και αφαιρώντας ελέγχους από την άσκηση της εξουσίας του.

Το δημοψήφισμα είναι η πιο πρόσφατη κίνηση σε αυτό που οι εχθροί του αποκαλούν πορεία προς την μονοπρόσωπη διακυβέρνηση, από τότε που κινήθηκε ενάντια στο εκλεγμένο κοινοβούλιο πριν από ένα χρόνο, αντικαθιστώντας την κυβέρνηση.

«Ο λαός της Τυνησίας θα δώσει ένα μεγάλο πλήγμα στον Σάιντ την ημέρα του παράνομου δημοψηφίσματος και θα του αποδείξει ότι δεν ενδιαφέρεται για τη λαϊκιστική του πορεία», δήλωσε ο Νετζίμπ Τσέμπι, επικεφαλής του συνασπισμού ενάντια στο δημοψήφισμα, όπως μεταδίδει το Reuters.

Η διαμαρτυρία του Σαββάτου οργανώθηκε από έναν συνασπισμό, ο οποίος περιλαμβάνει την ακτιβιστική ομάδα Πολίτες Ενάντια στο Πραξικόπημα και το Εννάχντα, το ισλαμιστικό κόμμα που ήταν το μεγαλύτερο στο διαλυμένο κοινοβούλιο.

Κατά τη διάρκεια μιας ξεχωριστής διαμαρτυρίας το βράδυ της Παρασκευής από ομάδες της κοινωνίας των πολιτών και μικρότερα πολιτικά κόμματα, η αστυνομία προχώρησε σε βίαιη καταστολή.