Ο Σαϊέντ απέλυσε 57 δικαστές την 1η Ιουνίου, κατηγορώντας τους για διαφθορά και προστασία «τρομοκρατών» – κατηγορίες που η Ένωση Δικαστών της Τυνησίας είπε ότι είχαν ως επί το πλείστον πολιτικά κίνητρα.

Οι δικαστές ανέστειλαν τη δουλειά τους στα δικαστήρια στις 4 Ιουνίου και είπαν ότι οι αποφάσεις του προέδρου είχαν σκοπό να ελέγξουν το δικαστικό σώμα και να το χρησιμοποιήσουν εναντίον των πολιτικών του αντιπάλων.

«Οι δικαστές αποφάσισαν ομόφωνα να παρατείνουν την απεργία για τρίτη εβδομάδα για να πραγματοποιήσουν διαδήλωση στους δρόμους με τις στολές τους», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο Μουράντ Μασούντι, επικεφαλής της Ένωσης Νέων Δικαστών.

Τον Φεβρουάριο, ο Σαϊέντ διέλυσε το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, το οποίο είχε λειτουργήσει ως ο κύριος εγγυητής της δικαστικής ανεξαρτησίας από την επανάσταση της Τυνησίας το 2011.

Τότε, η Ένωση Δικαστών της Τυνησίας κάλεσε σε  διήμερη απεργία σε όλα τα δικαστήρια της χώρας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κίνηση του Σαϊέντ να διαλύσει την ανώτατη δικαστική αρχή, εν μέσω αυξανόμενων φόβων για επιστροφή στην αυταρχική εξουσία.

Αργότερα τον Φεβρουάριο, ο Σαϊέντ εξέδωσε διάταγμα  για τη σύσταση ενός νέου προσωρινού δικαστικού συμβουλίου, παρέχοντας στον εαυτό του πρόσθετες εξουσίες για τον έλεγχο της κορυφαίας δικαστικής οργάνωσης της χώρας.

Ο Σαϊέντ ισχυρίζεται ότι οι ενέργειές του από τις 25 Ιουλίου 2021 ήταν απαραίτητες για να σωθεί η Τυνησία από τις πολιτικές ελίτ της χώρας. Αρχικά, οι κινήσεις του φάνηκαν να κερδίζουν την υποστήριξη του κοινού, αλλά η δημόσια οργή αυξάνεται εν μέσω υψηλού πληθωρισμού και ανεργίας.