Συγκρατημένα αισιόδοξος εμφανίστηκε ο καθηγητής Πνευμονολογίας του πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, σχετικά με την εξέλιξη των κρουσμάτων. Σε πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ, ο καθηγητής τόνισε πως σύμφωνα με τα μοντέλα που εξετάζει η ομάδα του, έχουν καταλήξει σε δύο σενάρια. Το ένα, πολύ ευμενές, όπως είπε, είναι τα κρούσματα να πέσουν στα περίπου 1000 γύρω στις 15 Ιουνίου, και το άλλο, το πιο ρεαλιστικό, είναι να πέσουν σε αυτόν τον αριθμό γύρω στις 25 Ιουνίου.

Η πρόβλεψή του για σήμερα ήταν ότι τα κρούσματα δε θα είναι λιγότερα από 2000, αλλά θα γίνει σταδιακή αποκλιμάκωση όπως συμβαίνει από το Πάσχα και μετά. Όπως επίσης τόνισε, η θνησιμότητα θα αργήσει να αποκλιμακωθεί και «θα είναι ο τελευταίος δείκτης που θα μας αφήσει».

«Έχει μεγάλη σημασία η ταχύτητα των γιατρών στα περιστατικά θρομβώσεων»

Όσον αφορά τα περιστατικά θρομβώσεων που συνέβησαν μετά το εμβόλιο της AstraZeneca στην Κρήτη, ο καθηγητής σημείωσε πως είναι σπάνια και πως η περιπέτεια του 35χρονου Αλέξανδρου Μεταξάκη είχε καλή έκβαση χάρη στα γρήγορα αντανακλαστικά των γιατρών του. «Θα πρέπει να πούμε ότι ο Αλέξανδρος πήγε καλά χάρη στην ταχύτατη αντιμετώπιση των γιατρών του. Πολλή μεγάλη σημασία έχει η ταχύτητα, ειδικά για το πόδι. Ήταν μία δύσκολη επέμβαση» είπε ο Ν. Τζανάκης.

Σημειώνεται πως ο άνδρας από την Κρήτη, υπέστη δύο θρομβώσεις μετά τον εμβολιασμό του. «Είχα εμβολιαστεί με Astrazeneca στις 29 Απριλίου, την Μεγάλη Πέμπτη όπου παρουσίασα τα κλασικά συμπτώματα που παρουσιάζουμε μετά από κάθε εμβολιασμό, τον πυρετό, πονοκέφαλο, μυαλγίες στις οποίες δεν έδωσα και σημασία. Το αγνόησα. Στην συνέχεια μετά από μια βδομάδα είχα πάλι πονοκεφάλους και λίγο πυρετό το οποίο το άφησα. Μετά είχα ημικρανίες που με 2 χάπια μου πέρασαν ώσπου στις 10 Μαίου ένιωσα ένα κάψιμο στο πόδι και νέκρωσε, παρέλυσε. Τότε πήγα στο νοσοκομείο και μου είπαν ότι υπάρχει θρόμβωση» ανέφερε χαρακτηριστικά στην εκπομπή του ΣΚΑΙ, ενώ σημείωσε πως δεν είχε κάποιο σχετικό ιστορικό ή υποκείμενο νόσημα.

Ο άνδρας οδηγήθηκε στο χειρουργείο και τον ενημέρωσαν πως υπήρχε περίπτωση να χάσει το πόδι του, αλλά τελικά κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Η δεύτερη θρόμβωση που είχε, εντοπίστηκε κατόπιν ψηλάφισης στην αριστερή του καρωτίδα κατά τη διάρκει προληπτικού ελέγχου και αντιμετωπίστηκε αισίως. Ο 35χρονος Αλέξανδρος Μεταξάκης, ακολουθώντας τις οδηγίες των γιατρών του, δε θα κάνει τη δεύτερη δόση του συγκεκριμένου εμβολίου, αλλά θα εμβολιαστεί με κάποιο άλλο που δεν σχετίζεται με θρομβώσεις.