Οι δηλώσεις έρχονται λίγες μέρες μετά το μπλοκάρισμα της πρώτης πτήσης την τελευταία στιγμή από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ).

«Όλα τα δικαστήρια σε αυτή τη χώρα είπαν πως δεν βλέπουν να υπάρχει κάποιο εμπόδιο, κανένα δικαστήριο σε αυτή τη χώρα δεν έχει κρίνει παράνομη την πολιτική, γεγονός που ήταν πολύ, πολύ ενθαρρυντικό», δήλωσε ο Τζόνσον στους δημοσιογράφους.

«Είμαστε πολύ σίγουροι για τη νομιμότητα, ότι αυτό που κάνουμε είναι σύννομο και θα ακολουθήσουμε αυτή την πολιτική», είπε.

Το σχέδιο της βρετανικής κυβέρνησης να στείλει ορισμένους μετανάστες στη χώρα της ανατολικής Αφρικής επικρίθηκε από αντιπάλους της, φιλανθρωπικές οργανώσεις, και θρησκευτικούς ηγέτες που λένε ότι είναι απάνθρωπο. Η κυβέρνηση αναγκάστηκε να αντιμετωπίσει σειρά νομικών προκλήσεων σε δικαστήρια του Λονδίνου που σκοπό είχαν να αποτρέψουν την πραγματοποίησή του.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε οδηγίες για ένα 12μηνο πιλοτικό πρόγραμμα που προβλέπει τη χρήση ηλεκτρονικού βραχιολιού για την επιτήρηση των ατόμων που φθάνουν παράνομα στη χώρα.

Σήμερα, το υπουργείο Εσωτερικών δήλωσε πως ορισμένοι από τους μετανάστες που επρόκειτο να αναχωρήσουν με την πτήση της Τρίτης για τη Ρουάντα θα βάλουν ηλεκτρονικό βραχιόλι, όπως μεταδίδει το Reuters.