Όπως μεταδίδει ο Guardian, σε μια απόφαση τριών σελίδων που εκδόθηκε την Τρίτη, ο δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βρετανίας, Τζόναθαν Σουίφτ, απέρριψε και τους οκτώ λόγους της προσφυγής του Ασάνζ κατά της διαταγής έκδοσης στις ΗΠΑ, που υπέγραψε τον περασμένο Ιούνιο η τότε υπουργός Εσωτερικών του Πρίτι Πατέλ.

Οι δικηγόροι του λένε ότι θα προσφύγουν ξανά στο ίδιο δικαστήριο, εν μέσω αυξανόμενων φόβων ότι θα μπορούσε να περάσει το υπόλοιπο της ζωής του στη φυλακή για τη δημοσίευση χιλιάδων απόρρητων στρατιωτικών και διπλωματικών εγγράφων.

Η σύζυγος του Ασάνζ, Στέλλα Ασάνζ, είπε ότι ο σύζυγός της θα υποβάλει «ανανεωμένη αίτηση προσφυγής στο ανώτατο δικαστήριο» την επόμενη εβδομάδα.

Στη συνέχεια, το θέμα θα εκδικαστεί ενώπιον δύο νέων δικαστών σε δημόσια ακρόαση, είπε η Στέλλα Ασάνζ.

Μετά απ’ αυτό δεν υπάρχει δυνατότητα  περαιτέρω προσφυγών σε εγχώριο επίπεδο.

Η έφεση του Ασάνζ υποστήριξε ότι η Πατέλ, ως υπουργός Εσωτερικών, υπέπεσε σε λάθος στην απόφασή της να εγκρίνει την εντολή έκδοσης, επειδή το αίτημα παραβίαζε τη συνθήκη έκδοσης ΗΠΑ-Βρετανίας, η οποία αναφέρει ότι «η έκδοση δεν θα πραγματοποιηθεί, εάν το αδίκημα για το οποίο ζητείται η έκδοση είναι πολιτικής φύσεως». Η νομική ομάδα του επιμένει ότι η επιθυμία των ΗΠΑ να δικάσουν τον Ασάνζ έχει κρυμμένα πολιτικά κίνητρα.