Οι εκτιμήσεις, ωστόσο, για τον απολογισμό των νεκρών διαφέρουν. Η εφημερίδα The National, που εκδίδεται στο Αμπου Ντάμπι, ανέφερε ότι 30 μαχητές σκοτώθηκαν από τους βομβαρδισμούς αεροσκαφών και του πυροβολικού στην αλ Χούρουρ, κοντά στην Τζάαρ, στην επαρχία Αμπιάν.

Δώδεκα στρατιώτες σκοτώθηκαν σε μάχες μέσα γύρω από την επαρχιακή πρωτεύουσα Ζιντζιμπάρ, σύμφωνα με το δημοσίευμα, που επικαλέστηκε αξιωματικούς του στρατού.

Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, επικαλούμενο αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας της Υεμένες, μετέδωσε ότι 24 φερόμενοι ως αντάρτες και τέσσερις στρατιώτες σκοτώθηκαν χθες στις επιχειρήσεις στη Ζιντζιμπάρ και στην Τζάαρ. Κατά τις ίδιες πηγές, εννέα στρατιώτες τραυματίστηκαν.

Μαχητές που θεωρείται ότι πρόσκεινται στην αλ Κάιντα κατέλαβαν μεγάλες εκτάσεις στη νότια Υεμένη πέρυσι, εκμεταλλευόμενοι την αδυναμία της κεντρικής κυβέρνησης και την πολιτική αναταραχή στη χώρα της Αραβικής χερσονήσου.

Ο πρόεδρος Αμπντ Ράμπου Μανσούρ Χάντι, που ανέλαβε καθήκοντα το Φεβρουάριο, δεσμεύτηκε να πολεμήσει την αλ Κάιντα αι έστειλε χιλιάδες στρατιώτες στην επαρχία.

Το Σάββατο, 25 φερόμενοι ως ισλαμιστές αντάρτες σκοτώθηκαν σε χερσαίες επιχειρήσεις του υεμενίτικου στρατού στην Αμπιάν και από βομβαρδισμούς αμερικανικών μη επανδρωμένων τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών στις επαρχίες Μαρίμπ και Σάμπουα, νοτιοανατολικά της Σαναά. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, δύο από τους νεκρούς ήταν σαουδάραβες υπήκοοι.

Την Υεμένη επισκέφθηκε χθες ο σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για θέματα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας Τζον Μπρέναν. Η επίσκεψη ακολούθησε τα δημοσιεύματα περί κλιμάκωσης των επιθέσεων των τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών των ΗΠΑ εναντίον του βραχίονα της αλ Κάιντα στην Υεμένη και τη δημοσίευση πληροφοριών περί μιας προσπάθειας να ανατιναχθούν αεροσκάφη από την αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (ΑΚΑΧ).

Σε μια σύντομη ανακοίνωσή της, η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Υεμένη ανέφερε πως ο Μπρέναν «μετέφερε την σθεναρή δέσμευση του προέδρου Ομπάμα να υποστηρίξει την Υεμένη καθώς συνεχίζει να εφαρμόζει την πολιτική συμφωνία και ετοιμάζεται για έναν συνεκτικό εθνικό διάλογο», μετά τη λαϊκή εξέγερση που οδήγησε τελικά στην παραίτηση του πρώην προέδρου Αλι Αμπντάλα Σάλεχ.