«Τα μισά εκλογικά τμήματα στην Άντεν έκλεισαν αφού εισέβαλαν σε αυτά ένοπλοι άνδρες του Κινήματος του Νότου», το οποίο έχει καλέσει σε μποϊκοτάζ των εκλογών, είπε ο αξιωματούχος υπό τον όρο να τηρηθεί η ανωνυμία του.
Οι σημερινές προεδρικές εκλογές, στις οποίες υπάρχει μόνο ένας υποψήφιος, ο ως σήμερα αντιπρόεδρος Αμπντ Ράμπου Μανσούρ Χάντι, καθιστούν οριστική και επίσημη την αποχώρηση του Άλι Αμπντάλα αλ Σάλεχ από την εξουσία έπειτα από 33 χρόνια, μετά τη λαϊκή εξέγερση εναντίον πέρυσι. Ωστόσο, οι γιοι του Σάλεχ συνεχίζουν να βρίσκονται επικεφαλής σημαντικών μονάδων του στρατού και υπηρεσιών ασφαλείας.
«Οι εκλογές είναι ο μόνος δρόμος για να βγούμε από την κρίση που έπληξε την Υεμένη την περασμένη χρονιά», είπε ο Χάντι σε δηλώσεις του αφού ψήφισε.
Ο Σάλεχ, ο οποίος βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες για θεραπεία από τα εγκαύματα που υπέστη κατά την απόπειρα δολοφονίας του τον περασμένο Ιούνιο, είναι ο τέταρτος άραβας ηγέτης που ανατρέπεται μετά τις εξεγέρσεις στην Τυνησία και στην Αίγυπτο και την εξέγερση και τον εμφύλιο πόλεμο στη Λιβύη.
«Πλέον κηρύσσουμε το τέλος της εποχής του Άλι Αμπντάλα Σάλεχ και θα οικοδομήσουμε μια νέα Υεμένη», δήλωσε η Ταουακούλ Κάρμαν, η οποία βραβεύτηκε με Νομπέλ Ειρήνης το 2011, ενώ περίμενε να ψηφίσει στο εκλογικό τμήμα του Πανεπιστημίου της Σαναά.
Πάνω από 10 εκατ. Υεμενίτες είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, επί του συνόλου των 24 εκατ. πολιτών της χώρας.