Η δράση των ανταρτών ανάγκασε τις πρεσβείες των δύο χωρών να αποσύρουν το προσωπικό τους, κάνοντας λόγο για «πολύ επικίνδυνη κατάσταση, που απειλεί τους πολίτες μας».

Οι δύο χώρες ακολούθησαν το «παράδειγμα» της Γαλλίας, βλέποντας τη δράση των ανταρτών να «φουντώνει». Συγκεκριμένα, η πρεσβεία των ΗΠΑ έπαψε να λειτουργεί, με αποτέλεσμα οι αντάρτες της οργάνωσης  Ανσάρ Αλλάχ, να πάρουν στην κατοχή τους περισσότερα από 20 οχήματα της πρεσβείας.

Σε εκκένωση της πρεσβείας προχώρησε και η Βρετανία, καθώς σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών η κατάσταση είχε γίνει «εξόχως επικίνδυνη». Ο υπουργός για τα θέματα Μέσης Ανατολής, Τομπίας Έλγουντ, τόνισε πως η αποχώρηση του προσωπικού ήταν επιβεβλημένη.

«Η κατάσταση στην Υεμένη έχει ξεφύγει από τα όρια και χειροτερεύει με την πάροδο του χρόνου. Υπό αυτές τις συνθήκες, ήμασταν υποχρεωμένοι να εκκενώσουμε την πρεσβεία από προσωπικό και να αναστείλουμε τη λειτουργία της μέχρι νεωτέρας. Οι Βρετανοί πολίτες θα γυρίσουν με ασφάλεια στην πατρίδα», δήλωσε ο Έλγουντ.

Υπενθυμίζουμε πως οι Σιίτες αντάρτες έχουν καταλάβει την πρωτεύουσα της κατά πλειονότητα σουνιτικής Υεμένης από τον Σεπτέμβριο και προηγούμενη εβδομάδα κατέλαβαν και τυπικά την εξουσία, μετά την παραίτηση του προέδρου και της κυβέρνησης της χώρας.