«Υγειονομικοί και ασθενείς δεν αντέχουν άλλο. Ο τομέας της υγείας στενάζει. Οι εργαζόμενοι σε αυτήν έχουν ξεπεράσει τα όριά τους. Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι επαγγελματίες, οι αγρότες, οι συνταξιούχοι, οι λαϊκές οικογένειες αγκομαχάνε, κυριολεκτικά λιποθυμούν στους διαδρόμους των νοσοκομείων, για να πάρουν μια σειρά για εξέταση που τις περισσότερες φορές την πληρώνουν από την τσέπη τους και στα δημόσια νοσοκομεία. Οι συνταξιούχοι δεν μπορούν να πληρώσουν τα βασικά φάρμακά τους», υποστήριξε ο κ. Κουτσούμπας.
Αφού ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ δεν ισχυρίζεται ότι για όλα τα κακά της μοίρας της υγείας φταίει η σημερινή κυβέρνηση μόνο, επισήμανε ότι έχει πλήρη συνείδηση ότι όλοι οι παράγοντες που συνθέτουν την άθλια κατάσταση στον χώρο της υγείας, όπως η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, οι ελλείψεις προσωπικού, υποδομών, εξοπλισμού, η αύξηση πληρωμών που συνολικά έχουν οδηγήσει σε επιδείνωση την όλη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, εφαρμόστηκαν σταδιακά από όλες τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι αυτό συνεχίζει να κάνει και η σημερινή κυβέρνηση “και η δική της πολιτική στην υγεία είναι στην ίδια στρατηγική κατεύθυνση με τις προηγούμενες, δηλαδή της στήριξης των επιχειρηματικών ιδιωτικών ομίλων, της κερδοφορίας τους”.
Επειδή, η πρόληψη δεν θεωρείται πρώτη προτεραιότητα για τις ανάγκες, για τα κέρδη δηλαδή του κεφαλαίου, παρά τις όποιες θεωρητικές διακηρύξεις και υποσχέσεις, η πολιτική υγείας στην πράξη προσανατολίζεται στη διαχείριση των νόσων και των συνεπειών τους και όχι την πρόληψή τους, επισήμανε. Προσέθεσε πως όπου γίνεται κάποια έρευνα, αυτή γίνεται μόνο εκεί που είναι εξασφαλισμένη η αύξηση της καπιταλιστικής κερδοφορίας, πολλές φορές αποσύρονται από την κυκλοφορία φάρμακα γιατί δεν εξασφαλίζονται οι απαραίτητοι όροι κερδοφορίας για τις βιομηχανίες, στερώντας από το λαό τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει παθήσεις που μπορούν να θεραπευτούν.
Ο κ. Κουτσούμπας σημείωσε ότι συνολικά ο λαός αναγκάζεται να πληρώνει όλο και περισσότερο για τη χρήση θεραπειών και υπηρεσιών υγείας, για αγορά φαρμάκων, ενώ ένα ακόμα μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού στερείται, λόγω οικονομικής αδυναμίας, καινοτόμα, αλλά ακόμα και πιο απλά φάρμακα, θεραπείες και υπηρεσίες υγείας. Ξεκαθάρισε ότι αυτό συμβαίνει και στις αναπτυγμένες καπιταλιστικές κοινωνίες, όχι μόνο στις αφρικανικές και τις υπανάπτυκτες.
Υγεία υπέρ του λαού
Παρουσιάζοντας τη θέση του ΚΚΕ, είπε ότι η ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών απαιτεί ριζικά διαφορετικές σχέσεις ιδιοκτησίας και παραγωγής και προσέθεσε ότι η διαφωνία του Κομμουνιστικού Κόμματος -εκτός από τα επιμέρους- εδράζεται στη συνολικά διαμορφωμένη ριζικά διαφορετική αντίληψη για το πώς πρέπει να λειτουργεί η υγεία υπέρ του λαού. «Έχουμε πείρα τεράστια να αξιοποιήσουμε από τον σοσιαλισμό που γνωρίσαμε τον 20ό αιώνα, γεγονός που δεν αμφισβητούν τουλάχιστον σε αυτόν τον τομέα ούτε οι πιο φανατικοί πολέμιοι», τόνισε.
«Για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών σε φάρμακο και υγεία, για την ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας σε όφελος του λαού, απαιτούνται ριζικά διαφορετικές σχέσεις ιδιοκτησίας και παραγωγής, δηλαδή σχέσεις κοινωνικής ιδιοκτησίας, επιστημονικού κεντρικού σχεδιασμού, με αποκλειστικό οδηγό την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών» παρατήρησε ο κ. Κουτσούμπας.
Προσθέτοντας δε πως σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να εντάσσονται και οι σημερινές προτάσεις για άμεση ανακούφιση των νοσοκομείων, με προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, με εξασφάλιση υποδομών, ιατρικού εξοπλισμού και φαρμάκων, με γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης και άλλα, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ κάλεσε όλους τους εργαζόμενους και τους επιστημονικούς φορείς -ειδικά τους γιατρούς και τους νοσηλευτές- να καταθέσουν κάθε θυσία και καθημερινή προσπάθεια.