Η αύξηση στους λογαριασμούς γίνεται ούτως ώστε να υπάρξει αποτύπωση στις τελικές τιμές καταναλωτή του κόστους παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας το οποίο, όπως υποστηρίζει η ΔΕΗ,  έχει αυξηθεί κατά περίπου 19%, κυρίως, λόγω της αύξησης της τιμής του φυσικού αερίου μετά την επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρξουν κινήσεις ώστε οι αυξήσεις να μην επιβαρύνουν ιδιαίτερα τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Τα αρμόδια υπουργεία επανεξετάζουν και τον τρόπο επιβολής του ΕΦΚ στο φυσικό αέριο, διότι, εκτιμάται ότι η επιβολή του στην πηγή έχει ως αποτέλεσμα να είναι μεγαλύτερη η επίπτωση στον τελικό καταναλωτή απ΄ ό,τι εάν επιβαλλόταν απευθείας στις λιανικές τιμές.

Οι σχετικές ανακοινώσεις επί του προκειμένου θα ανακοινωθούν μέσα στο πρώτο μισό του Δεκεμβρίου, Ήδη, βρίσκεται σε εξέλιξη συνεχής επικοινωνία κυβέρνησης – ΔΕΗ για τον επαναπροσδιορισμό του κόστους της επιχείρησης το οποίο εκτιμάται ότι θα μειωθεί σημαντικά τόσο λόγω της μείωσης των μισθών που προβλέπει το ενιαίο μισθολόγιο όσο και λόγω των εξοικονομήσεων που θα προκύψουν από τη διαδικασία εσωτερικής αναδιοργάνωσης που βρίσκεται σε εξέλιξη στην επιχείρηση.

Στο «σφυρί» 4 λιγνιτικές μονάδες

Όσον αφορά την απόδοση τμήματος της λιγνιτικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε ιδιώτες, η διαπραγμάτευση με την Ε.Ε. βρίσκεται σε τελικό στάδιο και όλα δείχνουν ότι θα διατεθούν προς πώληση τέσσερις μονάδες παραγωγής: Δύο στη Β. Ελλάδα οι οποίες λειτουργούν παράλληλα και τροφοδοτούνται από το ίδιο λιγνιτικό πεδίο (Αμύνταιο), μία στη Ν. Ελλάδα (Μεγαλόπολη) και μια νέα, ως προς τον χρόνο λειτουργίας της, μονάδας, δηλαδή, η Φλώρινα.

Το πακέτο της μείωσης της λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ κατά 40% περιλαμβάνει την ανταλλαγή ισχύος η οποία θα αντιστοιχεί σε δυο συγκεκριμένες μονάδες παραγωγής, όπως, επίσης και την κατακύρωση του διαγωνισμού για την αξιοποίηση του λιγνιτικού πεδίου της Βεύης.