Charlie Hebdo, Συρία, Ιράκ, Υεμένη, Λιβύη. Μερικοί μόνο από τους τόπους που το 2015 δεκάδες δημοσιογράφοι έχασαν τη ζωή τους. Η περσινή χρονιά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Unesco, συγκαταλέγεται πλέον μεταξύ των ετών με τους περισσότερους νεκρούς στον κόσμο της δημοσιογραφίας, αφού επισήμως καταγράφηκαν 115 δολοφονίες σε ολόκληρο τον κόσμο.
«Τα ΜΜΕ και η ελευθερία της έκφρασης βρίσκονται υπό πολιορκία» υπογράμμισε η Unesco σε μια έκθεση που δημοσιεύτηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για το Τέλος της Ατιμωρησίας των Εγκλημάτων που διαπράττονται κατά Δημοσιογράφων.
Στη Συρία χάθηκαν τουλάχιστον 13 δημοσιογράφοι, στο Ιράκ 10, ενώ στην τρίτη θέση συναντά κανείς της Γαλλία, όπου εξαιτίας της επίθεσης στο περιοδικό Charlie Hebdo έχασαν τη ζωή τους 8 δημοσιογράφοι.
Ακολούθως, Η Βραζιλία, το Μεξικό και το Νότιο Σουδάν με 7 νεκρούς δημοσιογράφους, ενώ Ινδία, Λιβύη και Φιλιππίνες καταμετρούν από 6 νεκρούς δημοσιογράφους στην κάθε χώρα.
Σύμφωνα με τα σωρευτικά στοιχεία της Unesco από το 2006, όταν και ξεκίνησε να δημοσιεύει αυτήν την έκθεση κάθε δύο χρόνια, καταμέτρησε 827 δολοφονίες δημοσιογράφων σε σχέση με το επάγγελμά τους. Αυτό σημαίνει πως καταγράφεται ένας νεκρός κάθε πέντε ημέρες κατά μέσο όρο. Μόνο το 2012 καταγράφθηκαν τα περισσότερα θύματα, 124 στον αριθμό, σε σύγκριση με το 2015.
Η τηλεόραση αναδεικνύεται στο μέσο που θρηνεί τα περισσότερα θύματα για πρώτη φορά, με 35 νεκρούς το 2014 κατόπιν το 2015. Είκοσι ένας δημοσιογράφοι που εργάζονταν για ιστότοπους σκοτώθηκαν επίσης το 2015, ιδίως στη Συρία.
Η οργάνωση σημειώνει ότι, αν και ο θάνατος ενός ξένου ανταποκριτή προκαλεί μεγαλύτερο θόρυβο, οι δημοσιογράφοι σκοτώνονται σε ποσοστό 95% στην ίδια τους την χώρα.
Οι επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων παραμένουν σε γενικές γραμμές ατιμώρητες (σε ποσοστό 92%) και λιγότερη από μια υπόθεση στις 10 όπου σκοτώνεται ένας δημοσιογράφος εκδικάζεται σε εθνικά δικαστήρια, υπογραμμίζει η Unesco.