Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, η Κοινωνική Αλληλέγγυα Οικονομία δεν έρχεται να δώσει προσωρινές απαντήσεις στο σύμπτωμα, δηλαδή τις πρωτοφανείς συνθήκες που δημιούργησε η οικονομική κρίση, αλλά αποτελεί μια προσπάθεια για συνολική απάντηση στις αιτίες που μας έφεραν ως εδώ.
Στο Universse2017 συμμετέχουν 30 αποστολές από όλη την Ευρώπη, συνεργατικά σχήματα και συνεταιρισμοί από όλη την Ελλάδα, αυτοοργανωμένες δομές, ακτιβιστές-τριες, οικονομολόγοι και διανοητές. Οι 40 ανοιχτές συζητήσεις.
Αναλυτικά η δράση και οι στόχοι της Universse 2017:
9 – 10 – 11 Ιουνίου, στην Ιερά Οδό, μια συνάντηση όχι πολύ όμοια με άλλες. Στην αρχή του καλοκαιριού που όλοι οι τουρίστες κατακλύζουν την Αθήνα, λίγο πριν σαλπάρουν για το μύθο τους στα νησιά του Αιγαίου, καταφθάνουν και κάποιοι άλλοι Ευρωπαίοι. Εκείνοι δεν βλέπουν στην Ελλάδα μονάχα sun sea escape, αλλά την βλέπουν και ως social solidarity economy zone με σημείο συνάντησης την Αθήνα, την πόλη που τα τελευταία χρόνια έχουν επισκεφτεί δεκάδες φορές για ένα «Learning with Athens» ταξίδι στις συλλογικές εναλλακτικές που χτίζουμε εδώ και εκεί.
Είναι γεγονός πως η Ευρώπη έχει χάσει τον κοινό βηματισμό της, ναι αλλά ποια Ευρώπη; Αυτή της Ένωσης; Των Eurogroup; Ή αυτή των κοινωνικών κινημάτων; Της αλληλεγγύης; Δύο κόσμοι αντίθετοι, δύο κόσμοι που συγκρούονται.
9 – 10 – 11 Ιουνίου συναντιόμαστε με τους/τις συνοδοιπόρους μας από την Ελλάδα, με τους/τις φίλους/ες μας από την Ευρώπη για να συνεχίσουμε όχι μόνο να αποκαλύπτουμε τι σημαίνει οικονομική κρίση, κρίση δημοκρατίας, κρίση πολιτικού συστήματος, αλλά να εμβαθύνουμε στις προτάσεις μας, να συνεχίσουμε να υλοποιούμε.
Μία ευρωπαϊκή συνάντηση που σε κάθε μία από τις 50 συζητήσεις/εργαστήρια που θα παρακολουθήσουμε υπάρχει ένας κοινός παρανομαστής: Μη συναίνεση ότι αυτό που ζούμε είναι κανονικότητα. Πλήθος θεματικών για κάθε γούστο που κάνει ακόμα πιο χειροπιαστό αυτό το «αλλιώς». Τι σημαίνει εργάζομαι αλλιώς, κάνω διακοπές αλλιώς, καταναλώνω αλλιώς, αγοράζω αλλιώς, βλέπω τους δημόσιους πόρους αλλιώς, προσεγγίζω την εκπαίδευση αλλιώς, την τεχνολογία αλλιώς, την κατοικία αλλιώς, τις δημόσιες πολιτικές αλλιώς, τις πολιτικές ένταξης αλλιώς; Παραδείγματα από Ελλάδα και Ευρώπη, από θεωρητικούς και ακτιβιστές, από συνεργατικά σχήματα και εθνικές δικτυώσεις.
Ένα τριήμερο συζητήσεων για το κοινό όραμα, το χτίσιμο συνεργασιών, τις δικτυώσεις που λαμβάνουν χώρα ήδη, τη φωνή που δυναμώνει και βγάζει από τη σκιά πλήθος πρωτοβουλιών που αναδεικνύουν ένα πολύμορφο και πολύχρωμο κόσμο συνεργασίας και αλληλεγγύης. Η διαφορετικότητα ο πλούτος μας, η οργάνωση η αφετηρία μας, η καθημερινή πράξη η γνώση μας.
9 – 10 – 11 Ιουνίου μοιραζόμαστε τη γνώση που μπορεί να έχει αποκτηθεί σε διαφορετικούς τόπους και χρόνους, με διαφορετικά εργαλεία και μεθοδολογία. Χαρτογραφούμε τις εμπειρίες μας για να ενδυναμώσουμε, να τροφοδοτήσουμε και να αναπτύξουμε τα εγχειρήματά μας.
9 – 10 – 11 Ιουνίου θα έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε για την οικονομία που υπηρετεί τις κοινωνικές ανάγκες και διαμορφώνεται μέσα από αυτές. Για τις αγορές που δεν καθοδηγούνται από την κερδοφορία του κεφαλαίου, που δεν ταράζονται από τις κοινωνικές διεκδικήσεις αλλά εξυπηρετούν την κοινότητα, αναδιανέμουν πόρους, λειτουργούν σε αρμονία με τον περιβάλλον και αποκλείουν κάθε είδους εκμετάλλευση.
Μία μεγάλη διοργάνωση, ένα μεγάλο στοίχημα σε πείσμα των καιρών. Μια οργανωτική ομάδα 8 συλλογικοτήτων από Αθήνα και Θεσσαλονίκη, μία ευρωπαϊκή δικτύωση, ατέλειωτες ώρες συζήτησης και οργανωτικής δουλειάς, κρίσιμες στιγμές αποφάσεων και στιγμές κρίσης, επινοητικότητα στα δύσκολα, παρέες που ξενύχτησαν και άτομα εμπιστεύτηκαν ο ένας την άλλη. Με κατανόηση και συνεργατικότητα, φτάσαμε ως εδώ πολλοί/ες περισσότεροι/ες από όσους/ες ξεκινήσαμε τον Δεκέμβριο του 2016. Το αποτέλεσμα θα το μοιραστούμε όλοι μαζί γι αυτό σας καλούμε να γίνετε μέρος του Σύμπαντος που θα αναδειχθεί στους χώρους του Γεωπονικού Πανεπιστημίου.
Δείτε εδώ πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα του τριημέρου
Δείτε εδώ πληροφορίες για το site της διοργάνωσης
Δείτε περισσότερες πληροφορίες για το event