«Πρόκειται για μια ανθρωπογενή καταστροφή» ανέφερε στο Χ, αναφερόμενος στις φρικτές επικίνδυνες συνθήκες που βιώνει η Γάζα. «Ο κόσμος δεσμεύτηκε να μην αφήσει ποτέ να ξανασυμβεί λιμός» πρόσθεσε και προσέθεσε πως «ο λιμός μπορεί ακόμη να αποφευχθεί μέσω της πραγματικής πολιτικής βούλησης να δοθεί πρόσβαση και προστασία σε ουσιαστική βοήθεια».

Η Υπηρεσία Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστινίους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή οδεύει σε «διάλυση», σύμφωνα με πρόσφατη επιστολή του Λαζαρινί στον πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. «Η δυνατότητα της υπηρεσίας να φέρει σε πέρας την εντολή που της δόθηκε με την απόφαση 302 της Γενικής Συνέλευσης πλέον απειλείται σοβαρά», πρόσθεσε.

Στην UNRWA, η οποία ιδρύθηκε δυνάμει της απόφασης 302 της ΓΣ το 1949, εργάζονται κάπου 30.000 άνθρωποι στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, στον Λίβανο, στην Ιορδανία και στη Συρία, όπου η υπηρεσία διαχειρίζεται ιδίως νοσοκομεία και σχολεία. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα βρέθηκε στο στόχαστρο του Ισραήλ, που κατήγγειλε πως12 εργαζόμενοί της ενεπλάκησαν στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου που εξαπέλυσε ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς από τη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Φιλίπ Λαζαρινί δήλωσε ότι 16 χώρες ανέστειλαν τη χρηματοδότησή τους, που αθροιστικά ανέρχεται σε 450 εκατομμύρια δολάρια, παρότι «μέχρι σήμερα, το Ισραήλ δεν έχει προσκομίσει καμιά απόδειξη» στην υπηρεσία για τη φερόμενη εμπλοκή των εργαζομένων της στην επίθεση, προειδοποιώντας πως εξαιτίας αυτού, οι δραστηριότητες της υπηρεσίας σε όλη την περιοχή θα αντιμετωπίσουν τεράστιο πρόβλημα «από τον Μάρτιο».