Τροποποιήσεις επέρχονται στον νόμο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, προκειμένου τα πανεπιστήμια να λειτουργήσουν ομαλά από την προσεχή ακαδημαϊκή χρονιά, όπως προέκυψε από τις πολύωρες σημερινές συσκέψεις του υπουργού Παιδείας, Κ. Αρβανιτόπουλου, με εκπροσώπους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, που έληξαν αργά το απόγευμα, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές του υπουργείου Παιδείας, παρατείνεται ως τις 31 Δεκεμβρίου 2012 η θητεία των νυν πρυτανικών αρχών, που έληγε στις 31 Αυγούστου, αλλά μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα θα πρέπει σε όλα τα πανεπιστήμια και σε 8 ΤΕΙ να εκλεγούν τα νέα Συμβούλια Διοίκησης. Οι εκλογές θα πρέπει να διεξαχθούν με ευθύνη των πρυτάνεων και των προέδρων ΤΕΙ. Αν, όμως, παρατηρηθεί κωλυσιεργία τόσο οι πρυτάνεις, όσο και οι πρόεδροι ΤΕΙ θα παραπέμπονται για παράβαση καθήκοντος. Σημειώνεται ιδιαίτερα ότι την ευθύνη για την ολοκλήρωση των εκλογών θα έχουν οι πρυτάνεις και οι πρόεδροι.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, και επειδή το προηγούμενο διάστημα παρατηρήθηκε πολλές φορές κατά τη διάρκεια εκλογών ματαίωσή τους, λόγω καταλήψεων και κινητοποιήσεων, τώρα θα επιτρέπεται, όπου κριθεί αναγκαίο, να γίνεται η εκλογή με επιστολική ψήφο, ενώ στις υπόλοιπες περιπτώσεις θα διεξάγεται κανονικά με κάλπες.
Σημειώνεται ότι η Σύγκλητος έχει την ευθύνη των ακαδημαϊκών θεμάτων και τα Συμβούλια Διοίκησης τα οικονομικά και διοικητικά.
Δικαίωμα υποψηφιότητας τόσο για τη θέση του πρύτανη, όσο και του προέδρου ΤΕΙ, έχουν και όσοι σήμερα κατέχουν αυτές τις θέσεις, ενώ έως 31 Δεκεμβρίου θα πρέπει να έχουν εκλεγεί οι κοσμήτορες και οι προϊστάμενοι τμημάτων ΤΕΙ με τον νέο νόμο.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το υπουργείο Παιδείας προτίθεται ακόμη να αυξήσει το ωράριο διδασκαλίας των καθηγητών, ενώ αμέσως μετά την ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών, θα γίνει και η ανασυγκρότηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, που τής είχε δοθεί το όνομα «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ». Το νέο σχέδιο ανασυγκρότησης θα έχει διαφορετικό όνομα και θα περιλαμβάνει συγχωνεύσεις, καταργήσεις τμημάτων πανεπιστημίων και ΤΕΙ. Πρώτα απ΄όλα, όμως, θα συγκροτηθεί Ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας (ΑΔΙΠ), ενώ κάθε αλλαγή θα γίνεται κατόπιν εκτενούς διαλόγου. Και αυτή η διαδικασία προβλέπεται να ολοκληρωθεί ως τον επόμενο χρόνο, έτσι ώστε οι υποψήφιοι της επόμενης χρονιάς να συμπληρώσουν το νέο μηχανογραφικό, που θα προκύψει από την ανασυγκρότηση ολόκληρης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.