Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Euronews, ο Μ. Σεντένο ρωτήθηκε για το ποιες στιγμές ξεχωρίζει κατά τη διάρκεια του τελευταίου χρόνου που έχει αναλάβει επικεφαλής του Eurogroup, δηλώνοντας ότι οι σημαντικότερες στιγμές ήταν η ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου στην Ελλάδα και η αποφάσεις που ελήφθησαν για τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης τον Δεκέμβριο.
«Είχαμε δύο πολύ σημαντικές αποστολές φέτος: να φέρουμε μια συμφωνία τον Δεκέμβριο στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής για τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης. Η μεταρρύθμιση της ζώνης του ευρώ είναι κάτι εντυπωσιακό για τις περιόδους κρίσης. Και το τέλος του τρίτου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής για την Ελλάδα. Έτσι λοιπόν η 20η Αυγούστου ήταν μια πολύ σημαντική μέρα, γιατί μπήκε τέλος στα προγράμματα διάσωσης στην ευρωζώνη. Τον Σεπτέμβριο έγινε η πρώτη μας σύνοδος, χωρίς κάποιο πρόγραμμα μετά από μια πολύ μεγάλη περίοδο».
Περιμένει «να μεταφραστούν σε ανάπτυξη» οι θυσίες των Ελλήνων
Ερωτηθείς για το πόσο σημαντικό είναι η έξοδος της Ελλάδας μετά από τόσα χρόνια επιβολής σκληρών μέτρων και μεταρρυθμίσεων, υποστήριξε ότι είναι πολύ σημαντικό γιατί πλέον περιμένουν να μεταφραστεί σε ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή τα όσα επέβαλλαν οι δανειστές, επισημαίνοντας πως παρά την ολοκλήρωση του μνημονίου, υπάρχουν πολλά ακόμα να γίνου στην Ελλάδα.
«Είναι πολύ σημαντικό για όλους, αλλά κυρίως για τον ελληνικό λαό. Τρία προγράμματα, 8 χρόνια, πολλές μεταρρυθμίσεις, πολύ σκληρά μέτρα που όλοι περιμένουμε να μεταφραστούν σε ανάπτυξη, σε κοινωνική συνοχή. Υπάρχουν πολλά ακόμη πράγματα που πρέπει να γίνουν, αλλά η Ελλάδα αναλαμβάνει να λύσει μόνη της τελικά όλα τα θέματα και τα προβλήματά της. Δεν θα υπάρξουν άλλα προγράμματα. Αυτό είναι το σημαντικό».
«Πρόκληση για την Ευρωζώνη το Brexit»
Αναφερόμενος στις προκλήσεις που έχει μπροστά της η Ευρωζώνη, τόνισε πως η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα δοκιμάσει τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης. «Είναι μια δομική προσαρμογή. Θα πάρει καιρό να προσαρμοστούν όλοι οι παράγοντες, οι οικονομικοί παράγοντες: οι οικογένειες και οι εταιρίες. Και πρέπει να τους δώσουμε αυτόν τον χρόνο. Ο αντίκτυπος μπορεί να διαφέρει από χώρα σε χώρα. Η Ιρλανδία είναι στο επίκεντρο φυσικά. Το ίδιο και η Ολλανδία. Αλλά όλα τα κράτη της ευρωζώνης χρειάζεται να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες, αλλά ειδικά το Ηνωμένο Βασίλειο».
«Εντελώς παράδοξη» θεωρεί την άνοδο του ευρωσκεπτικισμού
Σχετικά με τις επικείμενες ευρωεκλογές, εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές και τόνισε ότι είναι αναγκαίο να έχουν την στήριξη των πολιτών. «Δεν είμαι υπέρ των μεγάλων μηχανισμών, των μεγάλων αλλαγών. Νομίζω ότι πρέπει να προχωρήσουμε βήμα, βήμα. Είναι ο μόνος τρόπος για να επικοινωνήσουμε αυτή τη διαδικασία στους πολίτες, για να τους έχουμε όλους μαζί μας σ' αυτές τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες. Πρέπει λοιπόν να είμαι εντελώς ειλικρινής. Δεν περιμένω μεγάλες αλλαγές από αυτές τις εκλογές. Όσο πιο ώριμοι είναι οι θεσμοί, τόσο πιο ισχυρός είναι ο έλεγχος και η σταθερότητα, χάρις στη συναίνεση, που πρέπει να έχουμε γι' αυτούς τους θεσμούς. Οπότε ναι! Είναι ένα έτος αλλαγής, αλλά σε μια συνέχεια των διαδικασιών που έχουμε τώρα».
Ερωτηθείς για την άνοδο του ευρωσκεπτικισμού, έκανε λόγο για παράδοξο φαινόμενο, και υποστήριξε πως το ευρώ απολαμβάνει το υψηλότερο βαθμό στήριξης των πολιτών, ενώ η Ευρωζώνη δεν αντιμετωπίζει κίνδυνο διάλυσης.
«Είναι εντελώς παράδοξο, γιατί το ευρώ απολαμβάνει το υψηλότερο βαθμό στήριξης των πολιτών. Ναι υπάρχουν ανησυχίες, αλλά αυτές οι ανησυχίες δεν σημαίνουν ότι θα διαλύσουμε την ευρωζώνη. Στην πραγματικότητα, όπως γνωρίζετε, πολύς κόσμος στοιχημάτιζε ότι το ευρώ δεν θα επιβίωνε, κατά τη διάρκεια της κρίσης. Η πολιτική δέσμευση μας έκανε πιο ισχυρούς. Εγώ δεν βλέπω να έρχεται στο μέλλον κάποιος τέτοιος κίνδυνος, αλλά δεν βλέπω να έρχονται και μεγάλες επαναστάσεις, όσον αφορά στη σχέση μας με τους θεσμούς. Και έτσι νομίζω ότι πρέπει να προχωρήσουμε».