Τα τελευταία χρόνια η φράση «το είπε η τηλεόραση» λέγεται πλέον ειρωνικά. Για την κατάρρευση της αξιοπιστίας των δημοσιογράφων (λιγότερο από 24% θετικές γνώμες κατέγραψαν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις) ευθύνονται σε ένα
βαθμό και οι ίδιοι. Παρότι η συντριπτική πλειονότητα των δημοσιογράφων δεν παίρνει το μισθό της Όλγας Τρέμη και δεν συνομιλεί με εκδότες και πολιτικούς, η κοινωνία νιώθει εξαπατημένη από όλους όσοι εγκατέλειψαν τις αρχές τους και δέχτηκαν να στρογγυλέψουν το ρεπορτάζ τους προκειμένου να διατηρήσουν τις θέσεις τους.
Η αλήθεια είναι ότι οι δημοσιογράφοι έχουν πολλές φορές προσπαθήσει να αντισταθούν στην εργοδοτική γραμμή και δεν είναι λίγοι αυτοί που προτίμησαν να παραιτηθούν προκειμένου να διαφυλάξουν την αξιοπρέπειά τους, ωστόσο είναι επίσης αλήθεια ότι τα συνδικάτα του Τύπου προέβαλλαν περισσότερο τα εργασιακά τους θέματα και λιγότερο τα δεοντολογικά.
Ένα από τα προβλήματα που δεν αντιμετώπισε αποτελεσματικά η οικογένεια των δημοσιογράφων είναι και το ασυμβίβαστο στην εργασία τους. Στην πρόσφατη δίκη μεταξύ Τράπεζας Πειραιώς και Reuters ο εκπρόσωπος Τύπου της τράπεζας με καμάρι ανέφερε ότι έχει χρόνια εμπειρίας στο ρεπορτάζ, αφού ακόμα και σήμερα γράφει στο οικονομικό της Καθημερινής.
Εδώ και λίγα χρόνια στα υπόγεια της ΕΣΗΕΑ βρίσκεται μια λίστα με τους δημοσιογράφους που εργάζονταν και σε γραφεία Τύπου υπουργείων και άλλων δημόσιων φορέων. Η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα έχει απαγορεύσει τη δημοσίευση της λίστας, ωστόσο πλέον υπάρχει μια ενδιαφέρουσα νομολογία: Αφού ο Κώστας Βαξεβάνης αθωώθηκε στην περίπτωση της δημοσίευσης της λίστας με τους πιθανούς φοροφυγάδες, ίσως ήρθε η ώρα η ΕΣΗΕΑ να δώσει στη δημοσιότητα τη λίστα με τους πιθανούς έμμισθους προ-
παγανδιστές κονδυλοφόρους.