Πυρά του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν, κατά του Συμβουλίου Ασφαλείας που δεν μπόρεσε να «υπερασπιστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και να αποτρέψει τις περαιτέρω απώλειες ζωών» με τη Συρία να μπαίνει στον όγδοο χρόνο πολέμου. Τη σύγκλιση του ΣΑ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Συρία εμπόδισε η Ρωσία. Στο πλευρό της Μόσχας Κίνα, Βολιβία και Καζακστάν
«Η συριακή σύρραξη έχει χαρακτηριστεί από την απόλυτη περιφρόνηση ακόμη και για τους πιο στοιχειώδεις κανόνες του δικαίου» τόνισε ο αλ Χουσέιν υπενθυμίζοντας πως όσοι προσπάθησαν να καταγράψουν τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Συρία, κατέληξαν φυλακισμένοι.
«Το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν τίμησε τη θυσία αυτών των ηρώων σε όλη τη Συρία. Δεν ανέλαβε αποφασιστική δράση για να υπερασπιστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και για να αποτρέψει τις περαιτέρω απώλειες ζωών» διευκρίνισε.
Οι δηλώσεις του Ύπατου Αρμοστή έγιναν στο πλαίσιο μιας άτυπης συνάντησης στα Ηνωμένα Έθνη. Τη στιγμή όμως που ο ίδιος σχεδίαζε επίσημη ενημέρωση σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας εμποδίστηκε από τη Ρωσία, η οποία αξίωσε να γίνει ψηφοφορία επί της διαδικασίας.
Παρεμπόδιση ΣΑ από τη Ρωσία
Τη διεξαγωγή μιας συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών με θέμα συζήτησης την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Συρία παρεμπόδισε τη Δευτέρα η Ρωσία.
«Δεν βλέπουμε τίποτε που να δικαιολογεί αυτή τη συνεδρίαση από τη στιγμή που τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν βρίσκονται στα θέματα της ημερήσιας διάταξης του Συμβουλίου Ασφαλείας», δήλωσε ο Γενάδι Κουζμίν, αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη
Ο αλ Χουσέιν στηλίτευσε ιδίως τη χρήση των βέτο από τις δυνάμεις που διαθέτουν το δικαίωμα αυτό στο ΣΑ για να προστατεύσουν «τους δράστες εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και εγκλημάτων πολέμου στη Συρία και αλλού» από τη δικαιοσύνη, φωτογραφίζοντας τη Ρωσία.
«Το Συμβούλιο μας χρειάζεται να διαθέτει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για να κατανοήσει την κρίση την οποία εξετάζει, συμπεριλαμβανόμενων εκείνων που σχετίζονται με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Και αυτή είναι κυρίως η υπόθεση στη Συρία», δήλωσε ο Γάλλος πρεσβευτής στα ΗΕ Φρανσουά Ντελάτρ.
Η Κίνα, η Βολιβία και το Καζακστάν ψήφισαν μαζί με την Ρωσία κατά της διεξαγωγής της συνεδρίασης, ενώ η Ακτή Ελεφαντοστού, η Ισημερινή Γουινέα και η Αιθιοπία απείχαν.
Μαζί με τη Γαλλία, υπέρ ψήφισαν το Ηνωμένο Βασίλειο, η Σουηδία, η Πολωνία, η Ολλανδία, οι ΗΠΑ, το Περού και το Κουβέιτ. Όλοι, εκτός από το Κουβέιτ, είχαν μια ανεπίσημη συνάντηση στην οποία ο Ζέιντ αναμενόταν να μιλήσει.