Αίσια κατάληξη είχαν την Τετάρτη οι διαβουλεύσεις των εργοδοτικών οργανώσεων και της ΓΣΕΕ, καθώς κατέληξαν σε συμφωνία και έτσι υπεγράφη νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ)
«Πέντε μέρες πριν τη λήξη της τρίμηνης παράτασης και οι πέντε κοινωνικοί εταίροι προτάξαμε πάνω από όλα συναινετικά κριτήρια και φθάσαμε σε μία πολύ σημαντική συμφωνία, παρά τα εμπόδια της πρωτοφανούς για τη χώρα ύφεσης, και του ασφυκτικού νομικού πλαισίου που επέβαλε σοβαρούς περιορισμούς στη συλλογική αυτονομία» δήλωσε αμέσως μετά ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) Βασίλης Κορκίδης.
Όπως ανακοίνωσε, με τη νέα ΕΓΣΣΕ διατηρείται το επίδομα γάμου, ενώ λαμβάνουν τέλος «οι αλόγιστες περικοπές στους μισθούς των εργαζομένων».
Όπως αναφέρεται και σε σχετική ανακοίνωση της ΓΣΕΕ, με νέο άρθρο που προστίθεται στο τελικό κείμενο προβλέπεται ότι οι κοινωνικοί φορείς αυτοδεσμεύονται ότι «εάν με οποιονδήποτε τρόπο αρθούν οι νομοθετικές παρεμβάσεις για τον καθορισμό των μισθολογικών όρων, θα ξεκινήσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις για το συγκεκριμένο ζήτημα».
Οι νομοθετικές παρεμβάσεις ορίζουν ότι ο βασικός μισθός παραμένει καθηλωμένος στα 586 ευρώ μεικτά για τους εργαζόμενους άνω των 25 ετών και στα 511 ευρώ για τους νέους ηλικίας κάτω των 25 ετών μέχρι η ανεργία να μειωθεί κάτω από το όριο του 10%.
Αντίστοιχα και οι τριετίες παραμένουν παγωμένες στα επίπεδα του 2012. Αυτό σημαίνει ότι η προϋπηρεσία που συγκεντρώθηκε μετά το 2012, ουσιαστικά δεν λαμβάνεται υπόψη. Αν ο εργαζόμενος είχε εξασφαλίσει τρεις τριετίες μέχρι το τέλος του 2012, εξακολουθεί να δικαιούται την προσαύξηση του 30% στον κατώτατο μισθό. Αν είχε εξασφαλίσει μια τριετία, τότε δεν θα πάρει την δεύτερη όσος χρόνος και αν περάσει. Μάλιστα, η κατάσταση αναμένεται να αλλάξει εκ νέου καθώς στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή αναμένεται να υπάρχει ειδική πρόβλεψη για τις τριετίες (δηλαδή το επίδομα πολυετίας) των μακροχρόνια ανέργων.