Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως «η Αθήνα για χρόνια ένιωθε ότι η κυβέρνηση Γκρουέφσκι προκαλούσε, όταν ονόμασε το αεροδρόμιο των Σκοπίων Μέγας Αλέξανδρος και μετέτρεψε το κέντρο της πρωτεύουσας σε ένα κιτς, αρχαιοπρεπές μαυσωλείο. (…) To κέντρο των Σκοπίων μοιάζει στο μεταξύ με κάτι ανάμεσε σε πάρκο αναψυχής και σκηνικό για την ταινία Ο Αστερίξ και οι Έλληνες».
 
Μέσα από τις δηλώσεις του ο Ν. Ντιμιτρόφ φαίνεται να επικρίνει την αρχαιολατρία της κυβέρνησης Γκρουέφσκι. «Δεν χρειαζόμαστε εκατοντάδες μνημεία για να νιώσουμε περήφανοι σαν Μακεδόνες. Θέλουμε να ξεπεράσουμε τον κενό εθνικισμό, που στηρίζεται μόνο την ανέγερση μνημείων ή στην ονομασία δρόμων, σταδίων και αεροδρομίων ως Μέγας Αλέξανδρος», λέει ο Ντιμιτρόφ. 
 
Ο υπ. Εξωτερικών της ΠΔΓΜ δεν θέλησε ωστόσο να απαντήσει στην ερώτηση της FAZ εάν η νέα κυβέρνηση της χώρας προτίθεται να αποσύρει το όνομα «Μ. Αλέξανδρος» από το αεροδρόμιο Σκοπίων, όπως ζητά η Αθήνα. Ωστόσο καλά πληροφορημένες πηγές από τα Σκόπια, σύμφωνα με το δημοσίευμα, δεν αποκλείουν να γίνει ένα τέτοιο βήμα μετά τις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου και ενδεχομένως να μετονομαστεί το αεροδρόμιο σε «Μητέρα Τερέζα», η οποία γεννήθηκε στα Σκόπια.
 

Μικρά αλλά σημαντικά βήματα
 

«Ένα μικρό αλλά σημαντικό βήμα.», αναφέρει ο Ν. Ντιμιτρόφ. Αναφορικά με το ζήτημα της ονομασίας δηλώνει ότι υπάρχει πρόθεση, από κοινού με τον έλληνα ομόλογό του, για επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων στα ΗΕ. «Κι όπως έλεγε ο Τζον Φ. Κένεντυ: δεν πρέπει να φοβόμαστε την διαπραγμάτευση», λέει ο ίδιος. Για το λόγο αυτό επέλεξε το πρώτο επίσημο ταξίδι του στο εξωτερικό να είναι στην Αθήνα.
 
Η κυβέρνηση Ζάεφ δείχνει έτοιμη να κάνει οτιδήποτε απαιτείται για να ξεπεραστεί ο σκεπτικισμός της Αθήνας. «Ο Γκρουέφσκι ήταν ένα πρόβλημα, γιατί ήθελε να προβάλει μια Μακεδονία προ 2000 ετών. (…) Έκανε τη χώρα αντιπαθή. Κι αυτό έπληξε πολύ τη διαπραγματευτική θέση της χώρας στο θέμα του ονόματος Η ΠΓΔΜ χρειάζεται φίλους και συμπάθειες για να επιτύχει μια σημαντική αλλαγή», συνοψίζει ο Ντιμιτρόφ.